Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en België. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je bitterballen in de frituurpan verhitte. En laten we wel wezen: deze manier van klaarmaken levert telkens weer bijzonder smaakvolle en prettig krokante bitterballen op.
Desondanks zien we de laatste jaren een verschuiving wat betreft de bereidingswijze. Steeds vaker gebeurt het dat men bitterballen in de oven en vooral in de airfryer verhit. Het is dan ook niet voor niets dat verschillende grote bitterbalproducenten ervoor hebben gekozen bitterballen aan te bieden die speciaal gemaakt zijn om te verhitten in de airfryer. De airfryer biedt simpelweg grote voordelen ten opzichte van de frituurpan. Welke voordelen dat dan wel zijn? Dat lees je hieronder.
Beter voor de gezondheid
Bereiden in een airfryer is voor de gezondheid beter dan in de friteuse. Dit omdat snacks die uit de airfryer komen tot wel negentig procent minder vet bevatten dan die uit de frituurpan komen. Hierbij gaat het inderdaad ook nog eens vooral om verzadigde vetten. Bovendien hebben bitterballen uit de airfryer minder van het mogelijk kankerverwekkende stofje acrylamide in zich.
Frituurvet onnodig
Een ander groot voordeel van de airfryer is dat je hier uiteraard geen frituurvet voor nodig hebt. Dit vet hoef je dan ook niet meer te kopen en te managen. Vooral het vervangen van frituurvet is een klus die niet bij veel mensen geliefd is. Velen stellen deze klus dan ook graag uit. Dat is zeker begrijpelijk, maar helaas wel erg slecht voor de gezondheid.
Geen ongewenste luchtjes
Hoe smakelijk snacks uit de friteuse ook kunnen zijn, de lucht die er van af komt wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Als je binnenshuis frituurt verspreidt deze lucht zich ook nog eens met gemak door het hele huis. Met de airfryer heb je hier geen last van. Deze verspreidt namelijk een veel mildere geur dan een frituurpan. Een airfryer kun je dan ook gerust in de keuken gebruiken.
Makkelijk schoon te maken
Doordat een airfryer geen vet gebruikt is deze veel makkelijker schoon te maken dan een vettige frituurpan. Ook het mandje van de airfryer is eenvoudig te reinigen. Een goede tip voor de airfryer: doe dit simpelweg even met een afwasborstel of via de vaatwasser. Verder heb je daar geen omkijken naar.
Veilig en makkelijk in gebruik
Tenslotte zijn airfryers erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft in feite alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en de temperatuur in te stellen. Doorgaans is de gewenste temperatuur al na een paar minuten bereikt. Dat is hoe dan ook sneller dan bij een frituurpan, al moet gezegd worden dat je friet en snacks in de airfryer wel iets langer moet verhitten.
Dat een airfryer ook veilig is schuilt ‘m in het feit dat de buitenkant niet al te warm wordt. Deze kun je dus gewoon aanraken terwijl de airfryer operationeel is. Alleen het ventilatierooster aan de achterkant kan warmte afgeven. Verder heb je geen last van opspattende of rondvliegende hete vetspetters zoals bij de friteuse wel het geval kan zijn.