Kurkuma

Inspiratie papikra

Kurkuma: wat is het en waar komt het vandaan? 

Kurkuma wordt gebruikt als specerij en geeft meer smaak aan gerechten en dranken. Het is een belangrijk onderdeel van currykruiden, maar je kunt er ook een lekkere thee mee trekken. Kurkuma is eigenlijk de wortel van de kurkumaplant, welke ook wel Curcuma longa genoemd wordt. De wortel beschikt over de stof curcumine. De geelwortel maakt ook wel deel uit van de gemberfamilie. De smaak is kruidig, licht bitter, ietwat peperig en vrij intens. Kurkuma wordt al duizenden jaren in eten gebruikt.

Onder de naam ‘haridra’ is dit ook belangrijk in de Ayurveda, wat een traditionele geneeswijze is in India. Tevens werd de specerij gebruikt in religieuze ceremonies voor de Hindoe godinnen Shakti en Lakshmi.  Kurkuma is gezond en een echte smaakversterker binnen gerechten. Wij vertellen je alles over kurkuma, de voordelen hiervan voor je gezondheid en hoe je hier in het dagelijks leven gebruik van kunt maken.

De voordelen van kurkuma

De kurkumaplant is ontzettend gezond en zit vol met mineralen, waaronder calcium, ijzer, kalium, zink en magnesium zit. Ook beschikt deze plant over krachtige antioxidanten en veel vitamines. Wat kurkuma aan verdere voordelen met zich meebrengt? Deze specerij zorgt voor een verbeterde stemming, meer eetlust en een goede nachtrust. Ook staat het erom bekend de spijsvertering te bevorderen en de galblaas- en leverfunctie te ondersteunen. Kurkuma heeft tevens een ontstekingsremmende werking en kan zowel Alzheimer als specifieke soorten kanker remmen. Zo heeft kurkuma nog diverse andere positieve effecten op je algehele gezondheid.

Welke vitamines en mineralen bevat kurkuma?

Kurkuma bevat belangrijke vitamines, waaronder vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K. Ook vind je hier waardevolle mineralen in, waaronder calcium, zink, kalium, magnesium en ijzer. De hoeveelheid vitamines en mineralen dat kurkuma bevat zorgt ervoor dat het tot één van de gezondste specerijen behoort.

Dit is niet het enige, want kurkuma is ook gezond vanwege de heilzame stoffen waar het over beschikt. Dit zijn curcuminoïden, waarbij de belangrijkste daarvan curcumine is. Deze stofjes worden in India en Azië al eeuwen gebruikt om het lichaam te zuiveren en te behandelen bij onder andere gebitsproblemen, eczeem, candida en reumatoïde artritis.

Kurkuma toepassen in het dagelijks leven

Hoe kun je kurkuma het beste gebruiken in het dagelijks leven? De kurkumawortel wordt vers gebruikt. Deze dien je eerst te schillen, waarna je ermee kunt koken of roerbakken. Je kunt de verse geelwortel ook meekoken in een soep, bij een groentesalade voegen of in een fruitsmoothie gebruiken. Kurkuma is ook in poedervorm verkrijgbaar. Dit is dus gemalen geelwortel.

Je kunt de specerij het beste in de koelkast bewaren, in een afgesloten zak of bakje. Dit zorgt ervoor dat wortel een maand vers blijft en niet uitdroogt. Gebruik je de wortel al binnen enkele dagen, dan hoef je deze niet per se in de koelkast te bewaren. Je kunt kurkuma onder andere als currykruiden of gehaktkruiden gebruiken. Je zal wellicht niet iedere dag Oosterse gerechten eten, maar kurkuma is zeker gezond en het daarom waard om vaker in de week aan je maaltijd toe te voegen.

Bronnen:
https://kruidenmix-maken.nl/page/4295000761/wat-is-kurkuma-en-waarom-is-het-zo-gezond-gebruik-bewaren-en-recepten
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352411/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318405

Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en België. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.