Het eiwit dieet

Inspiratie papikra

Het eiwit dieet: wat is het en hoe werkt het?

Met het eiwit dieet kun je op een natuurlijke wijze 2 kilo per week afvallen. Eiwitten bestaan eigenlijk uit lange ketens aminozuren. Omdat het lichaam niet zelf belangrijke aminozuren kan aanmaken, moeten deze uit de voeding gehaald worden. Bij een eiwitrijk dieet richt je je op het consumeren van eiwitrijke producten van een hoge kwaliteit. Het doel van dit dieet, is dat je op een plezierige wijze afvalt, waarbij je geen last hebt van een hongergevoel. Wij vertellen je alles over het eiwit dieet.

Hoe werkt het eiwit dieet?

Hoe een eiwit dieet ervoor zorgt dat je afvalt, heeft te maken met ketose. Ketose betreft het proces waarbij het lichaam, als deze op zoek is naar brandstoffen, overschakelt op de verbranding van lichaamsvet. Volg je een eiwitrijk dieet, dan eet je geen tot nauwelijks vetten en koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je binnen een mum van tijd afvalt.

Welke producten zijn eiwitrijk?

Als je het eiwit dieet volgt, zal je ontbijt er anders uitzien dan je gewend bent. Wat je het beste kunt laten staan, zijn vruchtensappen, toast en brood. In plaats daarvan kun je beter een gebakken ei met eventueel bacon eten. Zuivel en kaas zijn tevens toegestaan. Voor het avondeten kun je salade, vlees of vis eten. Voedingsmiddelen zoals rijst, pasta en aardappelen passen niet binnen een eiwitrijk dieet en kun je dan ook beter laten staan als je het gewenste resultaat wilt bereiken. Pas uiteraard op met suikers, fruitdrankjes en zoete vruchten en drink het liefst ook geen alcohol.

Voordelen en nadelen

Als je eiwitrijke producten eet, heeft dit diverse voordelen. Zo kun je snel en op een gezonde manier afvallen. Je zal merken dat je geen of minder hongergevoel hebt en ook je bloedsuikerspiegel zal stabieler worden. Hierdoor neemt de plotselinge trek in zoetigheid af. De stofwisseling zal verhogen, wat er mede voor zorgt dat je afvalt. Hierbij zul je echter geen spiermassa verliezen. Ook kan een eiwitrijk dieet je helpen om op gewicht te blijven.

Of er ook nadelen zijn? Wanneer je net begint met het eiwit dieet, kan dit zorgen voor hoofdpijn. Dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam nog aan deze nieuwe manier van eten moet wennen. Tevens kan er een slechte adem ontstaan, doordat er eiwitten in de mondholte achterblijven. Dit is eventueel op te lossen met mondwater, kauwgom of een goede tandpasta. Ook kun je sneller last krijgen van winderigheid en acne.

Opmerkingen

Wat het eiwit dieet aan gevaren kan meebrengen, is dat het kan leiden tot een te hoog cholesterol als je het te lang volhoudt. Weinig koolhydraten eten is goed te bevatten voor het lichaam, maar eet je te weinig koolhydraten, dan kan dit je hersenen beschadigen. Deze worden namelijk gevoed met glucose, wat in koolhydraatrijke producten te vinden is. Lees je dan ook altijd goed in over het eiwit dieet voordat je besluit hiermee te beginnen, zodat je dit dieet op een gezonde wijze kunt volgen.

Bronnen:
https://www.puurfiguur.nl/eiwitdieet/
https://happyhealthy.nl/eiwitdieet/
https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/koolhydraatarme-eiwitrijke-dieten

Uitgelichte afbeelding

Eiwit dieet

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.