Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon, waarbij je maar 50 tot 100 gram koolhydraten per dag mag eten. De koolhydraten probeer je grotendeels te vervangen met vlees, vis, groente, noten, zaden en pitten. Veel wetenschappelijke studies hebben bewezen dat een koolhydraatarm dieet erg effectief is bij het verliezen van overtollig vet. Daarnaast wordt het ook aangeraden aan mensen die diabetes type 2 hebben, omdat het de bloedsuiker verlaagt. 

Bij het koolhydraatarme dieet eet je niet zo zeer minder, maar wel anders. Je kan nog steeds blijven genieten van je eten en hoeft geen calorieën te tellen. Het is de bedoeling dat je probeert om zoveel mogelijk onbewerkte en natuurlijke voeding te eten. Producten die je beter kan vermijden zijn suiker, zetmeel, granen en alcohol. Verder wordt het aangeraden om maximaal één portie peulvruchten en fruit te eten.

Nadelen

Hoewel het koolhydraatarme dieet enorm veel voordelen met zich meebrengt, zijn er toch een aantal nadelen waar je op moet letten. Eén belangrijk nadeel is de kans op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals b-vitamines, vezel en jodium. Zo is brood een belangrijke bron van jodium. 

Bovendien kunnen koolhydraatarme diëten doorgaans rijk zijn aan vetten. Vaak zijn diëten die hoog zijn in vet ook hoog in verzadigd vet. Dit verhoogd het risico op hart- en vaatziekten, waardoor het wordt aangeraden om verzadigd vet te vervangen met onverzadigd vet.

Artikelen over koolhydraatarme diëten

Er zijn een aantal diëten die onder koolhydraatarme diëten vallen. Hieronder vind je onze artikelen over de verschillende koolhydraatarme diëten.

Inspiratie papikra

Het Atkins dieet

Het Atkins dieet is toch wel een van de bekendste koolhydraatarme diëten. Wie dit dieet volgt, eet veel eiwitten en vetten, maar weinig koolhydraten. Dit dieet zorgt voor gewichtsverlies, omdat...

Het South Beach dieet

Het South Beach dieet betreft een dieet waarin je in fasen je eetpatroon verandert. Dit zal leiden tot gewichtsverlies. De menu’s binnen dit dieet bestaan uit weinig verzadigd vet, veel...

"De basis van alle
geluk is gezondheid."

– Leigh Hunt

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.