Dim Sum

Inspiratie papikra

Dim Sum: wat is het en waarom moet je het proberen?

Dim Sum is in het kort de Chinese versie van een high tea. Het wordt doorgaans genuttigd als brunch en bestaat uit diverse kleine gerechtjes die gedeeld worden. Deze kleine gerechtjes worden samen met thee geserveerd, waardoor het te vergelijken is met een high tea. Voor sommige families is het zelfs een wekelijkse ritueel om op de zondag bijeen te komen onder het genot van wat hapjes en thee. Lees in dit artikel meer over Dim Sum.

Wat is Dim Sum?

Dim Sum wordt ook wel Yum Cha genoemd en is een categorie uit de Chinese keuken. Het kent zijn oorsprong in de provincie Guangdong in China en bestaat uit diverse hapjes, van zoet of hartig tot warm of koud. Vaak worden deze hapjes gestoomd, gebakken of gefrituurd. De letterlijke vertaling voor Dim Sum is ‘raak het hart’ en verwijst naar de originele bedoeling van Dim Sum, namelijk hapjes die indruk moeten maken. Het was niet bedoeld om de honger te stillen, maar het was juist bedoeld als een snack. 

Daarnaast wordt Dim Sum genuttigd in combinatie met thee. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond het in de theehuizen in Guangzhou, langs de Zijderoute. De eigenaren van de theehuizen ontdekten dat het drinken van thee de spijsvertering zou bevorderen. Hierdoor gingen ze kleine hapjes ernaast serveren. Tot de dag van vandaag wordt Dim Sum nog steeds gegeten. Echter niet alleen in China, maar over de hele wereld. 

Populaire Dim Sum gerechten

Wanneer je naar een restaurant gaat waar ze Dim Sum serveren, zul je een lijst krijgen met alle gerechten en hapjes die je kunt bestellen. Ga je voor het eerst Dim Sum proberen? Dan kan deze lijst best intimiderend zijn. Daarom hebben wij hieronder een aantal populaire Dim Sum gerechten op een rijtje gezet:

  • Soep dumplings (xiaolongbao): gestoomde dumplings gevuld met een bouillon en varkensvlees. Dit is een klassieker en een echte must als je Dim Sum gaat eten.
  • Garnaal dumplings (ha kau): gestoomde dumplings die gevuld zijn met garnaal.
  • Gestoomde BBQ pork buns (cha siu bao): een gestoomd wit broodje die gevuld is met gebarbecued vlees, oftewel cha siu.
  • Kippenklauwen: hoewel dit niet door iedereen wordt gegeten, is het een echte klassieker. De kippenklauwen worden in een zoete rode bonensaus bereid en staan bekend als een delicatesse.
  • Gestoomde rijstnoedel rolletjes (cheung fun): dit zijn gestoomde rijstnoedel rolletjes die doorgaans gevuld zijn met garnalen, vlees of groenten. 

Waarom Dim Sum?

Naast alle lekkere hapjes en gerechtjes die je kunt eten, is Dim Sum een ideaal moment om met vrienden of familie bij te praten. Je deelt een maaltijd samen en kunt deze rustig eten, terwijl je ook nog gezellig bij kunt kletsen. In elke cultuur heeft het delen van een maaltijd een speciale plek. Bovendien ga je hiermee voedselverspilling tegen. Doordat je met een grote groep diverse kleine hapjes deelt, is de kans erg klein dat er verspilling voorkomt. Krijgen jullie het echt niet op? Laat in het inpakken en neem het mee voor een latere maaltijd. Zo simpel is het. 

Ook Dim Sum proberen?

Ben je overtuigd en wil je ook graag een keer Dim Sum proberen? Er zijn veel Chinese restaurants die Dim Sum serveren. Wil je op de hoogte blijven van andere gezondheidstips? Houd dan Tijd voor Gezond in de gaten.

Volg Tijd voor Gezond via Bloglovin

Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en België. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.