Haring

Inspiratie papikra

Haring: wat is het en waar komt het vandaan?

Haring is een welbekende vette vis in Nederland. De vette vis is opgenomen in de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. Door de aanwezigheid van omega 3-vetzuren, is het belangrijk om minstens één keer per week vette vis te eten. Dit is eenvoudig te doen, omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is in de winkel of bij viskraampjes. 

Oorspronkelijk komt de vette vis uit het noordelijk halfrond. Vroeger was haring veel meer van belang dan nu, omdat het in de gezouten vorm erg lang houdbaar was. Daarom was het een belangrijke volksvoedsel. Tegenwoordig hebben we de jaarlijkse traditie ‘Hollandse Nieuwe’, waarin de eerste jonge haring van het seizoen wordt binnengebracht. Alleen haring met een vetpercentage van minimaal 16 procent mag Hollandse Nieuwe worden genoemd. Ook moet het op de juiste manier schoongemaakt worden. 

De voordelen van haring

Waarom is haring gezond? Een belangrijk voordeel van haring is dat het je botten versterkt. De vette vis bevat belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals calcium, magnesium en fosfor. Ook bevat het eiwitten, wat bijdraagt aan de aanmaak van sterke botten. De eiwitten worden gebruikt voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen.

Een ander voordeel van haring is gezonde rode bloedcellen. Rode bloedcellen vereisen het eiwit hemoglobine om te kunnen functioneren. De hemoglobine bindt zich aan zuurstof, zodat de cellen zich kunnen vervoeren door je lichaam. IJzer en vitamine B12 helpen bij het maken van hemoglobine. Als laatste voordeel is haring goed voor het zenuwstelsel. Elke portie bevat twee soorten omega 3-vetzuren (DHA en EPA), wat je lichaam nodig heeft voor een gezonde hersenfunctie. Een laag gehalte van deze vetzuren kan het risico op Alzheimer verhogen.

Welke vitamines en mineralen bevat haring?

Wat haring gezond maakt, is de hoeveelheid vitamines en mineralen dat het bevat. Ten eerste bevat het vitamine D, B2 en B6. Deze vitamines zijn belangrijk voor ons lichaam. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in het lichaam, zodat de botten sterk blijven. Vitamine B2 en B6 dragen bij aan het zenuwstelsel, een goede spijsvertering en de opbouw en afbraak van eiwitten.

De mineralen dat het bevat zijn ijzer, natrium, kalium, fosfor, calcium en magnesium. Terwijl natrium de bloeddruk verhoogt door het zout, verlaagt kalium de bloeddruk juist. Kalium is dus een belangrijke tegenpool van natrium, om de zenuwprikkels goed te leiden en spieren samen te trekken. Daarnaast zorgt fosfor, samen met calcium, voor sterke botten en tanden. ook beïnvloedt het de energiestofwisseling. 

Haring toepassen in het dagelijks leven

Voldoen aan de eisen van de Schijf van Vijf zal niet lastig zijn. Je hoeft per week maar één keer vette vis te eten. Is het toch lastig voor je? Ga dan een keer in de week langs een viskraampje. Ook kan je de haring mee naar huis nemen en dit combineren met onder andere bieten, appel, komkommer, tomaat, gekookt kalfsvlees, mierikswortel en zure room met mosterd. Het is ook lekker op een broodje, in een salade of in kleine stukjes als borrelhapjes. Ga jij haring ook toevoegen aan je dieet?

Bronnen:
https://www.livestrong.com/article/359666-the-health-benefits-of-herring/
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/
vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-haring-gezond.aspx
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/153600-is-haring-gezond.htmlRecente blog artikelen

Gouden melk voor kinderen

Het klinkt misschien heel raar, maar gouden melk is een andere benaming voor kurkumathee.

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.