Granaatappel

Inspiratie papikra

Granaatappel: wat is het en waar komt het vandaan?

De granaatappel komt uit Perzië en is al eeuwenlang het symbool voor vruchtbaarheid. Je vindt ze zowel in rode als in gele varianten. De vrucht lijkt op een grote en harde ui met kleine eetbare rode pitjes erin. De pitjes van de granaatappel smaken ietwat zoet. Granaatappels groeien aan hoge bomen van wel 8 meter. Hedendaags worden de vruchten vooral gekweekt in de Verenigde Staten, Italië, Zuid-Afrika, Israël en Spanje. Wij vertellen je alles over de granaatappel, de voordelen die deze vrucht te bieden heeft en hoe je deze het beste kunt eten.

De voordelen van granaatappel

De granaatappel is erg gezond en heeft veel te bieden voor je lichaam. Zo beschermt deze vrucht je cellen en bevordert deze de gezondheid van je hart1. De antioxidanten in granaatappels helpen om de binnenkant van de aderen glad te houden. Dit maakt dat het bloed goed door kan blijven stromen. Het punicic zuur in de granaatappel helpt je om een gezondere bloeddruk te krijgen2.

Ook zijn granaatappelen zeer goed voor het brein, verbeteren ze je immuunsysteem en bieden ze ondersteuning bij artritis. Voor zwangere vrouwen heeft de granaatappel tevens een gunstig effect. Zo bevat deze veel foliumzuur, wat belangrijk is om binnen te krijgen tijdens de zwangerschap om een open ruggetje te voorkomen3. Granaatappels zijn uitstekende vruchten om te eten tijdens het afvallen en zorgen hierbij voor verschillende gezondheidsvoordelen.

Welke vitamines en mineralen bevat granaatappel?

Granaatappel beschikt over verschillende vitamines en mineralen, wat deze vrucht super gezond maakt. Zo bevat de granaatappel mineralen zoals ijzer, zink, magnesium, kalium en calcium. Deze zijn zeer belangrijk voor de spieren, zenuwen en het hart. De granaatappel beschikt over veel vitamine B en vitamine C. Beide zijn gezonde vitamines die een positief effect hebben op je algehele gezondheid. Deze vrucht is ook rijk aan vezels en antioxidanten.

Granaatappel toepassen in het dagelijks leven

Granaatappel wordt vaak in combinatie met quinoa en couscous gebruikt. Ook worden ze veel toegevoegd aan het ontbijt. Denk aan een bakje yoghurt met granaatappel en verschillende fruitsoorten of havermout met granaatappel. Hoe kun je het beste de granaatappel schillen, zodat je makkelijk bij de pitjes komt? Allereerst dien je de schil te verwijderen. Dit is niet de meest eenvoudige taak, want jouw keuken kan al snel onder de rode spetters gaan zitten.

Om dit te vermijden, kun je het beste de watermethode gebruiken. Hierbij snijd je de granaatappel in vier stukken en leg je ze in een bak met water. Vervolgens ga je met je vingers de pitjes onder water los peuteren. Deze pitjes zullen vervolgens naar de bodem zakken. Wanneer je het geheel afgiet, heb je gelijk schone granaatappelpitjes die je kunt gebruiken voor je salade, yoghurt of smoothie. Het is ook mogelijk om losse granaatappelpitjes in de supermarkt te verkrijgen. Echter zijn deze vaak slechts enkele dagen houdbaar. Het is dan ook beter om verse vruchten te kopen waar je zelf de pitjes uit kunt halen middels bovenstaande methode. Kies jij ook voor de gezonde granaatappel?Bronnen:
1 https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
2https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21457902/
3https://healthyeating.sfgate.com/pomegranate-pregnant-women-2489.html

Uitgelichte afbeelding

Superfoods granaatappel 03

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.