Het sapkuur dieet

Inspiratie papikra

Een detox sapkuur: wat is het en hoe werkt het?

Een sapkuur houdt in dat je alleen een specifieke hoeveelheid vruchtensappen drinkt. Verder neem je niets in, met uitzondering van water of thee. Er bestaan ook sapkuren waarbij enkel energiearme dranken, zoals water en thee, worden ingenomen. Hierbij worden geen calorieĆ«n opgenomen, wat in feite op vasten neerkomt. Dit noemt men ook wel ā€˜sapvastenā€™. Het doel van een detox sapkuur is vaak om gewicht te verliezen. Ook wordt een sapkuur toegepast om het lichaam te reinigen (detoxen). Wij vertellen je alles over de sapkuur.

Hoe werkt een sapkuur?

Bij een detox dieet zal je gewicht omlaag gaan door het gebrek aan calorieƫn. Hierbij zal je ook in het begin vooral veel vocht verliezen. Dit komt doordat je lichaam tijdens het energietekort de opgeslagen energiereserves zal aanspreken. Je lichaam kent twee soorten energiereserves: collageen (opgeslagen suiker) en je vetreserves. Je collageen wordt opgeslagen in je spieren en je lever. Collageen wordt opgeslagen in vocht. Verbruik je gedurende het sapvasten de opgeslagen collageen, dan heeft het vocht waarin het collageen is opgeslagen geen functie meer en zal je dat ook gaan verliezen. Na het leegraken van je collageen voorraden, zal je lichaam vervolgens je vetreserves aanspreken.

Welke producten kan ik eten?

Bij een sapkuur mag je geen vast voedsel eten, om zo je verteringsorganen volledig de rust te geven om zich te focussen op het ontgiften. Een sapkuur dieet is enkel gebaseerd op het innemen van vloeibaar voedsel, vaak groente en fruitsappen. Er zijn diverse merken die een detox sapkuur aanbieden. Het is dan ook aan te raden je goed te oriƫnteren op deze merken en welke ingrediƫnten zij voor hun sappen gebruiken. Tijdens een detox sapkuur zijn kruidenthee en water wel toegestaan, maar vast voedsel absoluut niet.

Voordelen en nadelen

Tijdens een sapkuur worden je verteringsorganen niet meer belast met het verwerken van vast voedsel. Hierdoor kunnen zij zich richten op het opruimen van reeds opgeslagen afvalstoffen. Je darm en lever worden hierbij gereinigd, je krijgt weer een stralende huid, je zal een betere nachtrust ervaren en meer energie hebben. Ook verlies je uiteraard gewicht. 

Een nadeel van een detox sapkuur is dat je eenzijdige voedingsstoffen binnenkrijgt, vaak enkel uit groente en fruit. Verder neem je alleen vloeibare producten tot je en eet je geen vast voedsel. Dit maakt dat je na de sapkuur weer zal moeten wennen aan het eten van vast voedsel. Goede begeleiding tijdens een sapkuur is daarom aan te raden. De inname van vast voedsel afbouwen en langzaam weer opbouwen is belangrijk om zo lang mogelijk resultaat van je detox sapkuur te hebben.

Opmerkingen

Met een sapkuur starten kun je het beste alleen doen wanneer je je van tevoren goed hebt ingelezen. Een paar dagen zonder vast voedsel is best heel pittig, zeker in onze huidige levensstijl waarin er eigenlijk altijd toegang is tot voedsel. Kies daarom voor een merk sappen die jou de juiste begeleiding biedt. Een sapkuur is ook geen heilige graal, als je gelijk na je sapkuur teruggaat naar een ongezonde levensstijl, dan zullen de resultaten van de sapkuur maar beperkt blijven. 

Zie een sapkuur eerder als het gunnen van een echte reset aan je lichaam, om zo minder goede eetpatronen te doorbreken. Doe je dat niet, dan heeft het doen van een sapkuur ook weinig nut. Verder is een sapkuur niet geschikt voor zwangere vrouwen, omdat het calorietekort de kans op gewichtsverlies kan vergroten. Hetzelfde geldt voor vrouwen die borstvoeding geven. Wanneer je borstvoeding geeft, wordt geadviseerd niet te snel af te vallen. Hierdoor past een sapkuur minder goed.Ā 

Sapkuur
Bron : unsplash

Uitgelichte afbeelding

Maaltijd vervangers

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren?Ā 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.