Plantaardig dieet

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om plantaardig te eten. Dit zie je ook terug in het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Zo’n 20% tot 35% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de productie van voedsel. Bovendien ontstaat er vervuiling door mest. 

Naast de voordelen voor het milieu, heeft een plantaardig dieet ook voordelen voor je gezondheid. Zo verlaag je onder andere het risico op hart- en vaatziekten. Het wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Verder kan rood en bewerkt vlees ziekten veroorzaken, zoals kanker en diabetes type 2. Het wordt dan ook geadviseerd om maximaal 300 gram rood vlees te consumeren. Echter moet je er wel voor zorgen dat je voldoende vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit binnenkrijgt.

Nadelen

Door een plantaardig dieet kan het voorkomen dat je een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen, omdat je geen dierlijke producten meer eet. Voedingsstoffen die je (bijna) niet uit plantaardige voeding kunt halen zijn eiwit, ijzer, calcium, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12. Om deze reden is het belangrijk om een gebalanceerd en gezond voedingspatroon te hebben en supplementen te nemen als dat nodig is. 

Een ander nadeel heeft niks te maken met je gezondheid en meer te maken met het sociale aspect. Hoewel steeds meer restaurants plantaardige opties aanbieden, kan dit nog steeds een probleem vormen. Ook zal het niet gemakkelijk zijn om bij anderen te komen eten.

Artikelen over plantaardige diëten

Een plantaardig dieet kan van alles omvatten. Hieronder vind je artikelen over plantaardige diëten, zodat je zelf kan kiezen wat goed is voor je lichaam.

Inspiratie papikra

Het vegetarisch dieet

Een vegetarisch dieet is een dieet waarbij er geen vlees, vis of gevogelte wordt gegeten. Echter worden er wel dierlijke producten opgenomen in het voedingspatroon, waaronder melk, honing en eieren...

Het veganistisch dieet

Bij een veganistisch dieet, of vegan dieet, eet je geen dierlijke producten. Dit betekent dat je geen vlees, vis, zuivel en E-nummers van dierlijke oorsprong tot je neemt. Als je een...

"De basis van alle
geluk is gezondheid."

– Leigh Hunt

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.