Het Atkins dieet

Inspiratie papikra

Het Atkins dieet: wat is het en hoe werkt het?

Het Atkins dieet is toch wel een van de bekendste koolhydraatarme diëten. Wie dit dieet volgt, eet veel eiwitten en vetten, maar weinig koolhydraten. Dit dieet zorgt voor gewichtsverlies, omdat je minder calorieën tot je zal nemen. Het doel van dit dieet is dat je een gezondheidswinst boekt, waarin je een gezond en gevarieerd eetpatroon hanteert.
Wij vertellen je alles over het Atkins dieet, welke producten je kunt eten en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Hoe werkt het Atkins dieet?

Het Atkins dieet heeft 4 verschillende fasen. Fase 1 is de beginfase, waarin je lichaam van koolhydraatverbranding naar vetverbranding overschakelt. In fase 2 wordt de koolhydraatinname verder uitgebreid terwijl je bezig bent met het verliezen van gewicht. Tijdens fase 3 zal je de laatste kilo’s verliezen en ga je je koolhydraten evenwicht bepalen. In fase 4 zal je het dieet gaan omzetten in blijvende eetgewoonten, zodat je op gewicht blijft. Dit dieet is tevens te volgen als je niet wilt afvallen, waarbij je in fase 3 of 4 van het dieet start. 

Welke producten kan ik eten?

De gerechten die je binnen het Atkins dieet kunt eten bevatten vaak veel eiwitten en vetten, zoals kaas, vlees, eieren, boter, room en mayonaise. Pasta, rijst, brood, graanproducten en aardappelen worden hierbij afgeraden. Deze producten zijn soms enkel beperkt toegestaan in de latere fase van dit dieet. Dit maakt dat Atkins sterk afwijkt van het gangbare eetpatroon. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van producten uit het eigen merk van Atkins. Zij bieden onder andere koolhydraatarm brood en pasta aan.

Voordelen en nadelen

Een dieet van Atkins kan vele voordelen bieden. Zo leidt dit dieet tot gewichtsverlies en heeft het diverse voordelen voor mensen met diabetes. Zeker wanneer deze te maken hebben met overgewicht. Het Atkins dieet heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel, wat komt door een verbeterde insulinegevoeligheid. Echter is het wel van belang om als diabetespatiënt begeleiding te hebben bij het Atkins dieet, zodat het bloedsuiker niet te laag wordt. Dit kan nadelig zijn als je liever zelf met diëten aan de slag wilt.

Opmerkingen

Als je het Atkins dieet voor langere tijd volgt, zal je minder vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen. Dit kan op langere termijn leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Het is dan ook altijd aan te raden om multivitamine supplementen te slikken tijdens het dieet. Tevens kun je uit groente en fruit voedingsstoffen verkrijgen die zich niet in deze supplementen bevinden. Een multivitamine supplement kan groente, fruit en graanproducten ook niet geheel vervangen. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Het Atkins dieet is een gezonde manier om gewicht te verliezen. Hierbij gaat het echter altijd om de gezondheidswinst die het je oplevert door vol te houden met een gezond en gevarieerd eetpatroon. Lees je van tevoren altijd goed in over het Atkins dieet, zodat je hier op de juiste wijze mee kunt starten.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/atkins.aspx
https://www.dieetkompas.nl/atkins-dieet
https://happyhealthy.nl/atkins-dieet/

Uitgelichte afbeelding

Koolhydraatarm

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.