Walnoten: wat zijn het en waar komen ze vandaan?
Walnoten zijn gezond en staan ook wel bekend als de okkernoot of Waalse noot. Ze hebben een groene schil en wanneer ze rijp zijn, barst deze en vallen de noten zonder schil van de boom af. De walnoot heeft een harde schaal die uit twee delen bestaat. De noot zelf beschikt over vier delen. Er zijn diverse soorten walnotenbomen, waarbij de walnoten ieder een eigen vorm en smaak hebben. Van oorsprong komt de walnoot uit het Mediterrane gebied, maar ook in Centraal-Azië worden ze al eeuwenlang gegeten.
De voordelen van walnoten
Walnoten hebben diverse voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat ze zeer goed zijn voor het brein. Zo zorgen ze ervoor dat de oxidatieve schade en ontstekingen in het brein verminderen1. Wanneer een oudere regelmatig walnoten eet, zal het brein niet alleen sneller werken, maar ook mentaal flexibeler zijn. Dit zorgt weer voor een beter geheugen.
Ook is de walnoot goed voor de bloedvetten. Vaak wordt er cholesterolverlagers voorgeschreven aan patiënten die een te hoog cholesterol hebben. Echter is uit onderzoek gebleken dat walnoten eten een gunstige manier is om op een natuurlijke wijze het cholesterol te verlagen2. Ook kunnen de noten een hoge bloeddruk tegengaan en werken ze positief voor de vruchtbaarheid3. En dat is nog niet alles, want de walnoot gaat zelfs veroudering tegen, kan ondersteuning bieden bij het afvallen en is goed voor de darmflora. Dat maakt walnoten zeer gezond en daarmee onmisbaar in je menu.
Welke vitamines en mineralen bevatten walnoten?
Wat walnoten specifiek gezond maakt, is dat ze boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Zo beschikken ze over veel onverzadigde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Ook zijn ze rijk aan Omega 3-vetzuren en alfa-linoleenzuur. Dit is een belangrijk vetzuur wat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Wanneer je hier minimaal 2 gram per dag van inneemt, kun je jouw cholesterol op peil houden. Dus met een handje walnoten van 30 gram ben je er al. De vitamines waar de walnoot over beschikt zijn vitamine B1, B6, B11 en E. Ook de mineralen ijzer, kalium, magnesium, koper en zink vind je in de noten terug. Dit maakt ze dan ook erg voedzaam.
Walnoten toepassen in het dagelijks leven
Walnoten kunnen een ietwat bittere smaak hebben. Dit maakt dat niet iedereen ze even lekker vindt. Deze smaak komt doorgaans vrij als je de noot los eet. Kraak je de noot zelf, dan kan deze zelfs pittiger zijn, doordat er meer vliesjes meekomen. Echter zijn deze vrij gezond.
De walnoot is nog op tal van andere manieren toe te passen. Walnoten zijn te malen en te verwerken in salades, granola, yoghurts of bij een haverontbijt. Ook wordt het veel gebruikt in pesto. Hierbij pak je een handje walnoten en mix je dit met basilicum, olijfolie, knoflook, peper, zout en Parmezaanse kaas. Deze pesto kun je als gezond broodbeleg gebruiken. Je kunt ze tevens toevoegen aan een stamppot met andijvie of over zelfgebakken pannenkoeken strooien om deze meer smaak te geven.
Bronnen:
1 https://academic.oup.com/jn/article/144/4/561S/4571638
2 https://www.health.harvard.edu/cholesterol/walnuts-can-lower-cholesterol
3https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190501161226.htm