Matcha

Inspiratie papikra

Matcha: wat is het en waar komt het vandaan?

Matcha is een groene theepoeder en komt uit Japan. Wat deze poeder zo bijzonder maakt, is dat de productie vrij arbeidsintensief is. De planten worden twee tot drie weken voordat ze geoogst worden in de schaduw geteeld. Dit maakt dat de planten extra hard gaan werken. Hierdoor nemen bepaalde belangrijke voedingsstoffen toe. Na het verwerken van de theebladeren, worden ze tot matcha poeder gemalen. Lees snel verder om meer te weten te komen over matcha, de voordelen hiervan en hoe je dit dagelijks kunt gebruiken.

De voordelen van matcha

Matcha heeft veel voordelen voor je lichaam en helpt deze jong en gezond te houden. Zo verlaagt het je cholesterol. Ook zorgen de vele antioxidanten in matcha ervoor dat de veroudering van het lichaam vertraagt1. Hierdoor helpt matcha hart- en vaatziekten tegen te gaan en de huid en bloedvaten soepel te houden. Tevens wordt je immuunsysteem versterkt2, doordat het over diverse vitaminen en mineralen beschikt. Matcha kan ook ondersteuning bieden bij afvallen3, omdat het de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Hierdoor verbetert de stofwisseling en zal je calorieën beter verbranden.

En wist je dat matcha ook een kalmerende werking heeft4? Dit heeft te maken met L-theanine. Dat is een aminozuur wat zich in matcha beving en tegen angstaanvallen en stress helpt. Tevens zorgt dit voor een verbeterde concentratie en een beter geheugen. De L-theanine maakt namelijk serotonine en dopamine aan, waardoor je concentratievermogen en je geheugen verbetert. Ook zal je je een stuk fijner voelen. Drink je matcha thee, dan zal deze je een langdurige doch kalme energieboost geven. Dit komt doordat matcha slechts 25% van de hoeveelheid cafeïne van een kop koffie bevat. Het is dan ook een gezond alternatief voor koffie.

Welke vitamines en mineralen bevat matcha?

Wat matcha gezond maakt, is dat deze over diverse goede en gezonde stoffen beschikt. Hierbij kun je denken aan vitamine A, B, C, E en K. Ook bevat het antioxidanten en catechinen. De mineralen waarover matcha beschikt zijn chroom, zink, magnesium en selenium. Verder bevat het nog vrije aminozuren, zoals L-theanine. Drink je dagelijks matcha, dan zal dit je gezondheid zeker bevorderen.

Matcha toepassen in het dagelijks leven

Je kunt matcha op verschillende manieren gebruiken. Toch wordt deze het meest als thee gedronken. Hoe je het beste matcha thee kunt maken? Schep 1 a 2 lepels matcha in een kom en zorg dat deze groot genoeg is, zodat je de matcha ook nog wat kunt kloppen. Vervolgens stamp je de matcha zachtjes fijn, zodat deze beter zal oplossen. Voeg hierna 70 tot 75 ml water toe.

Zorg ervoor dat het water 75 tot 80 ºC is, omdat je met kokend water de structuur van matcha aantast. Vervolgens klop je de matcha tot je een fijne, lichtgroene schuimlaag hebt. Je matcha thee is nu klaar om te drinken. Kies jij ook voor matcha? Drink dan regelmatig een lekkere kop matcha thee, zodat je jouw gezondheid een echte boost kunt geven.  

Bronnen:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3561737/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23835657/
3https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213777/

Uitgelichte afbeelding

Superfoods matcha

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.