Ginseng

Inspiratie papikra

Ginseng: wat is het en waar komt het vandaan?

Ginseng, oftewel Ginseng Eleutheroccus, behoort tot een geslacht van 30 soorten in de klimopfamilie. Het is een populair Chinees kruid en wordt daar ook wel ‘het wereldwonder’ genoemd. De wortel van de Ginseng wordt al eeuwenlang gebruikt, omdat deze de gezondheid sterk bevordert. Het is een veel geplukt kruid, waardoor deze bijna niet meer in het wild voorkomt. Er zijn vele soorten ginseng, die ook in werking van elkaar verschillen. Wij vertellen je alles over Ginseng, de voordelen hiervan en hoe je dit in het dagelijks leven kunt gebruiken.

De voordelen van ginseng

Ginseng biedt veel voordelen. Zo stimuleert dit kruid het hart en de bloedsomloop, werkt deze helend voor het zenuwstelsel en kan het kruid ingezet worden als antidepressivum. Ook bevordert ginseng de opbouw van eiwitten en het concentratie- en reactievermogen. Het verzacht je lichamelijke en geestelijke belasting en werkt goed bij ouderdomsdiabetes. Dit komt doordat het kruid de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Overgangsklachten worden door dit kruid verzacht en de seksuele activiteit verhoogd.

Verder is het gunstig voor de cholesterolspiegel, verlaagt het de bloeddruk en geneest het een verkoudheid sneller. Het is bewezen dat ginseng het immuunsysteem stimuleert en allergische reacties vermindert. Gebruik je antibiotica, dan zal je darmflora na het gebruik van ginseng sneller herstellen. Ginseng is erg gezond en om deze voordelen is het zeker aan te raden dit kruid regelmatiger in het dagelijks leven toe te passen.

Welke vitamines en mineralen bevat ginseng?

Ginseng beschikt over vitamine A, vitamine B6 en het mineraal zink. Toch zijn de voornaamste actieve componenten de ginsenosiden. De ginsengwortel beschikt over panaxanen, ginsenosiden en polysachariden. Dit zijn actieve bestanddelen die een balancerend effect hebben op neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel van de mens. Ook ondersteunen deze stoffen de bijnier, helpt het bij het reguleren van de suikerstofwisseling en zorgen deze ervoor dat het immuunsysteem in evenwicht blijft.

Ginseng toepassen in het dagelijks leven

Ginseng kun je in diverse vormen verkrijgen. Zo kun je in speciaalzaken ook pure ginseng kopen. Je kunt het kruid gebruiken om ginseng thee te trekken. Dit kun je vers maken of kopen bij de speciaalzaak of supermarkt. Ginseng thee bestaat uit een mix van ginseng, groene thee en citroen. Wanneer je ginseng gebruikt, kan dit wel de kleur van je urine veranderen, waardoor deze ietwat geel/groen wordt. Het is dan ook goed dit van tevoren te weten, zodat je niet schrikt na je toiletbezoek. Ginseng thee is ook te trekken van pure gedroogde stukken ginseng, wat je in speciaalzaken en toko’s kunt verkrijgen.

Tevens is het mogelijk ginseng voedingssupplementen te kopen. Deze voedingssupplementen beweren na korte tijd al resultaat te kunnen laten zien, waardoor je extra gestimuleerd wordt bij prestaties, examens en andere belangrijke momenten waarbij een goede concentratie gewenst is. Ginseng is als gezond kruid een ware toevoeging op je dagelijks leven en eenvoudig te gebruiken. Ga aan de slag met bovenstaande voordelen en trek thee met ginseng of pas deze toe in de vorm van voedingssupplementen.

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23596810/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6869450/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6943541/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31315027/

Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en België. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.