Intermittent fasting

Inspiratie papikra

Intermittent fasting: wat is het en hoe werkt het?

Intermittent fasting betekent dat je met tussenpozen vast. Dit is momenteel enorm populair. Vasten wordt al sinds eeuwen geleden gedaan en is nu een veel gebruikte manier om gezonder te worden en gewicht te verliezen. Je onthoud je lichaam als het ware geheel of gedeeltelijk van eten. Wij vertellen je alles over intermittent fasting, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen van dit dieet zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

Hoe werkt intermittent fasting?

Intermittent fasting betekent dat je onderbroken aan het vasten bent, waarin je periodes van wel en niet eten met elkaar afwisselt. Er zijn vele manieren om periodiek te vasten. De RTF methode, of ā€˜Restricted Time Feedingā€™, speelt zich af op de dag, waarbij je 16 uren niet eet en 8 uur wel. Ook bestaat er alternated fasting, waarbij je twee of meer dagen per week vast. Hierbij eet je 5 dagen normaal en neem je 2 dagen minder dan 500 of 600 calorieĆ«n tot je.

Welke producten kan ik eten?

Bij intermittent fasting wordt vaak koolhydraatarm gegeten. Eet je wel veel koolhydraten, dan zal het verbrandingsproces verstoord worden. Je lichaam zal dan eerst suiker gaan verbranden, om vervolgens weer in de vetverbranding modus te komen. Bij koolhydraatarm eten kun je denken aan groente, vlees, vis en fruit (niet alle soorten). Aardappelen, rijst en pasta horen niet binnen dit menu. Drink verder altijd voldoende water en geen sappen die vol met suikers zitten, zoals frisdrank. Ook thee mag je drinken, maar laat dranken met cafeĆÆne en alcohol het liefst staan.

Voordelen en nadelen

Bekend is dat vasten ervoor zorgt dat je cellen verjongen. Ook brengt dit je hormonen in balans en zal je sneller buikvet verliezen. Verder wordt de kans op ziektes kleiner als je jouw eetpatroon aanpast en enkele dagen vast. Bovendien verlies je gewicht, omdat je minder calorieĆ«n inneemt dan je lichaam nodig heeft. Tevens is intermittent fasting goed voor de darmen en komen ze tot rust als je even niets eet. De darmen zijn vaak actief en verbruiken daardoor veel energie. Vasten helpt bij het opruimen van schadelijke afvalstoffen. 

Een nadeel is dat dit dieet niet voor bepaalde groepen geschikt is. Zo wordt dit niet aangeraden aan zwangere vrouwen, personen onder de 18 jaar en personen die een eetstoornis hebben gehad. Dit komt namelijk doordat je een tekort aan voedingsstoffen kunt krijgen.

Opmerkingen

Intermittent fasting is zeer populair, maar tot hoeverre werkt dit dieet echt? Momenteel worden er steeds meer onderzoeken gedaan naar de resultaten van intermittent fasting en de resultaten zijn veelbelovend. Een veelvoorkomend bezwaar is dat veelvuldig vasten het biometabolisme zou verlagen. Studies wijzen aan dat de BMR (Basal Metabolic Rate) pas iets verlaagt na 72 tot 96 uur volledig vasten. Sterker nog, het tegendeel wordt bewezen: gedurende de eerste 36 tot 48 uur vasten wordt het biometabolisme met 3,6% tot 10% verhoogd, omdat adrenaline tijdens beweging verhoogd wordt. 

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3661473/
https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpregu.1990.258.1.R87
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10837292/

Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ā€˜veganaiseā€™ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en Belgiƫ. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.