De verrassende voordelen van truffels

De laatste jaren hebben truffels erg veel aandacht gekregen van de culinaire wereld. Het is een echte favoriet geworden bij koks en fijnproevers. Truffels vallen onder de categorie zwammen en groeien onder de grond in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Italië, Kroatië en China. In principe is het een soort schimmel. 

Er zijn diverse soorten truffels, zoals de bekende zwarte winter- en herfsttruffel, of de zwarte en witte zomertruffel. De laatstgenoemde truffel is het duurst en ook de meest gewilde soort. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van truffels.

1. Vol antioxidanten

Truffels zitten vol met antioxidanten, wat betekent dat het verbindingen bevat die bijdragen aan het bestrijden van vrije radicalen. Ook voorkomen antioxidanten schade aan je cellen. Er zijn verschillende studies die aantonen dat deze stoffen waardevol zijn voor diverse aspecten van je gezondheid. Bovendien zijn antioxidanten ook gekoppeld aan een lager risico op chronische ziektes1.

2. Rijk aan essentiële voedingsstoffen

Naast antioxidanten, bevatten truffels ook veel essentiële voedingsstoffen. Zo zitten er veel koolhydraten, eiwitten en vezels in truffels. Daarnaast bevat het zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, vitamine C, natrium, calcium en nog een aantal andere mineralen2

3. Eenvoudig toe te voegen aan dagelijkse voeding

Voorheen werd truffel gezien als een dure delicatesse voor gastronomische gerechten. Nu zijn er genoeg betaalbare manieren om truffels aan je dagelijkse voeding toe te voegen. De meest voorkomende en betaalbare truffel is de zwarte truffel. Deze is doorgaans verkrijgbaar in specialiteitenmarkten en online winkels. 

Aan grotere hoeveelheden hangt een flink prijskaartje, maar een kleine hoeveelheid zal een gerecht al kunnen veranderen. Tegenwoordig is truffel ook te vinden in de vorm van truffel mayonaise. Deze zijn bij de normale supermarkten gewoon verkrijgbaar. Voeg het toe aan je broodje kaas, carpaccio of hamburger en je hebt een smaakvolle en geurige maaltijd.

4. Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen komen vaak voor en zijn een onderdeel van ons immuunsysteem. Hoewel het helpt bij de verdediging tegen ziekten en infecties, kan het nadelige gevolgen hebben op lange termijn. Langdurig hoge niveaus van ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten3. Een aantal studies tonen aan dat truffels deze ontstekingen kunnen verlichten en zo dus de algemene gezondheid en immuniteit kunnen verbeteren.

5. Antibacteriële eigenschappen

Als we nog niet genoeg gezondheidsvoordelen hebben benoemd, hebben truffels ook nog eens antibacteriële eigenschappen die de groei van bepaalde bacteriën kunnen verminderen. Uit onderzoek bleek dit vooral het geval bij woestijntruffels. Verder is onderzoek nog nodig om dit voordeel van andere soorten truffels te meten. 

Meer gezondheidstips en -voordelen?

Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van diverse groente, fruit of vlees? Of ben je op zoek naar gezondheidstips? Lees dan de andere artikelen op Tijd voor Gezond en start nu met een gezonder leven!

Bronnen:
1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854548/
3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/