Kalium

Inspiratie papikra

Kalium: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Kalium behoort tot de mineralen en regelt samen met natrium en chloride de bloeddruk en vochtbalans in het lichaam. Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk, omdat het tegen het bloeddrukverhogende effect van natrium werkt. Ook zorgt het er samen met natrium voor dat spieren zich samentrekken en zenuwprikkels goed worden doorgeleid. Maar dat is niet het enige wat deze mineralen voor je kunnen doen. Wij vertellen je alles over kalium, in welke voeding je dit kunt vinden en hoeveel je hiervan per dag nodig hebt. Lees snel verder.

Waar zit kalium in?

Kaliumrijke voeding, waar kun je dan precies aan denken? Kalium zit vrijwel overal in. Denk aan bladgroente, waaronder boerenkool, spinazie, broccoli en pastinaak. Ook vind je het in bananen. Verder bevatten vis, melk, noten en peulvruchten veel kalium.

Kalium peulvruchten
Bron: unsplash

Waar is kalium goed voor?

Kalium in voeding heeft diverse voordelen voor je gezondheid. Zo vermindert het de kans op een beroerte en is het goed voor het zenuwstelsel. Ook zorgen de mineralen voor sterke botten. Zo hebben in Australië onderzoekers ontdekt dat bij vrouwen die gedurende het onderzoek meer kalium aten, er tegen het einde van het onderzoek sprake was van een hogere botdichtheid. Ook draagt kalium bij aan een gezonde bloeddruk, vooral wanneer deze daarvoor hoog was. Eet je veel fruit en groente en eet je weinig zout of bewerkte voeding, dan levert dit je veel op.

Een tekort of teveel aan kalium

Een kaliumtekort komt zelden voor, maar kan eventueel ontstaan na erge diarree, veel braken of het gebruik van plaspillen. Wanneer er sprake is van een kaliumtekort, kun je dit herkennen aan symptomen zoals verzwakte spieren, een verminderde eetlust, lusteloosheid, misselijkheid en ergere gevallen hartritmestoornissen. Neem bij een tekort alleen in overleg met een arts een kaliumsupplement of vitamine K. Het is ook een goede oplossing om voeding te eten wat rijk is aan kalium, zoals peulvruchten, aardappelen, brood, groente of fruit. 

Een teveel aan kalium komt nauwelijks voor bij gezonde mensen, omdat het niet mogelijk is om via eten en drinken te veel kalium binnen te krijgen. Dit komt doordat je nieren ervoor zorgt dat je het weer uit zal plassen. Echter kan er wel een teveel aan kalium ontstaan als de nieren niet goed kunnen functioneren. Tevens kunnen specifieke medicijnen voor de bloeddruk, ACE-remmers en plaspillen ervoor zorgen dat er teveel kalium in het bloed komt.

Hoeveel kalium heb je nodig?

Volwassenen hebben 3.500 milligram kalium per dag nodig. Als je al gezonde voeding tot je neemt, is het niet moeilijk om tot de 3.500 milligram te komen. Neem geen kaliumsupplement zonder eerst met de huisarts te overleggen. Wanneer je nieren het niet snel genoeg kunnen verwerken, kan dit ervoor zorgen dat er teveel kalium in je bloed komt. In het ergste geval kan dit leiden tot een hartstilstand. Gezond en gevarieerd eten is dan ook het beste wat je kunt doen om voldoende kalium binnen te krijgen. 


Uitgelichte afbeelding

Gezondheidstips kalium

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.