Het vasten dieet

Inspiratie papikra

Het vasten dieet: wat is het en hoe werkt het?

Het vasten dieet wil zeggen dat je niet eet. Zo is er ook intermittent fasting, waarbij je periodiek aan het vasten bent. Je eet dan niets of weinig gedurende een specifieke periode.
Zo kun je een paar uur per dag vasten, een hele dag of een deel van de week. Doordat er bij periodiek vasten sprake is van minder eetmomenten, is het eenvoudiger minder calorieƫn binnen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je snel af zal vallen. Lees snel verder voor meer informatie over het vasten dieet.

Hoe werkt het vasten dieet?

Een vasten dieet heeft vrij eenvoudige regels. Je hoeft hierbij niet je ingenomen calorieƫn te tellen, maar alleen bij te houden op welke uren je niet eet. Je hoeft verder niets te veranderen aan je menu, mits je al gezond eet. Eet je al gezond, dan is het mogelijk om tijdens eetmomenten eens wat zoets in te nemen of voor iets hartigs te kiezen. Je kunt dus gevarieerd eten.

Welke producten kan ik eten?

Welke producten je eet maakt tijdens het vasten dieet weinig uit. Het belangrijkste is dat je gezonde producten tot je neemt op de dagen of momenten dat je eet. Wanneer je normaal veel zoetigheden eet of veel hartige snacks, dan is het noodzakelijk om dit te veranderen naar een meer gezond eetpatroon. Denk aan vis, vlees, groente, aardappelen en fruit.
Zorg er tijdens je dieet ook voor dat je voldoende water drinkt. Water is namelijk zeer goed voor de stofwisseling en reiniging van het lichaam.

Voordelen en nadelen

Leef je gezond, dan wordt de kans op ziekten kleiner. Pas je je eetpatroon aan en vast je enkele dagen of bepaalde periodes, dan zal je minder gaan snoepen. Ook zal je door het vasten dieet gewicht gaan verliezen. Dit gebeurt wanneer je minder calorieĆ«n binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Vast je om de dag, dan leidt dit zelfs tot meer gewichtsverlies. 

Ook is het goed voor je darmen. Doordat je even niets eet, komen je darmen tot rust. Deze zijn namelijk continu in beweging, wat veel energie kost. Ook help je ze met het afvoeren van afvalstoffen en het opruimen van beschadigde cellen. Een nadeel is dat dit dieet niet voor iedereen geschikt is. Het wordt afgeraden aan mensen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en mensen die in het verleden te maken hebben gehad met een eetstoornis.

Opmerkingen

Het vasten dieet is een populair dieet, maar het is goed om te weten dat hier nog weinig kwalitatief onderzoek naar is gedaan. Veel studies zijn bijvoorbeeld kortdurig of slechts op dieren uitgevoerd. Er is dan ook weinig bekend over de effecten op lange termijn van het vasten dieet. Begin je met dit dieet, dan is het aan te raden ervoor te zorgen dat je op de momenten dat je wel eet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet gezond en gevarieerd. Zorg er ook voor dat je je goed inleest over het vasten dieet voordat je besluit hiermee te beginnen.

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/intermittent-fasting-en-vastendieet
https://vastendieet.nl/
https://happyhealthy.nl/vastendieet/

Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ā€˜veganaiseā€™ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en Belgiƫ. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.