Kikkererwten: wat zijn het en waar komt het vandaan?

Kikkererwten zijn erg gezond en staan ook wel bekend als de ‘keker’ of ‘Spaanse erwt’. Het zijn gelige, ronde peulvruchten die afstammen van de vlinderbloemenfamilie. De kikkererwt werd in Anatolië al meer dan 8.000 jaar geteeld en van daaruit naar India en het Middellandse Zeegebied verspreid. Hedendaags wordt de peulvrucht in diverse subtropische gebieden geteeld. Zo kun je denken aan Marokko, India, Iran, Australië, Pakistan en Turkije.

De erwten groeien in paren van twee of drie in een peul, maar in de winkel zijn ze ook zonder omhulsel verkrijgbaar. Dit zijn voorgekookte of gedroogde kikkererwten in blik of glas. Wij vertellen je alles over kikkererwten, de voordelen van deze peulvruchten en hoe je deze het beste aan je maaltijden kunt toevoegen.

Kikkererwten
Bron : link

De voordelen van kikkererwten

Waar zijn kikkererwten goed voor? De peulvruchten staan er bekend om de spijsvertering te bevorderen, de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en bescherming te bieden tegen hartziekten en het metabool syndroom. Ook vergroten ze het verzadigingsgevoel na een maaltijd. En dat zijn niet de enige voordelen die deze peulvruchten te bieden hebben. Zo beschikken kikkererwten over een sterke combinatie vitamines, mineralen en eiwitten. Dit maakt dat ze veel in helende diëten worden opgenomen, zoals het Ayurvedische dieet en het Mediterrane dieet.

Welke vitamines en mineralen bevatten kikkererwten?

Kikkererwten beschikken over vele vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, ijzer, eiwitten en diverse B-vitamines. Denk hierbij aan vitamine B1, B6 en B11 (foliumzuur).
Ook bevat de erwt veel tryptofaan, wat een essentieel aminozuur is die je enkel uit voeding kunt halen. Dit aminozuur is nodig om serotonine aan te maken, wat zorgt voor een betere slaap.

Kikkererwten toepassen in het dagelijks leven

Kikkererwten zijn eenvoudig in maaltijden toe te passen en volop verkrijgbaar in de supermarkten en speciale biowinkels. De bekendste gerechten waar de erwten in worden toegepast zijn toch wel humus en falafel. Hummus is een puree op basis van kikkererwten waar doorgaans sesampasta (oftewel tahin), olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden aan worden toegevoegd. Het is erg lekker op een vers gebakken broodje of als dip voor je groenten. Falafel betreft en snack die vervaardigd is uit balletjes met kikkererwten. Deze worden vaak geserveerd naast een salade, maar smaken ook heerlijk in een pitabroodje.

Het is ook mogelijk om gezonde borrelnootjes van kikkererwten te maken. Je kunt hiervoor kikkererwten uit een pot of blik gebruiken. Deze spoel je eerst goed af en laat je drogen. Je kunt ze ook eerst weken of koken. Hierna kun je de peulvruchten roosteren en er een scheutje olijfolie aan toevoegen. Zet de oven op 200 graden en bak de kikkererwten zo’n 20 tot 30 minuten, zodat ze lekker krokant worden. Je kunt ze ook kruiden met paprikapoeder, zout of knoflookpoeder. Met kikkererwten voeg je een gezond product toe aan je maaltijden, dat diverse voordelen voor je hele lichaam oplevert. Het is dan ook zeker aan te raden kikkererwten in je dagelijkse recepten mee te nemen.

Kikkererwten hummus
Bron : link

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5336455/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/