Het vasten dieet

Inspiratie papikra

Het vasten dieet: wat is het en hoe werkt het?

Het vasten dieet wil zeggen dat je niet eet. Zo is er ook intermittent fasting, waarbij je periodiek aan het vasten bent. Je eet dan niets of weinig gedurende een specifieke periode.
Zo kun je een paar uur per dag vasten, een hele dag of een deel van de week. Doordat er bij periodiek vasten sprake is van minder eetmomenten, is het eenvoudiger minder calorieƫn binnen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je snel af zal vallen. Lees snel verder voor meer informatie over het vasten dieet.

Hoe werkt het vasten dieet?

Een vasten dieet heeft vrij eenvoudige regels. Je hoeft hierbij niet je ingenomen calorieƫn te tellen, maar alleen bij te houden op welke uren je niet eet. Je hoeft verder niets te veranderen aan je menu, mits je al gezond eet. Eet je al gezond, dan is het mogelijk om tijdens eetmomenten eens wat zoets in te nemen of voor iets hartigs te kiezen. Je kunt dus gevarieerd eten.

Welke producten kan ik eten?

Welke producten je eet maakt tijdens het vasten dieet weinig uit. Het belangrijkste is dat je gezonde producten tot je neemt op de dagen of momenten dat je eet. Wanneer je normaal veel zoetigheden eet of veel hartige snacks, dan is het noodzakelijk om dit te veranderen naar een meer gezond eetpatroon. Denk aan vis, vlees, groente, aardappelen en fruit.
Zorg er tijdens je dieet ook voor dat je voldoende water drinkt. Water is namelijk zeer goed voor de stofwisseling en reiniging van het lichaam.

Voordelen en nadelen

Leef je gezond, dan wordt de kans op ziekten kleiner. Pas je je eetpatroon aan en vast je enkele dagen of bepaalde periodes, dan zal je minder gaan snoepen. Ook zal je door het vasten dieet gewicht gaan verliezen. Dit gebeurt wanneer je minder calorieĆ«n binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Vast je om de dag, dan leidt dit zelfs tot meer gewichtsverlies. 

Ook is het goed voor je darmen. Doordat je even niets eet, komen je darmen tot rust. Deze zijn namelijk continu in beweging, wat veel energie kost. Ook help je ze met het afvoeren van afvalstoffen en het opruimen van beschadigde cellen. Een nadeel is dat dit dieet niet voor iedereen geschikt is. Het wordt afgeraden aan mensen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en mensen die in het verleden te maken hebben gehad met een eetstoornis.

Opmerkingen

Het vasten dieet is een populair dieet, maar het is goed om te weten dat hier nog weinig kwalitatief onderzoek naar is gedaan. Veel studies zijn bijvoorbeeld kortdurig of slechts op dieren uitgevoerd. Er is dan ook weinig bekend over de effecten op lange termijn van het vasten dieet. Begin je met dit dieet, dan is het aan te raden ervoor te zorgen dat je op de momenten dat je wel eet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet gezond en gevarieerd. Zorg er ook voor dat je je goed inleest over het vasten dieet voordat je besluit hiermee te beginnen.

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/intermittent-fasting-en-vastendieet
https://vastendieet.nl/
https://happyhealthy.nl/vastendieet/

Recente blog artikelen

5 verrassende voordelen van truffels

De laatste jaren hebben truffels erg veel aandacht gekregen van de culinaire wereld. Het is een echte favoriet geworden bij koks en fijnproevers. Truffels vallen onder...

Dim Sum

Dim Sum is in het kort de Chinese versie van een high tea. Het wordt doorgaans genuttigd als brunch en bestaat uit diverse kleine gerechtjes die gedeeld worden. Deze kleine...

Frambozen

Frambozen zijn verwant aan bramen en worden al sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Van oorsprong komt deze heerlijke vrucht uit Oost-Aziƫ. Al in de prehistorie werd de framboos door jagers en...

Magnesium

Magnesium in voeding is erg gezond, maar wat is het precies? Magnesium is een mineraal wat jouw lichaam nodig heeft om sterke botten en spieren te vormen. De magnesium wordt door het lichaam opgenomen...

Kalium

Kalium behoort tot de mineralen en regelt samen met natrium en chloride de bloeddruk en vochtbalans in het lichaam. Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk, omdat...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.