5 verrassende voordelen van truffels

Inspiratie papikra

De verrassende voordelen van truffels

De laatste jaren hebben truffels erg veel aandacht gekregen van de culinaire wereld. Het is een echte favoriet geworden bij koks en fijnproevers. Truffels vallen onder de categorie zwammen en groeien onder de grond in verschillende landen, waaronder Frankrijk, ItaliĆ«, KroatiĆ« en China. In principe is het een soort schimmel. 

Er zijn diverse soorten truffels, zoals de bekende zwarte winter- en herfsttruffel, of de zwarte en witte zomertruffel. De laatstgenoemde truffel is het duurst en ook de meest gewilde soort. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van truffels.

1. Vol antioxidanten

Truffels zitten vol met antioxidanten, wat betekent dat het verbindingen bevat die bijdragen aan het bestrijden van vrije radicalen. Ook voorkomen antioxidanten schade aan je cellen. Er zijn verschillende studies die aantonen dat deze stoffen waardevol zijn voor diverse aspecten van je gezondheid. Bovendien zijn antioxidanten ook gekoppeld aan een lager risico op chronische ziektes1.

2. Rijk aan essentiƫle voedingsstoffen

Naast antioxidanten, bevatten truffels ook veel essentiƫle voedingsstoffen. Zo zitten er veel koolhydraten, eiwitten en vezels in truffels. Daarnaast bevat het zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, vitamine C, natrium, calcium en nog een aantal andere mineralen2

3. Eenvoudig toe te voegen aan dagelijkse voeding

Voorheen werd truffel gezien als een dure delicatesse voor gastronomische gerechten. Nu zijn er genoeg betaalbare manieren om truffels aan je dagelijkse voeding toe te voegen. De meest voorkomende en betaalbare truffel is de zwarte truffel. Deze is doorgaans verkrijgbaar in specialiteitenmarkten en online winkels. 

Aan grotere hoeveelheden hangt een flink prijskaartje, maar een kleine hoeveelheid zal een gerecht al kunnen veranderen. Tegenwoordig is truffel ook te vinden in de vorm van truffel mayonaise. Deze zijn bij de normale supermarkten gewoon verkrijgbaar. Voeg het toe aan je broodje kaas, carpaccio of hamburger en je hebt een smaakvolle en geurige maaltijd.

4. Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen komen vaak voor en zijn een onderdeel van ons immuunsysteem. Hoewel het helpt bij de verdediging tegen ziekten en infecties, kan het nadelige gevolgen hebben op lange termijn. Langdurig hoge niveaus van ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten3. Een aantal studies tonen aan dat truffels deze ontstekingen kunnen verlichten en zo dus de algemene gezondheid en immuniteit kunnen verbeteren.

5. Antibacteriƫle eigenschappen

Als we nog niet genoeg gezondheidsvoordelen hebben benoemd, hebben truffels ook nog eens antibacteriĆ«le eigenschappen die de groei van bepaalde bacteriĆ«n kunnen verminderen. Uit onderzoek bleek dit vooral het geval bij woestijntruffels. Echter is verder onderzoek nog nodig om dit voordeel van andere soorten truffels te meten. 

Meer gezondheidstips en -voordelen?

Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van diverse groente, fruit of vlees? Of ben je op zoek naar gezondheidstips? Lees dan de andere artikelen op Tijd voor Gezond en start nu met een gezonder leven!

Bronnen:
1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854548/
3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/

Recente blog artikelen

Dim Sum

Dim Sum is in het kort de Chinese versie van een high tea. Het wordt doorgaans genuttigd als brunch en bestaat uit diverse kleine gerechtjes die gedeeld worden. Deze kleine...

Frambozen

Frambozen zijn verwant aan bramen en worden al sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Van oorsprong komt deze heerlijke vrucht uit Oost-Aziƫ. Al in de prehistorie werd de framboos door jagers en...

Magnesium

Magnesium in voeding is erg gezond, maar wat is het precies? Magnesium is een mineraal wat jouw lichaam nodig heeft om sterke botten en spieren te vormen. De magnesium wordt door het lichaam opgenomen...

Kalium

Kalium behoort tot de mineralen en regelt samen met natrium en chloride de bloeddruk en vochtbalans in het lichaam. Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk, omdat...

IJzer

IJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine, wat tot de rode bloedcellen behoort. De rode bloedcellen zorgen ervoor dat er zuurstof van de longen naar de weefsels vervoerd wordt. Deze zuurstof...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.