Boerenkool: wat is het en waar komt het vandaan?
Boerenkool is zeer gezond en wordt vanaf september tot begin maart geoogst. De boerenkool is doorgaans het beste als deze een paar nachten in de vrieskou heeft gestaan. De plant kan zichzelf hierbij beschermen door zetmeel in suikers om te zetten. Dit maakt dat de groente zoeter van smaak wordt. De groente is opvallend en heeft lange stengels. Hier groeien gekrulde donkergroene bladeren aan. Alleen de bladeren zijn geschikt om te eten. De stelen zijn namelijk te taai. Boerenkool stamt af van de wilde kool, welke ontstaan is in Klein Azië en rond 600 voor Christus door Keltische nomaden naar Europa werd gebracht. Lees snel verder voor meer informatie over boerenkool, de gezondheidsvoordelen ervan en hoe je ze het beste kunt gebruiken.
De voordelen van boerenkool
Wat boerenkool gezond maakt, is dat het veel voordelen te bieden heeft voor je lichaam. Zo heeft de groente een ontstekingsremmende werking, waardoor het kan helpen tegen artritis, astma en auto-immuunziekten1. Tevens kan het eten hiervan helpen om af te vallen. Boerenkool heeft maar weinig calorieën en een hoog vezelgehalte. Als je boerenkool eet, dan zal je al snel een vol gevoel hebben. Ook bevat de groente veel zwavel. Dit is net als vezels, een belangrijke stof bij het ontgiften van je lichaam en het gezond houden van je lever. Het is dus goede voeding om je lichaam mee te detoxen.
Welke vitamines en mineralen bevat boerenkool?
Boerenkool zit bomvol voedingsstoffen, waaronder vitamine A, B2, B6 en C. Ook is de bladgroente rijk aan mineralen. Hierbij kun je denken aan ijzer, calcium en foliumzuur. Al deze stoffen heeft je lichaam dagelijks nodig. Zo verkleint de kans dat je ziek wordt en houd je jouw lichaam helemaal in balans.
Boerenkool toepassen in het dagelijks leven
Boerenkool kun je op diverse manieren in je maaltijden en zelfs drankjes gebruiken. In Nederland wordt de groente traditioneel in een stamppot verwerkt. Vaak komt hier nog een kuiltje jus in en ligt er een lekkere rookworst naast. In de Verenigde Staten is kale (wat je uitspreekt als ‘keel’) erg populair. Het werd door vele beroemdheden de hemel in geprezen, waardoor het niet meer weg te denken is uit de menu’s. Zo verwerken ze boerenkool niet alleen in maaltijden, maar ook in smoothies en drankjes.
Zet de boerenkool na aankoop heel en ongesneden in je koelkast en bewaar deze in de groentela. Wanneer de groente koel bewaard is, kun je deze 5 à 7 dagen bewaren. Het is ook mogelijk de kool in te vriezen. Wil je boerenkool gebruiken voor een stamppot? Doe het dan bevroren in het water en laat het dan koken. Boerenkool is een voedzame en gezonde maaltijd. Het is dan ook zeker aan te raden dit iedere week eens te eten. Je doet er jezelf en je lichaam een groot plezier mee! Maak jij binnenkort ook een lekkere stamppot met boerenkool of voeg je de groente toe aan een smoothie?
Bronnen:
1 https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/best-vegetables-for-arthritis
2 https://www.ahealthylife.nl/boerenkool-10-gezondheidsvoordelen/#:~:text=Boerenkool%20is
%20een%20goede%20detox,staat%20als%20een%20krachtige%20detoxer.