5 verrassende voordelen van truffels

Inspiratie papikra

De verrassende voordelen van truffels

De laatste jaren hebben truffels erg veel aandacht gekregen van de culinaire wereld. Het is een echte favoriet geworden bij koks en fijnproevers. Truffels vallen onder de categorie zwammen en groeien onder de grond in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Italië, Kroatië en China. In principe is het een soort schimmel. 

Er zijn diverse soorten truffels, zoals de bekende zwarte winter- en herfsttruffel, of de zwarte en witte zomertruffel. De laatstgenoemde truffel is het duurst en ook de meest gewilde soort. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van truffels.

1. Vol antioxidanten

Truffels zitten vol met antioxidanten, wat betekent dat het verbindingen bevat die bijdragen aan het bestrijden van vrije radicalen. Ook voorkomen antioxidanten schade aan je cellen. Er zijn verschillende studies die aantonen dat deze stoffen waardevol zijn voor diverse aspecten van je gezondheid. Bovendien zijn antioxidanten ook gekoppeld aan een lager risico op chronische ziektes1.

2. Rijk aan essentiële voedingsstoffen

Naast antioxidanten, bevatten truffels ook veel essentiële voedingsstoffen. Zo zitten er veel koolhydraten, eiwitten en vezels in truffels. Daarnaast bevat het zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, vitamine C, natrium, calcium en nog een aantal andere mineralen2

3. Eenvoudig toe te voegen aan dagelijkse voeding

Voorheen werd truffel gezien als een dure delicatesse voor gastronomische gerechten. Nu zijn er genoeg betaalbare manieren om truffels aan je dagelijkse voeding toe te voegen. De meest voorkomende en betaalbare truffel is de zwarte truffel. Deze is doorgaans verkrijgbaar in specialiteitenmarkten en online winkels. 

Aan grotere hoeveelheden hangt een flink prijskaartje, maar een kleine hoeveelheid zal een gerecht al kunnen veranderen. Tegenwoordig is truffel ook te vinden in de vorm van truffel mayonaise. Deze zijn bij de normale supermarkten gewoon verkrijgbaar. Voeg het toe aan je broodje kaas, carpaccio of hamburger en je hebt een smaakvolle en geurige maaltijd.

4. Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen komen vaak voor en zijn een onderdeel van ons immuunsysteem. Hoewel het helpt bij de verdediging tegen ziekten en infecties, kan het nadelige gevolgen hebben op lange termijn. Langdurig hoge niveaus van ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten3. Een aantal studies tonen aan dat truffels deze ontstekingen kunnen verlichten en zo dus de algemene gezondheid en immuniteit kunnen verbeteren.

5. Antibacteriële eigenschappen

Als we nog niet genoeg gezondheidsvoordelen hebben benoemd, hebben truffels ook nog eens antibacteriële eigenschappen die de groei van bepaalde bacteriën kunnen verminderen. Uit onderzoek bleek dit vooral het geval bij woestijntruffels. Verder is onderzoek nog nodig om dit voordeel van andere soorten truffels te meten. 

Meer gezondheidstips en -voordelen?

Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van diverse groente, fruit of vlees? Of ben je op zoek naar gezondheidstips? Lees dan de andere artikelen op Tijd voor Gezond en start nu met een gezonder leven!

Bronnen:
1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854548/
3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/

Uitgelichte afbeelding

Truffels

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.