Peulvruchten

Als we alle redenen moeten noemen om peulvruchten te eten, zullen we erg lang bezig zijn. Ze zijn gezond, lekker, milieuvriendelijk én goedkoop. Bonen, linzen en erwten zitten bomvol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Door de combinatie van eiwitten en vezels houd je je eetlust ook in toom. Peulvruchten zijn zó gezond dat ze zelfs zijn opgenomen in de Schijf van Vijf. Het wordt aangeraden om elke week op zijn minst één keer peulvruchten te eten. 

Niet alleen je gezondheid profiteert van de voordelen, maar ook het milieu. Ze kunnen gemakkelijk worden geteeld in Nederland en hebben weinig mest en bestrijdingsmiddelen nodig. Peulvruchten kunnen zelfs blijven groeien als de grond droog is. Verder is het een erg betaalbare voedingsmiddel. Je hebt peulvruchten vers, maar ook in blikken, potten of zakken. Deze kun je vervolgens bakken of koken. 

De kracht van sojabonen

Wat je waarschijnlijk niet wist is dat sojabonen peulvruchten zijn. Het zit in veel producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals margarine, mayonaise, wasmiddelen, cosmetica en verf. Ook zie je het terugkomen in vleesvervangers en tofu, wat door veel vegetariërs en veganisten wordt gegeten. 

Een groot voordeel van sojabonen is dat het veel plantaardige eiwitten bevat, met alle essentiële aminozuren. Daarnaast bevat het ook omega-6 vetzuren, vezels, B-vitamines en mineralen.

Alle artikelen over peulvruchten

Peulvruchten vallen ongetwijfeld onder de superfoods. Het zijn gezonde voedingsmiddelen en hebben talrijke voordelen. Ontdek alle artikelen over peulvruchten hieronder.

Inspiratie papikra

Kikkererwten

Kikkererwten zijn erg gezond en staan ook wel bekend als de ‘keker’ of ‘Spaanse erwt’. Het zijn gelige, ronde peulvruchten die afstammen van de vlinderbloemenfamilie. De kikkererwt werd in...

Sojabonen

Sojabonen behoren tot de peulvruchten, zoals groene boontjes, pinda’s en erwten. Je zal ze doorgaans niet in de supermarkt vinden, maar wel in natuurvoedingswinkels of Aziatische winkels...

Pinda

De pinda is erg gezond en is familie van de peulvruchtenfamilie en vlinderbloemenfamilie. De vruchten rijpen in de grond en blijven gesloten. Hierdoor worden de vruchten ook wel als noten aangeduid...

"De basis van alle
geluk is gezondheid."

– Leigh Hunt

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.