Plantaardig dieet
Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om plantaardig te eten. Dit zie je ook terug in het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Zo’n 20% tot 35% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de productie van voedsel. Bovendien ontstaat er vervuiling door mest.
Naast de voordelen voor het milieu, heeft een plantaardig dieet ook voordelen voor je gezondheid. Zo verlaag je onder andere het risico op hart- en vaatziekten. Het wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Verder kan rood en bewerkt vlees ziekten veroorzaken, zoals kanker en diabetes type 2. Het wordt dan ook geadviseerd om maximaal 300 gram rood vlees te consumeren. Echter moet je er wel voor zorgen dat je voldoende vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit binnenkrijgt.
Nadelen
Door een plantaardig dieet kan het voorkomen dat je een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen, omdat je geen dierlijke producten meer eet. Voedingsstoffen die je (bijna) niet uit plantaardige voeding kunt halen zijn eiwit, ijzer, calcium, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12. Om deze reden is het belangrijk om een gebalanceerd en gezond voedingspatroon te hebben en supplementen te nemen als dat nodig is.
Een ander nadeel heeft niks te maken met je gezondheid en meer te maken met het sociale aspect. Hoewel steeds meer restaurants plantaardige opties aanbieden, kan dit nog steeds een probleem vormen. Ook zal het niet gemakkelijk zijn om bij anderen te komen eten.
Artikelen over plantaardige diëten
Een plantaardig dieet kan van alles omvatten. Hieronder vind je artikelen over plantaardige diëten, zodat je zelf kan kiezen wat goed is voor je lichaam.

- Diëten, Plantaardig Diëten
Het vegetarisch dieet
- Diëten, Plantaardig Diëten
Het veganistisch dieet
"De basis van alle
geluk is gezondheid."
– Leigh Hunt
Selecteer een categorie
