Detox kuur

Inspiratie papikra

De detox kuur: wat is het?

De detox kuur is een dieet waarbij je het lichaam op een natuurlijke manier ontgift. Tijdens de kuur worden de organen gereinigd van opgeslagen afvalstoffen. Bewerkte voeding bevat chemische stoffen en wordt opgeslagen in lichaamsvet, waardoor je stofwisseling verstoord raakt. Door middel van de detox kuur, bijvoorbeeld met een detox sapkuur,  komen de opgeslagen gifstoffen in je lichaam vrij, zodat je lichaam het kan verwerken en afvoeren. Als gevolg hiervan zul je geleidelijk afvallen. Hier zullen we je alles vertellen over de detox kuur, hoe het werkt en de voor- en nadelen ervan. Lees snel verder voor meer informatie. 

Hoe werkt de detox kuur?

Bij een detox kuur is het de bedoeling dat er verandering komt in je huidige eetpatroon. Giftige en chemische stoffen worden zo veel mogelijk vermeden. Je zult voornamelijk biologische groenten en fruit eten. Om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende vitamines binnenkrijgt, wordt het aangeraden om de groenten rauw te eten, of maar kort te koken. 

Ook is het binnen deze kuur belangrijk om geleidelijk af te vallen en niet te richten op snel afvallen. Dit zal de stofwisseling alleen maar verergeren. Het doel van een detox kuur is het maken van de juiste keuzes en dus niet het verminderen van de calorieën. Er bestaan verschillende methodes om je lichaam te detoxen, waaronder sapkuren en vasten. 

Welke producten kan ik eten?

Op het eerste gezicht zal het lijken alsof je niets meer mag eten. Dit geldt voornamelijk voor de producten die in je oude eetpatroon zaten. Het wordt aangeraden om veel rauwe en biologische groenten te eten, oplosbare vezels en actieve kool te consumeren, voedingssupplementen te slikken, veel te bewegen en bewerkte voeding te vermijden. Wel mag je onbeperkt water, groene thee en kruidenthee drinken. 

Als je kiest voor een detox kuur in de vorm van een sapkuur, dan zijn er verschillende bedrijven die dit aanbieden. Zo kun je kiezen voor onder andere een 3-daagse, 5-daagse en een 7-daagse sapkuur. Het bedrijf zal je dan voorzien van voldoende sappen, smoothies en shots. Daarnaast zal je op- en afbouwrecepten. Het is ook van belang om gebruik te maken van een detox coaching programma, zodat je goed begeleid kan worden. 

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van een detox kuur is dat je bewuster gaat eten. We zijn langzaam onze relatie met eten kwijtgeraakt, waardoor we soms eten door stress, gewoonte of impuls. Met behulp van een detox kuur ga je bewuste keuzes maken wat betreft voeding. Je zult meer gaan letten op de voeding die je consumeert, zodat je lichaam er echt baat bij heeft.

Echter kent het detox kuur ook een aantal nadelen. Zo zal het onder andere zorgen voor hoofdpijn en minder energie in de eerste paar dagen. Dit komt doordat je geen suikers meer consumeert, waardoor je afkickverschijnselen krijgt. Daarnaast kan een tekort aan essentiële stoffen, vitamines en mineralen ook problemen veroorzaken. Het wordt daarom aangeraden om voldoende voedingssupplementen te slikken en de kuur niet voor een lange periode te doen. 

Opmerkingen

Er wordt doorgaans gezegd dat detoxen of ontgiften niet nodig is voor het lichaam, omdat het lichaam een zelfreinigend proces heeft dat 24 uur per dag doorgaat. Ook wordt er gezegd dat de kuur kan leiden tot een jojo-effect. Dit komt doordat je eetpatroon ineens drastisch verandert. Na de kuur zul je terugvallen op een normaal eetpatroon, waardoor het weer zal leiden tot gewichtstoename. 

Kies je wel voor het detox kuur? Zorg er dan voor dat je je goed voorbereid met op- en afbouwrecepten. Zoek ook naar bedrijven die een detox coaching programma aanbieden, zodat je goed wordt begeleid.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/Detox-dieet.aspx
https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know

Uitgelichte afbeelding

Detox kuur gezondtips

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.