Het vegetarisch dieet

Inspiratie papikra

Het vegetarisch dieet: wat is het en hoe werkt het?

Een vegetarisch dieet is een dieet waarbij er geen vlees, vis of gevogelte wordt gegeten. Echter worden er wel dierlijke producten opgenomen in het voedingspatroon, waaronder melk, honing en eieren. Wanneer er ook geen dierlijke producten worden gegeten, wordt er gesproken van een veganistisch dieet. Echter kan een vegetariƫr ook de keuze maken om bepaalde dierlijke producten niet in te nemen. Wanneer je overgewicht hebt, kun je deze leefstijl ook als dieet gebruiken. Lees snel verder voor meer informatie over het vegetarisch dieet.

Hoe werkt een vegetarisch dieet?

Met een vegetarisch dieet kun je eenvoudig afvallen. Dit komt doordat er meer vezels en minder calorieƫn per 100 gram voeding zitten. Plantaardige producten, waaronder aardappelen, pasta, brood, noten, peulvruchten, vleesvervangers, groente en fruit hebben meer vezels dan dierlijke producten. Bij dierlijke producten kun je aan zuivel en vlees denken. Vezels zorgen ervoor dat je na het eten een verzadigd gevoel hebt. Ook bevatten plantaardige producten doorgaans minder vet dan dierlijke producten. Dit maakt de hoeveelheid calorieƫn in plantaardige producten minder dan in dierlijke producten.

Welke producten kan ik eten?

Als vegetariƫr kun je volle granen, fruit, vruchten, peulvruchten, groenten, noten en zaden als basis van je dieet gebruiken. Het is raadzaam deze ingrediƫnten in meerdere bereidingen te verwerken. Deze producten kun je aanvullen met zuivelproducten, eieren en plantaardige oliƫn. Zorg ervoor dat je genoeg groente eet. Zo wordt een portie van 200 tot 250 gram gekookte groente aangeraden en daarnaast 100 gram rauwe groente. Kies voor goede vleesvervangers. Deze beschikken over veel eiwitten. Zorg er daarnaast echter voor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt, omdat deze vaak over minder ijzer beschikken.

Voordelen en nadelen

Een voordeel van een vegetarisch dieet, is dat je verhoudingsgewijs meer vezels binnen krijgt. Deze zorgen ervoor dat jouw vetverbranding verhoogt wordt. Hierdoor zul je makkelijk afvallen. Ook heb je steeds meer keuze aan lekkere vleesvervangers die ook nog eens gezond zijn. Een vegetarische leefstijl draagt daarnaast ook nog bij aan een beter milieu, omdat er geen vlees wordt gegeten. Nadelen van dit dieet kunnen zijn dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunt krijgen, zoals eiwitten, vitamine B1, vitamine B12, vitamine D, ijzer en omega 3-vetzuren. Het is dan ook van belang dat je deze voedingsstoffen voldoende aanvult met supplementen.

Opmerkingen

Wie een vegetarisch dieet volgt, zal niet snel lijden aan suikerziekte of hart- en vaatziekten. Ook van overgewicht zal er niet snel sprake zijn. Met dit dieet kun je dan ook gezondheidswinst boeken. Toch kan vegetarisch eten ook ongezond uitpakken. Dit is het geval als je niet genoeg rekening houdt met het ontbreken van vis en vlees in je voeding. Hierdoor kan er een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan.

Houd je hier wel rekening mee, dan kan vegetarische voeding gezonder zijn dan een regulier voedingspatroon waarin vlees en vis wordt opgenomen. Voeding met vlees en vis bevat meer verzadigd vet, wat nadelig kan uitpakken voor de gezondheid en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Kies je voor een vegetarisch dieet, dan is het aan te raden erop te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/val-je-af-van-vegetarisch-eten-.aspx
https://www.vegetariers.nl/organisatie/artikelen-blogs/vegetarisch-dieet-tegen-overgewicht
https://www.puurfiguur.nl/vegetarisch-dieet/

Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ā€˜veganaiseā€™ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en Belgiƫ. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.