Boerenkool

Inspiratie papikra

Boerenkool: wat is het en waar komt het vandaan?

Boerenkool is zeer gezond en wordt vanaf september tot begin maart geoogst. De boerenkool is doorgaans het beste als deze een paar nachten in de vrieskou heeft gestaan. De plant kan zichzelf hierbij beschermen door zetmeel in suikers om te zetten. Dit maakt dat de groente zoeter van smaak wordt. De groente is opvallend en heeft lange stengels. Hier groeien gekrulde donkergroene bladeren aan. Alleen de bladeren zijn geschikt om te eten. De stelen zijn namelijk te taai. Boerenkool stamt af van de wilde kool, welke ontstaan is in Klein Azië en rond 600 voor Christus door Keltische nomaden naar Europa werd gebracht. Lees snel verder voor meer informatie over boerenkool, de gezondheidsvoordelen ervan en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

De voordelen van boerenkool

Wat boerenkool gezond maakt, is dat het veel voordelen te bieden heeft voor je lichaam. Zo heeft de groente een ontstekingsremmende werking, waardoor het kan helpen tegen artritis, astma en auto-immuunziekten1. Tevens kan het eten hiervan helpen om af te vallen. Boerenkool heeft maar weinig calorieën en een hoog vezelgehalte. Als je boerenkool eet, dan zal je al snel een vol gevoel hebben. Ook bevat de groente veel zwavel. Dit is net als vezels, een belangrijke stof bij het ontgiften van je lichaam en het gezond houden van je lever. Het is dus goede voeding om je lichaam mee te detoxen.

Welke vitamines en mineralen bevat boerenkool?

Boerenkool zit bomvol voedingsstoffen, waaronder vitamine A, B2, B6 en C. Ook is de bladgroente rijk aan mineralen. Hierbij kun je denken aan ijzer, calcium en foliumzuur. Al deze stoffen heeft je lichaam dagelijks nodig. Zo verkleint de kans dat je ziek wordt en houd je jouw lichaam helemaal in balans.

Boerenkool toepassen in het dagelijks leven

Boerenkool kun je op diverse manieren in je maaltijden en zelfs drankjes gebruiken. In Nederland wordt de groente traditioneel in een stamppot verwerkt. Vaak komt hier nog een kuiltje jus in en ligt er een lekkere rookworst naast. In de Verenigde Staten is kale (wat je uitspreekt als ‘keel’) erg populair. Het werd door vele beroemdheden de hemel in geprezen, waardoor het niet meer weg te denken is uit de menu’s. Zo verwerken ze boerenkool niet alleen in maaltijden, maar ook in smoothies en drankjes.

Zet de boerenkool na aankoop heel en ongesneden in je koelkast en bewaar deze in de groentela. Wanneer de groente koel bewaard is, kun je deze 5 à 7 dagen bewaren. Het is ook mogelijk de kool in te vriezen. Wil je boerenkool gebruiken voor een stamppot? Doe het dan bevroren in het water en laat het dan koken. Boerenkool is een voedzame en gezonde maaltijd. Het is dan ook zeker aan te raden dit iedere week eens te eten. Je doet er jezelf en je lichaam een groot plezier mee! Maak jij binnenkort ook een lekkere stamppot met boerenkool of voeg je de groente toe aan een smoothie? 

Bronnen:
1 https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/best-vegetables-for-arthritis
2 https://www.ahealthylife.nl/boerenkool-10-gezondheidsvoordelen/#:~:text=Boerenkool%20is
%20een%20goede%20detox,staat%20als%20een%20krachtige%20detoxer.

Uitgelichte afbeelding

Superfoods groenten boerenkool

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.