Walnoten

Inspiratie papikra

Walnoten: wat zijn het en waar komen ze vandaan?

Walnoten zijn gezond en staan ook wel bekend als de okkernoot of Waalse noot. Ze hebben een groene schil en wanneer ze rijp zijn, barst deze en vallen de noten zonder schil van de boom af. De walnoot heeft een harde schaal die uit twee delen bestaat. De noot zelf beschikt over vier delen. Er zijn diverse soorten walnotenbomen, waarbij de walnoten ieder een eigen vorm en smaak hebben. Van oorsprong komt de walnoot uit het Mediterrane gebied, maar ook in Centraal-Aziƫ worden ze al eeuwenlang gegeten.

De voordelen van walnoten 

Walnoten hebben diverse voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat ze zeer goed zijn voor het brein. Zo zorgen ze ervoor dat de oxidatieve schade en ontstekingen in het brein verminderen1. Wanneer een oudere regelmatig walnoten eet, zal het brein niet alleen sneller werken, maar ook mentaal flexibeler zijn. Dit zorgt weer voor een beter geheugen.

Ook is de walnoot goed voor de bloedvetten. Vaak wordt er cholesterolverlagers voorgeschreven aan patiƫnten die een te hoog cholesterol hebben. Echter is uit onderzoek gebleken dat walnoten eten een gunstige manier is om op een natuurlijke wijze het cholesterol te verlagen2. Ook kunnen de noten een hoge bloeddruk tegengaan en werken ze positief voor de vruchtbaarheid3. En dat is nog niet alles, want de walnoot gaat zelfs veroudering tegen, kan ondersteuning bieden bij het afvallen en is goed voor de darmflora. Dat maakt walnoten zeer gezond en daarmee onmisbaar in je menu.

Welke vitamines en mineralen bevatten walnoten?

Wat walnoten specifiek gezond maakt, is dat ze boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Zo beschikken ze over veel onverzadigde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Ook zijn ze rijk aan Omega 3-vetzuren en alfa-linoleenzuur. Dit is een belangrijk vetzuur wat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Wanneer je hier minimaal 2 gram per dag van inneemt, kun je jouw cholesterol op peil houden. Dus met een handje walnoten van 30 gram ben je er al. De vitamines waar de walnoot over beschikt zijn vitamine B1, B6, B11 en E. Ook de mineralen ijzer, kalium, magnesium, koper en zink vind je in de noten terug. Dit maakt ze dan ook erg voedzaam.

Walnoten toepassen in het dagelijks leven

Walnoten kunnen een ietwat bittere smaak hebben. Dit maakt dat niet iedereen ze even lekker vindt. Deze smaak komt doorgaans vrij als je de noot los eet. Kraak je de noot zelf, dan kan deze zelfs pittiger zijn, doordat er meer vliesjes meekomen. Echter zijn deze vrij gezond.

De walnoot is nog op tal van andere manieren toe te passen. Walnoten zijn te malen en te verwerken in salades, granola, yoghurts of bij een haverontbijt. Ook wordt het veel gebruikt in pesto. Hierbij pak je een handje walnoten en mix je dit met basilicum, olijfolie, knoflook, peper, zout en Parmezaanse kaas. Deze pesto kun je als gezond broodbeleg gebruiken. Je kunt ze tevens toevoegen aan een stamppot met andijvie of over zelfgebakken pannenkoeken strooien om deze meer smaak te geven.

Bronnen:
1 https://academic.oup.com/jn/article/144/4/561S/4571638
2 https://www.health.harvard.edu/cholesterol/walnuts-can-lower-cholesterol
3https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190501161226.htm

Recente blog artikelen

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en Belgiƫ. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Tips voor sterk en gezond haar

Een gezonde hoofdhuid is de kern van een goed gestylde coupe. De juiste haarverzorging zorgt voor glanzend en verzorgd haar. Velen gebruiken dagelijks de fƶhn om het haar te drogen en in model...

5 verrassende voordelen van truffels

De laatste jaren hebben truffels erg veel aandacht gekregen van de culinaire wereld. Het is een echte favoriet geworden bij koks en fijnproevers. Truffels vallen onder...

Dim Sum

Dim Sum is in het kort de Chinese versie van een high tea. Het wordt doorgaans genuttigd als brunch en bestaat uit diverse kleine gerechtjes die gedeeld worden. Deze kleine...

Frambozen

Frambozen zijn verwant aan bramen en worden al sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Van oorsprong komt deze heerlijke vrucht uit Oost-Aziƫ. Al in de prehistorie werd de framboos door jagers en...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.