Blauwe bessen: wat zijn het en waar komen ze vandaan?
Blauwe bessen zijn erg gezond. In de tijd van de inheemse Amerikanen werden ze al veel gegeten. Zij zagen deze bessen als een speciale gift waar zij hun kinderen mee konden voeden tijdens een hongersnood. Ook werden ze gebruikt bij hoest- en ademhalingsproblemen. Hedendaags worden blauwe bessen uit de hele wereld naar ons land verscheept en kun je ze het gehele jaar door verkrijgen.
De blauwe bes komt van een bloemdragende struik die blauw tot paarsgekleurde bessen produceert. Ze zijn tevens verwant aan de bosbes en cranberry. De bessen zijn rond de 5 mm en 16 mm in diameter en beschikken over en uitwaaierende kroon aan de onderkant. Eerst zijn ze groen, waarna ze tijdens het rijpen blauw-paars worden. Wij vertellen je alles over blauwe bessen, wat de voordelen hiervan zijn en wat je hier zoal mee kunt in jouw dagelijkse maaltijden.
De voordelen van blauwe bessen
Wat blauwe bessen gezond maakt, is dat ze over veel antioxidanten beschikken. Veel fruit beschikt hierover, maar de blauwe bes biedt in verhouding tot andere fruitsoorten net wat extra1. Ook werkt de blauwe bes ontstekingsremmend en kan het huidproblemen verhelpen. Je natuurlijke huidverouderingsproces wordt door het eten van de bessen vertraagd en zorgt voor een mooie, gladde huid zonder rimpels1.
Ook houden de bessen je geest gezond. Zo is bewezen dat de antioxidanten in de bessen je intelligentie kunnen verbeteren. Eet je regelmatig blauwe bessen, dan versterk je je hersenfunctie2. Dit betekent dat ook je concentratievermogen en geheugen zullen verbeteren. En wist je dat de blauwe bes bloeddrukverlagend werkt? Ze brengen een verstoort cholesterolgehalte weer in balans, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en aderverkalking verkleint3. Ook is de bes goed voor de blaas, biedt het bescherming tegen diverse soorten kankers en bevordert het de gezondheid van je darmen. Genoeg redenen om dagelijks blauwe bessen te eten dus.
Welke vitamines en mineralen bevatten blauwe bessen?
Blauwe bessen bevatten veel vitamines en mineralen. Zo beschikt de bes over de vitamines A, B, B1, B2, B6, C, E en K. De mineralen die je volop in deze bes vindt zijn calcium, ijzer, fosfor, kalium en magnesium.
Blauwe bessen toepassen in het dagelijks leven
Koop je blauwe bessen, dan kun je deze het beste in een papieren zak in de koelkast bewaren. Hierbij dien je ervoor te zorgen dat ze niet vochtig worden. Je kunt ze eventueel ook op keukenpapier leggen om vocht te absorberen. Het is tevens mogelijk om de blauwe bes in te vriezen. Dit zorgt ervoor dat ze lang hun goede smaak behouden. Ook de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen blijven op deze wijze optimaal. Vries de bessen vers in een plastic zakje of een afsluitbare bak.
Blauwe bessen kun je op diverse manieren gebruiken. Je kunt een handvol bessen eten, deze in de yoghurt doen, in een lekkere fruitsmoothie stoppen en zelfs in een salade gebruiken. De voordelen van blauwe bessen zijn dusdanig dat iedere dag blauwe bessen eten jouw gezondheid blijvend zal bevorderen.
Bronnen:
1 https://academic.oup.com/advances/article/11/2/224/5536953
2 https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23319811/