Het Cambridge dieet

Inspiratie papikra

Het Cambridge dieet: wat is het en hoe werkt het?

Het Cambridge dieet is uitermate geschikt om snel gewicht te verliezen. De Cambridge dieet producten zijn ook wel maaltijdvervangers. Dit dieet werd omstreeks 1970 door Dr. Alan Howard bedacht en wijst naar de universiteit waar hij destijds mee verbonden was. In het begin werden er in dit dieet drie shakes over de dag gedronken, wat echter niet voldoende bleek te zijn voor de langere termijn. Hierdoor werd het stappenplan uitgebouwd met maaltijdvervangers, die werden afgebouwd na het bereiken van het streefgewicht. Lees snel verder over het Cambridge dieet.

Hoe werkt het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet werkt met diverse fasen. Eerst worden drie maaltijdvervangers gedurende de dag genuttigd. Hierbij krijg je niet meer dan 500 calorieën binnen en eet je vooral groente, zuivel, eiwit of fruit. Naast de maaltijdvervangers eet je op een dag 125 gram eiwitten en 125 gram groente. Vervolgens eet je dagelijks nog drie maaltijdvervangers en worden de porties groter. Hierbij eet je ook graanproducten. Daarna zal je steeds normaler gaan eten en het aantal maaltijdvervangers verlagen. Je gaat dan ook naar steeds minder maaltijdvervangers, waarbij je in de laatste fase één maaltijdvervanger eet in combinatie met een portie eiwit, drie porties zuivel, twee porties graanproducten, een portie groente en een portie fruit, aardappels, rijst of pasta.

Welke producten kan ik eten?

Het Cambridge dieet bestaat naast de maaltijdvervangers, ook uit normaal eten zoals groente, zuivel, fruit en voeding waar eiwitten in zitten, zoals vlees. Ook graanproducten kun je eten en het is toegestaan om pasta, rijst of aardappels te eten. Dit verschilt echter per fase van het dieet.

Voordelen en nadelen

Met Cambridge dieet producten kun je snel gewicht verliezen, doordat dit een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet is. De meesten beginnen bij de eerste fase, waarbij enkel maaltijdvervangers worden ingenomen. Dit is dan ook de oorzaak van het snelle gewichtsverlies.

Een ander voordeel is dat je weinig tijd hoeft te besteden aan koken, doordat je in het begin vooral maaltijdvervangers eet. Ook zul je een tijdje weinig andere voeding eten, waardoor je minder boodschappen hoeft te kopen. Nadelen kunnen zijn dat je een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt en je stofwisseling kan vertragen. Ook kan er een zogenaamd jojo effect optreden, waarbij je ineens afvalt, weer aankomt en weer afvalt. 

Opmerkingen

Als je net met het Cambridge dieet begint, heb je veel producten nodig. Dit kan aardig oplopen in de kosten. Zo zul je al snel tussen de 250 en 350 euro per maand kwijt zijn aan Cambridge dieet producten. Hierbij is de normale voeding nog niet meegeteld. Voordat je besluit te starten met dit dieet, is het dan ook aan te raden om je te verdiepen in de kosten hiervan. Het Cambridge dieet is een snelle manier om af te vallen, maar je moet er altijd voor zorgen dat je jouw lichaam van voldoende voedingsstoffen voorziet. Zo voorkom je vervelende ongemakken en kun je het Cambridge dieet op een gezonde wijze volgen.

Bronnen:
https://happyhealthy.nl/cambridge-dieet/
https://www.verantwoord-afvallen.nl/afvallen/cambridge-dieet
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/1-op-1-dieet-cambridge-weight-plan.aspx

Uitgelichte afbeelding

Het cambridge dieet

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.