Intermittent fasting: wat is het en hoe werkt het?
Intermittent fasting betekent dat je met tussenpozen vast. Dit is momenteel enorm populair. Vasten wordt al sinds eeuwen geleden gedaan en is nu een veel gebruikte manier om gezonder te worden en gewicht te verliezen. Je onthoud je lichaam als het ware geheel of gedeeltelijk van eten. Wij vertellen je alles over intermittent fasting, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen van dit dieet zijn. Lees snel verder voor meer informatie.
Hoe werkt intermittent fasting?
Intermittent fasting betekent dat je onderbroken aan het vasten bent, waarin je periodes van wel en niet eten met elkaar afwisselt. Er zijn vele manieren om periodiek te vasten. De RTF methode, of ‘Restricted Time Feeding’, speelt zich af op de dag, waarbij je 16 uren niet eet en 8 uur wel. Ook bestaat er alternated fasting, waarbij je twee of meer dagen per week vast. Hierbij eet je 5 dagen normaal en neem je 2 dagen minder dan 500 of 600 calorieën tot je.
Welke producten kan ik eten?
Bij intermittent fasting wordt vaak koolhydraatarm gegeten. Eet je wel veel koolhydraten, dan zal het verbrandingsproces verstoord worden. Je lichaam zal dan eerst suiker gaan verbranden, om vervolgens weer in de vetverbranding modus te komen. Bij koolhydraatarm eten kun je denken aan groente, vlees, vis en fruit (niet alle soorten). Aardappelen, rijst en pasta horen niet binnen dit menu. Drink verder altijd voldoende water en geen sappen die vol met suikers zitten, zoals frisdrank. Ook thee mag je drinken, maar laat dranken met cafeïne en alcohol het liefst staan.
Voordelen en nadelen
Bekend is dat vasten ervoor zorgt dat je cellen verjongen. Ook brengt dit je hormonen in balans en zal je sneller buikvet verliezen. Verder wordt de kans op ziektes kleiner als je jouw eetpatroon aanpast en enkele dagen vast. Bovendien verlies je gewicht, omdat je minder calorieën inneemt dan je lichaam nodig heeft. Tevens is intermittent fasting goed voor de darmen en komen ze tot rust als je even niets eet. De darmen zijn vaak actief en verbruiken daardoor veel energie. Vasten helpt bij het opruimen van schadelijke afvalstoffen.
Een nadeel is dat dit dieet niet voor bepaalde groepen geschikt is. Zo wordt dit niet aangeraden aan zwangere vrouwen, personen onder de 18 jaar en personen die een eetstoornis hebben gehad. Dit komt namelijk doordat je een tekort aan voedingsstoffen kunt krijgen.
Opmerkingen
Intermittent fasting is zeer populair, maar tot hoeverre werkt dit dieet echt? Momenteel worden er steeds meer onderzoeken gedaan naar de resultaten van intermittent fasting en de resultaten zijn veelbelovend. Een veelvoorkomend bezwaar is dat veelvuldig vasten het biometabolisme zou verlagen. Studies wijzen aan dat de BMR (Basal Metabolic Rate) pas iets verlaagt na 72 tot 96 uur volledig vasten. Sterker nog, het tegendeel wordt bewezen: gedurende de eerste 36 tot 48 uur vasten wordt het biometabolisme met 3,6% tot 10% verhoogd, omdat adrenaline tijdens beweging verhoogd wordt.
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3661473/
https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpregu.1990.258.1.R87
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10837292/