Gember: wat is het en waar komt het vandaan?

Gember is een bekende specerij die gebruikt wordt om gerechten en dranken van smaak te voorzien. Wat wij als gember gebruiken, is de wortel van de gemberplant. Deze wordt ook wel Zingiber officinale genoemd. Gember smaakt intens, licht bitter en ietwat pikant.

Gember wordt al eeuwenlang gegeten. Zo wordt het gebruik van deze specerij ook beschreven in de Mahabharata van de Hindoes, welke uit de vierde eeuw voor Christus komt. De Grieken wikkelden gember in brood en in de tijd van de Romeinen werd dit gebruikt door wie het zich kon veroorloven. Nadat het Romeinse rijk ineens stortte, werd ook de populariteit van gember minder. Pas toen er weer met het verre Oosten werd gehandeld, won de specerij weer aan populariteit in Europa. Wij vertellen je alles over gember.

De voordelen van gember

Gember is zeer gezond en heeft diverse voordelen voor je lichaam. Zo zit de specerij vol met antioxidanten. Het is bewezen effectief voor de spijsvertering en gaat buikkrampen tegen. Ook stimuleert het de doorbloeding, bestrijdt het ontstekingen en spierpijn. De specerij kan diverse micro-organismen bestrijden, je lichaam verwarmen en je cholesterol op peil houden. Gember heeft een remmende werking op kanker en kan tevens de ziekte van Alzheimer afremmen.

Welke vitamines en mineralen bevat gember?

De vitamines die gember bevat zijn vitamine B1, B2, B6 en C. Echter beschikt de specerij vooral over mineralen. Hierbij kun je denken aan kalium, calcium, natrium, ijzer, fosfor, zink, koper en magnesium. Maar dat is niet het enige, want gember beschikt ook nog over drie andere bijzondere stoffen, namelijk Gingerol, Zingiberene en Shogaol. Gingerol maakt de smaak van gember pittig en scherp en stimuleert de leverfunctie. Daarnaast vermindert het misselijkheid en braken. Shogaol is pijnstillend en ontstekingsremmend. Zingiberene bevindt zich in de wortelstok van de specerij en geeft de gember een frisse geur. Ook heeft dit de krachtigste eiwitsplitsende en eiwitverterende enzymen.

Gember toepassen in het dagelijks leven

Gember wordt vers gebruikt middels de gember wortel. Deze moet je eerst schillen, waarna je ermee kunt koken of roerbakken. Ook kun je er gemberthee uit trekken. Je kunt de specerij tevens in poedervorm verkrijgen, wat de gemalen gemberwortel betreft. De specerij wordt in veel kruidenmixen toegepast, in siroop verkocht en in zoetzuur ingelegd. Je kunt de specerij het beste in de koelkast bewaren in een afgesloten zak of bakje. Dit zorgt ervoor dat de wortel een maand lang vers blijft en niet uit zal drogen. Wanneer je de gemberwortel binnen enkele dagen wilt eten, kun je deze gewoon buiten de koelkast bewaren.

Met gember kun je diverse recepten bereiden. Zo kun je denken aan gemberlimonade, Indiase curry, pompoensoep, Marokkaanse wortelsoep, gember cake en nog veel meer. Je kunt ook zelf gember kweken. Hiervoor koop je een verse gember, waarbij je een stuk wortel een nacht in kraanwater legt. Deze zal zich volzuien met water. Vervolgens plant je de wortel in een langwerpige pot met aarde. Hierbij is het noodzakelijk de grond vochtig te houden en ervoor te zorgen dat de plant voldoende licht heeft. Je zal al snel je eigen gemberplant zien ontstaan.

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/ginger-nutrition-facts-health-benefits-alternative-uses-more/