Lijnzaad

Inspiratie papikra

Lijnzaad: wat is het en waar komt het vandaan?

Lijnzaad is een gezond bruin zaadje uit de vlasplant en is een van de oudste vezelgewassen in de wereld. Ook is het een van de eerste superfoods ter wereld. Het zaadje wordt vooral geproduceerd in Canada, maar ook in landen zoals India, Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, China en Belgiƫ. Deze superfood zit bomvol vitamines, mineralen, omega 3-vetzuren en voedingsvezels. Wij vertellen je alles over lijnzaad, de gezondheidsvoordelen hiervan en hoe je dit het beste kunt toepassen in je maaltijden.

De voordelen van lijnzaad

Lijnzaad heeft veel voordelen. Zo bevorderen de zaadjes de spijsvertering en stoelgang. Dit komt door de oplosbare en onoplosbare vezels die zich in lijnzaad bevinden, waardoor de dikke darm wordt ondersteunt bij het ontgiften. Tevens verminderen de zaden het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, wat te maken heeft met het hoge aantal omega 3- vetzuren. De zaden kunnen je cholesterolgehalte verlagen, opvliegers voorkomen en de balans van de bloedsuikerspiegel verbeteren. 

Verder is gebleken dat lijnzaad goed is voor je huid, haar en nagels en ondersteuning kan bieden bij het afvallen. Doordat de zaden over veel vezels beschikken, heb je langer een verzadigd gevoel. Dit zorgt ervoor dat je minder gaat eten, waardoor er ook minder calorieƫn binnenkomen. Dit leidt tot gewichtsverlies als gevolg. Verder is lijnzaad rijk aan antioxidanten. Deze bieden jouw lichaam optimale bescherming tegen schadelijke stoffen. Ook spelen ze een rol bij het verouderingsproces en de beschadiging van cellen en weefsels. Zo helpen de polyfenolen in lijnzaad bij verkoudheid en griep en werken ze ontstekingsremmend. Dat lijnzaad zoveel voordelen heeft, is reden genoeg om dit vaker in je maaltijden toe te passen.

Welke vitamines en mineralen bevat lijnzaad

Lijnzaad zit boordevol vitamines en mineralen. Zo vind je er onder andere de vitamines B1 en B2 in en mineralen zoals fosfor, koper, selenium en molybdeen. Ook bevatten de zaden veel gezonde vetten zoals omega 3, omega 6, Omega 9 en essentiƫle eiwitten. Lijnzaad zit daarbij vol met vezels. De combinatie van de vele vitamines en mineralen, maken dat je met het eten van lijnzaad echt iets positiefs doet voor je algehele gezondheid.

Lijnzaad toepassen in het dagelijks leven

Lijnzaad is op diverse manieren toe te passen in maaltijden. Zo kun je 1 Ć  2 eetlepels lijnzaad aan je ontbijt toevoegen, door het door je yoghurt of havermout te mengen. Heerlijk in combinatie met fruit. Ook kun je de zaadjes toevoegen aan een smoothie. Voeg dan 1 eetlepel lijnzaad toe. Je kunt met smoothies variĆ«ren en het drinken ervan draagt tevens bij aan je dagelijkse inname van groente en fruit. 

Een andere optie, is het mengen van de zaadjes door je soep of stoofschotel. Je kunt lijnzaad tevens aan bakgerechten toevoegen. Denk aan het mengen van 1 Ć  2 eetlepels gemalen lijnzaad door een brood-, cake- of muffin mix. Je kunt lijnzaad ook aan pannenkoeken toevoegen, zodat je gedurende het eten ervan meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga jij ook vaker lijnzaad aan je maaltijden toevoegen?

Recente blog artikelen

Gouden melk voor kinderen

Het klinkt misschien heel raar, maar gouden melk is een andere benaming voor kurkumathee.

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ā€˜veganaiseā€™ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.