Paksoi

Inspiratie papikra

Paksoi: wat is het en waar komt het vandaan?

Paksoi, je ziet het steeds meer in de supermarkten liggen, maar wat is het eigenlijk? Paksoi is een chinese kool met groene bladeren en witte bladstelen. Van oorsprong komt de groente uit Azië. Je kunt de groente het hele jaar door verkrijgen. Vaak komt deze van de Nederlandse glasteelt, maar ze worden ook verscheept vanuit Zuid-Europa, Israël en Aziatische landen.

Paksoi is een onderdeel van de kruisbloemenfamilie en is dan ook een koolsoort. Net zoals andijvie en sla is dit echter een bladgroente. Er zijn ook diverse varianten van op de markt, waaronder baby-paksoi. Wij vertellen je alles over Paksoi, de voordelen van de groente en hoe je dit kunt toepassen in je maaltijden. Lees snel verder voor meer informatie.

De voordelen van paksoi

Paksoi is erg gezond en zou je het beste iedere week kunnen eten. Zo hebben kolen in het algemeen diverse eigenschappen die de gezondheid bevorderen. Ze werken ontstekingsremmend en antioxiderend1. Met ontstekingsremmend bedoelen we dat deze diverse ontstekingen op celniveau kan tegengaan. Deze kunnen namelijk diverse ziekten veroorzaken, waaronder overgewicht, suikerziekte en kanker. Paksoi kan dus kanker bestrijden en hart- en vaatziekten voorkomen1. Tevens bevordert kool de spijsvertering en werkt het ontgiftend voor het lichaam.

Welke vitamines en mineralen bevat paksoi?

Paksoi zit bomvol vitamines en mineralen. Zo bevat het vitamine A, vitamine C en vitamine K. Ook beschikt paksoi over fosfor, kalium, magnesium, mangaan, ijzer en calcium2. Deze vitaminen en mineralen doen veel goeds voor je algehele gezondheid.

Paksoi toepassen in het dagelijks leven

Koop je paksoi, dan moet je altijd goed op de kwaliteit hiervan letten. Zo moeten de witte stengels stevig zijn. De bladeren moeten diep groen zijn. Pas op voor verlepte bladeren. Je kunt paksoi op diverse manieren in de keuken toepassen en hier volop je fantasie bij gebruiken. Het is mogelijk de groente te stomen, te bakken of te koken. Heb je de groente net vers gekocht, dan kun je deze ongeveer drie dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Wanneer je de paksoi gesneden hebt, moet je deze nog op dezelfde dag eten. Anders zal deze al snel niet meer houdbaar zijn.

Je maakt de paksoi schoon door het kontje, wat het harde stukje waar de stengels samenkomen betreft, eraf te snijden. Vervolgens was je de groente met schoon water. Paksoi heeft een korte bereidingstijd. Het koken hiervan neemt ongeveer 5 tot 7 minuten in beslag. Wanneer je de groente gaat roerbakken in een wok, kun je deze het beste 7 minuten wokken. Dan weet je zeker dat de paksoi goed gaar zal zijn. Je kunt de bladeren van de groente ook rauw gebruiken in een salade. En wat dacht je van een groene smoothie met paksoi? Paksoi biedt dus vele mogelijkheden in de keuken. Daarbij is paksoi gezond en een goede aanvulling op je maaltijd. Eet de groente met mate, zodat je optimaal van de gezonde eigenschappen van paksoi profiteert.

Bronnen:
1 https://www.medicalnewstoday.com/articles/280948#benefits
2 https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101225-de-geneeskracht-van-paksoi.html

Uitgelichte afbeelding

Superfoods groenten paksoi

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.