Lijnzaad

Inspiratie papikra

Lijnzaad: wat is het en waar komt het vandaan?

Lijnzaad is een gezond bruin zaadje uit de vlasplant en is een van de oudste vezelgewassen in de wereld. Ook is het een van de eerste superfoods ter wereld. Het zaadje wordt vooral geproduceerd in Canada, maar ook in landen zoals India, Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, China en België. Deze superfood zit bomvol vitamines, mineralen, omega 3-vetzuren en voedingsvezels. Wij vertellen je alles over lijnzaad, de gezondheidsvoordelen hiervan en hoe je dit het beste kunt toepassen in je maaltijden.

De voordelen van lijnzaad

Lijnzaad heeft veel voordelen. Zo bevorderen de zaadjes de spijsvertering en stoelgang. Dit komt door de oplosbare en onoplosbare vezels die zich in lijnzaad bevinden, waardoor de dikke darm wordt ondersteunt bij het ontgiften. Tevens verminderen de zaden het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, wat te maken heeft met het hoge aantal omega 3- vetzuren. De zaden kunnen je cholesterolgehalte verlagen, opvliegers voorkomen en de balans van de bloedsuikerspiegel verbeteren. 

Verder is gebleken dat lijnzaad goed is voor je huid, haar en nagels en ondersteuning kan bieden bij het afvallen. Doordat de zaden over veel vezels beschikken, heb je langer een verzadigd gevoel. Dit zorgt ervoor dat je minder gaat eten, waardoor er ook minder calorieën binnenkomen. Dit leidt tot gewichtsverlies als gevolg. Verder is lijnzaad rijk aan antioxidanten. Deze bieden jouw lichaam optimale bescherming tegen schadelijke stoffen. Ook spelen ze een rol bij het verouderingsproces en de beschadiging van cellen en weefsels. Zo helpen de polyfenolen in lijnzaad bij verkoudheid en griep en werken ze ontstekingsremmend. Dat lijnzaad zoveel voordelen heeft, is reden genoeg om dit vaker in je maaltijden toe te passen.

Welke vitamines en mineralen bevat lijnzaad

Lijnzaad zit boordevol vitamines en mineralen. Zo vind je er onder andere de vitamines B1 en B2 in en mineralen zoals fosfor, koper, selenium en molybdeen. Ook bevatten de zaden veel gezonde vetten zoals omega 3, omega 6, Omega 9 en essentiële eiwitten. Lijnzaad zit daarbij vol met vezels. De combinatie van de vele vitamines en mineralen, maken dat je met het eten van lijnzaad echt iets positiefs doet voor je algehele gezondheid.

Lijnzaad toepassen in het dagelijks leven

Lijnzaad is op diverse manieren toe te passen in maaltijden. Zo kun je 1 à 2 eetlepels lijnzaad aan je ontbijt toevoegen, door het door je yoghurt of havermout te mengen. Heerlijk in combinatie met fruit. Ook kun je de zaadjes toevoegen aan een smoothie. Voeg dan 1 eetlepel lijnzaad toe. Je kunt met smoothies variëren en het drinken ervan draagt tevens bij aan je dagelijkse inname van groente en fruit. 

Een andere optie, is het mengen van de zaadjes door je soep of stoofschotel. Je kunt lijnzaad tevens aan bakgerechten toevoegen. Denk aan het mengen van 1 à 2 eetlepels gemalen lijnzaad door een brood-, cake- of muffin mix. Je kunt lijnzaad ook aan pannenkoeken toevoegen, zodat je gedurende het eten ervan meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga jij ook vaker lijnzaad aan je maaltijden toevoegen?

Uitgelichte afbeelding

noten-en-zade-lijnzaad

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.