Het vegetarisch dieet: wat is het en hoe werkt het?
Een vegetarisch dieet is een dieet waarbij er geen vlees, vis of gevogelte wordt gegeten. Echter worden er wel dierlijke producten opgenomen in het voedingspatroon, waaronder melk, honing en eieren. Wanneer er ook geen dierlijke producten worden gegeten, wordt er gesproken van een veganistisch dieet. Echter kan een vegetariër ook de keuze maken om bepaalde dierlijke producten niet in te nemen. Wanneer je overgewicht hebt, kun je deze leefstijl ook als dieet gebruiken. Lees snel verder voor meer informatie over het vegetarisch dieet.
Hoe werkt een vegetarisch dieet?
Met een vegetarisch dieet kun je eenvoudig afvallen. Dit komt doordat er meer vezels en minder calorieën per 100 gram voeding zitten. Plantaardige producten, waaronder aardappelen, pasta, brood, noten, peulvruchten, vleesvervangers, groente en fruit hebben meer vezels dan dierlijke producten. Bij dierlijke producten kun je aan zuivel en vlees denken. Vezels zorgen ervoor dat je na het eten een verzadigd gevoel hebt. Ook bevatten plantaardige producten doorgaans minder vet dan dierlijke producten. Dit maakt de hoeveelheid calorieën in plantaardige producten minder dan in dierlijke producten.
Welke producten kan ik eten?
Als vegetariër kun je volle granen, fruit, vruchten, peulvruchten, groenten, noten en zaden als basis van je dieet gebruiken. Het is raadzaam deze ingrediënten in meerdere bereidingen te verwerken. Deze producten kun je aanvullen met zuivelproducten, eieren en plantaardige oliën. Zorg ervoor dat je genoeg groente eet. Zo wordt een portie van 200 tot 250 gram gekookte groente aangeraden en daarnaast 100 gram rauwe groente. Kies voor goede vleesvervangers. Deze beschikken over veel eiwitten. Zorg er daarnaast echter voor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt, omdat deze vaak over minder ijzer beschikken.
Voordelen en nadelen
Een voordeel van een vegetarisch dieet, is dat je verhoudingsgewijs meer vezels binnen krijgt. Deze zorgen ervoor dat jouw vetverbranding verhoogt wordt. Hierdoor zul je makkelijk afvallen. Ook heb je steeds meer keuze aan lekkere vleesvervangers die ook nog eens gezond zijn. Een vegetarische leefstijl draagt daarnaast ook nog bij aan een beter milieu, omdat er geen vlees wordt gegeten. Nadelen van dit dieet kunnen zijn dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunt krijgen, zoals eiwitten, vitamine B1, vitamine B12, vitamine D, ijzer en omega 3-vetzuren. Het is dan ook van belang dat je deze voedingsstoffen voldoende aanvult met supplementen.
Opmerkingen
Wie een vegetarisch dieet volgt, zal niet snel lijden aan suikerziekte of hart- en vaatziekten. Ook van overgewicht zal er niet snel sprake zijn. Met dit dieet kun je dan ook gezondheidswinst boeken. Toch kan vegetarisch eten ook ongezond uitpakken. Dit is het geval als je niet genoeg rekening houdt met het ontbreken van vis en vlees in je voeding. Hierdoor kan er een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan.
Houd je hier wel rekening mee, dan kan vegetarische voeding gezonder zijn dan een regulier voedingspatroon waarin vlees en vis wordt opgenomen. Voeding met vlees en vis bevat meer verzadigd vet, wat nadelig kan uitpakken voor de gezondheid en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Kies je voor een vegetarisch dieet, dan is het aan te raden erop te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/val-je-af-van-vegetarisch-eten-.aspx
https://www.vegetariers.nl/organisatie/artikelen-blogs/vegetarisch-dieet-tegen-overgewicht
https://www.puurfiguur.nl/vegetarisch-dieet/