Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Inspiratie papikra

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden gaan dat je daarmee bitterballen met rundvleesragout bedoelde. Tegenwoordig is dat echter niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn immers steeds meer mensen die interesse hebben in plantaardig voedsel en dus in het verminderen van hun vleesconsumptie.

Als gevolg van de hierboven genoemde ontwikkeling is het aanbod aan vleesvervangers de laatste jaren flink groeiende. Onder vleesvervangers kun je producten verstaan die ongeveer dezelfde smaak en textuur hebben als vlees, maar waar toch geen dierlijk materiaal in verwerkt is. Ook van bitterballen zijn er al verschillende vleesloze varianten te verkrijgen. Vegetarische bitterballen voor in de oven doen daarbij volgens velen zeker niet onder voor de vleesrijke evenknie.

In de alinea hieronder lees je hoe vegetarische bitterballen kunnen zijn samengesteld. Daarna lees je over goede redenen om de vleesvrije variant te verkiezen boven bitterballen met vlees.

Hoe zijn vegetarische bitterballen samengesteld?

Een vegetarische bitterbal is grotendeels op dezelfde manier samengesteld als een bitterbal met vleesragout. De vega-variant heeft dus eveneens een dikke, krokante, korrelige korst die tijdens het verhitten in principe niet kan openbarsten.

De vulling van de vegetarische bitterbal is uiteraard wel anders. Doorgaans is er sprake van gesmoorde groenten met wat plantaardig bouillon. De smaak en de textuur van de vulling lijken hierdoor erg op die van een bitterbal met rundvleesragout.

Goede redenen om vega bitterballen te prefereren boven bitterballen met vlees

Er zijn tal van redenen om voortaan vegetarische bitterballen te verkiezen boven bitterballen met bijvoorbeeld rundvlees of kalfsvlees, te weten:

  • Het eten van (veel) vlees heeft een zeer grote negatieve impact op het milieu, de natuur, de biodiversiteit en onze planeet als geheel. Om deze is het heel belangrijk dat er over het geheel genomen minder vlees gegeten wordt.
  • In het kader van dierenwelzijn valt het te prefereren dat er minder vlees geconsumeerd wordt. Wordt het aantal te fokken en te houden dieren voor de vleesindustrie immers kleiner.
  • Over het algemeen genomen zijn producten zonder vlees of zelfs volledig plantaardige producten beter voor de gezondheid van jou als consument. Zo vergroot het eten van vlees de ontwikkeling van tal van ziekten, al geldt dit wel met name als je veel vlees of vooral hevig bewerkt vlees eet. Verder zitten in vlees doorgaans veel verzadigde vetten.
  • Bij bitterballen zie je het bovengenoemde verschil ook: rundvlees bitterballen (en in het bijzonder de zogeheten Black Angus bitterballen) bevatten een stuk meer vetten dan vegetarische bitterballen. Wanneer je voor een vegetarische bitterbal kiest met een kaasvulling, dan vervalt dit voordeel overigens. Voor de gezondheid is een bitterbal met een groentevulling dus de beste optie.

Vega bitterballen uitgelichte afbeelding 02

Uitgelichte afbeelding

Vega bitterballen uitgelichte afbeelding 01

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Gouden melk voor kinderen

Het klinkt misschien heel raar, maar gouden melk is een andere benaming voor kurkumathee. Het kan vaak lastig zijn om kinderen kurkuma te laten eten omdat zij de smaak niet lekker vinden.

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.