Sojabonen

Inspiratie papikra

Sojabonen: wat zijn het en waar komt het vandaan?

Sojabonen behoren tot de peulvruchten, zoals groene boontjes, pinda’s en erwten. Je zal ze doorgaans niet in de supermarkt vinden, maar wel in natuurvoedingswinkels of Aziatische winkels. De sojaboon rijpt in een peul, maar deze wordt niet gegeten. Er zijn diverse sojaboon variaties met eigen kenmerken. De meeste sojabonen zijn geel, maar er zijn ook bonen met een bruine, groene of zwarte kleur. Deze bonen hebben ook weer diverse eigenschappen.

In het Verre Oosten wordt de sojaboon al duizenden jaren gegeten. Ook is het een van de oudste Chinese landbouwgewassen die er bestaat. Ze worden geteeld voor het bemesten van de landbouwgrond en de bonen zelf worden gebruikt voor tofu of sojamelk. Lees snel verder voor meer informatie over sojabonen, de voordelen hiervan en hoe je dit in het dagelijks leven kunt toepassen.

De voordelen van sojabonen

Waar zijn sojabonen goed voor?Allereerst zijn ze gezond en hebben ze daarom ook diverse voordelen voor je lichaam te bieden. Soja is namelijk rijk aan eiwitten en belangrijke aminozuren. Dit heeft weer specifieke voordelen voor jouw lichaam. Wanneer je regelmatig sojabonen consumeert, kan dit een positieve invloed hebben op je cholesterol. Ook kan het de mate van opvliegers tijdens de overgang en de kans op darm- en prostaatkanker verminderen. Bovendien gaat het aderverkalking tegen, wat weer hart- en vaatproblemen voorkomt. Oftewel, sojabonen bieden mooie voordelen voor je lichaam.

Welke vitamines en mineralen bevatten sojabonen?

Wat sojabonen gezond maakt, is dat deze over veel vitamines en mineralen beschikken. Zo bevat de sojaboon vitamine A, B1, B2, B6, C, foliumzuur, kalium, zink, koper, magnesium, ijzer, fosfor en calcium. Dat is een beste lijst. Wat de sojaboon onderscheidend maakt, is dat het over de enige plantaardige bron van eiwitten beschikt die essentiële aminozuren heeft. Deze bouwstenen kan het lichaam niet zelf aanmaken, wat betekent dat regelmatig een maaltijd met soja eten zeker aan te raden is.

De bonen zijn eiwitrijk en hebben gezonde vetten. Dit is niet alleen een fijne combinatie, maar ook een unieke. Zo bestaat sojaolie voor het grootste gedeelte uit meervoudig onverzadigde vetten. Vervang je jouw verzadigde vetten (uit dierlijke producten) door meervoudig onverzadigde vetten, dan neemt de kans op hart- en vaatziekten af.

Sojabonen toepassen in het dagelijks leven

Als je sojabonen uit de koeling koopt, wordt het aangeraden deze te koken voordat je ze gaat eten. En verse sojaboon is vaak rauw, doch kort verhit. In rauwe peulvruchten vind je vaak de natuurlijke gifstof lectine. Over hoeveel lectine verse sojabonen beschikt is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat je de lectine door verhitting onschadelijk kunt maken. Om die reden kun je het beste jouw verse sojabonen 6 tot 8 minuten koken voordat je ze eet.

Je kunt soja tevens verkrijgen als sojamelk. Dit wordt vaak gebruikt ter vervanging van melkproducten. Er zijn verder diverse recepten waar je de peulvruchten in kunt toepassen. Sojabonen zijn gezond en een echte toevoeging op je maaltijden. Ga jij ze ook snel eens proberen?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713750/
https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/soy-cancer.h18-1589046.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16317131/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320472

Uitgelichte afbeelding

Superfoods peulvruchten sojabonen

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.