Het South Beach dieet

Inspiratie papikra

Het South Beach dieet: wat is het en hoe werkt het?

Het South Beach dieet betreft een dieet waarin je in fasen je eetpatroon verandert. Dit zal leiden tot gewichtsverlies. De menu’s binnen dit dieet bestaan uit weinig verzadigd vet, veel koolhydraten die een lage glycemische index hebben en vrij veel eiwitten. Wij vertellen je alles over het South Beach dieet, de werking hiervan en de voor- en nadelen van dit dieet.

Hoe werkt het South Beach dieet?

Het South Beach dieet heeft drie fasen. De eerste fase is gericht op ontwenning. Hierbij kick je af van voedingsmiddelen die veel geraffineerde koolhydraten hebben, zoals koek, wit brood en snoep. Je zult in deze fase veel gewicht verliezen. De tweede fase houdt op wanneer je jouw streefgewicht hebt bereikt. In deze fase mag je geleidelijk meer goede koolhydraten toevoegen. Hierbij kun je denken aan fruit en volkoren graanproducten.

De derde fase richt zich op gewichtsbehoud. Dit betekent dat je drie maaltijden per dag eet, die dusdanig vullend zijn dat er geen tussendoortjes worden ingenomen. Voor deze maaltijden dien je vooral groente, fruit, magere dierlijke producten en volkorenproducten te eten.

Welke producten kan ik eten?

Gedurende de eerste twee weken van het South Beach dieet, wordt het aangeraden enkel groente, mager vlees, magere vis en magere kaas te eten. Ook mag je 250 ml magere melk per dag innemen. Bakken en braden dien je met olie te doen. Geleidelijk aan, als je de tweede fase bereikt, mag je steeds meer goede koolhydraten eten, zoals fruit en volkoren graanproducten. In de laatste fase is dit tevens het geval en ligt de focus op het behouden van je gewicht.

Voordelen en nadelen

Wat positief is aan het South Beach dieet, is dat er een goede hoeveelheid fruit, groente, mager vlees en vis wordt voorgeschreven. Het gehalte aan verzadigd vet is bij dit dieet niet hoog. Wat de derde fase specifiek positief maakt, is dat de drie hoofdmaaltijden een hoge verzadigingswaarde hebben. Wanneer je deze maaltijden zorgvuldig plant, kun je jouw streefgewicht behouden.

Een nadeel is dat de hoeveelheid vezels en vitamine A een stuk minder is in dit dieet. Gebruik je tijdens de fase onvoldoende volkorenproducten, dan kan er een tekort aan vezels ontstaan. Wanneer je een tekort aan vitamine A hebt, kan dit leiden tot huidafwijkingen of nachtblindheid. Wanneer je magere producten eet en olie gebruikt, komt er weinig vitamine A binnen. Dit dien je dan ook goed te compenseren met een ruime hoeveelheid groente. Hierbij zal het lichaam de cartogeen uit groente omzetten in vitamine A.

Opmerkingen

Bij het South Beach dieet zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Wanneer je een verminderde nierfunctie hebt kan het schadelijk voor je zijn om te veel eiwitten tot je te nemen. Dit dieet is namelijk rijk aan eiwitten. Toch is dit dieet een gezonde manier om gewicht te verliezen. Lees je altijd goed in over het South Beach dieet, voordat je besluit hiermee te beginnen.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/south-beach.aspx
http://www.hetsouthbeachdieet.nl/fasen.html
https://www.south-beach-dieet.nl/

Uitgelichte afbeelding

Tijd voor gezond tips

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.