Vitamine A

Inspiratie papikra

Vitamine A: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Vitamine A is erg van belang voor de groei en een goede gezondheid van je haar, huid en nagels. Ook zorgt de vitamine ervoor dat je ogen en het afweersysteem goed werken. Het is een vetoplosbare vitamine die in dierlijke producten zit en komt vooral in lever voor. Het lichaam is zelf ook in staat vitamine A aan te maken uit carotenoïden. Deze stoffen vind je in plantaardige producten. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg vitamine A binnenkrijgt en waar is deze vitamine zoal goed voor? Lees snel verder voor meer informatie over de werking van vitamine A, wat er gebeurt bij een teveel of tekort en hoeveel je van deze vitamine nodig hebt.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A bevindt zich in dierlijke producten. Hierbij kun je denken aan vlees, zuivel, vleeswaren, eidooier en vis. Ook wordt het vaak aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. In lever kun je veel vitamine A vinden, wat tevens geldt voor leverworst of leverpaté. Provitamine A vind je veel in diverse soorten groenten, zoals boerenkool, andijvie, spinazie en wortel.

Waar is vitamine A goed voor?

Vitamine A heeft een grote rol in het menselijk lichaam. Deze vitamine maakt namelijk dat je ogen zich kunnen aanpassen aan schemer en is daarmee goed voor het gezichtsvermogen. Ook draagt de vitamine bij aan een normale werking van je afweersysteem en speelt het een rol bij de ontwikkeling en groei van ongeboren kinderen. Maar dat is niet het enige, want de vitamine helpt ook bij het aanmaken van huidcellen en cellen in het longweefsel, haar, de luchtpijp en het tandvlees. Tevens houdt het je huid gezond. Kortom, vitamine A voeding of een vitamine A supplement biedt veel voordelen voor je lichaam.

Wat gebeurt er bij een teveel of tekort?

Wanneer je een tekort aan vitamine A hebt, kan dit dof haar, nachtblindheid en huidproblemen veroorzaken. Het kan er zelfs voor zorgen dat je echt blind wordt. Daarom is het altijd raadzaam ervoor te zorgen dat je lichaam van voldoende vitamine A wordt voorzien. 

Een teveel is echter ook niet goed. Een teveel aan deze vitamine kan ontstaan bij het te vaak eten van lever of bij het slikken van een vitamine A supplement met teveel vitamine A. Dit kan een vergiftiging tot gevolg hebben. Je zult te maken krijgen met vervelende verschijnselen, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en afwijkingen aan de ogen, huid en skelet. Bij zwangere vrouwen kan een teveel aan vitamine A zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby. 

Hoeveel vitamine A heb je nodig?

Wil je jouw vitamine A op peil houden, dan is het aanbevolen om dagelijks 800 microgram (man) en 680 microgram (vrouw) tot je te nemen. Zo weet je zeker dat je gezond blijft en er geen tekort of overschot ontstaat. Voeg genoeg dierlijke producten toe aan je maaltijd en gebruik bij het bereiden halvarine, margarine of bak- en braadboter, zodat je verzekerd bent van voldoende vitamine A.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/Vitamine-a.aspx
https://hhhpraktijk.nl/node/144
https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/alles-over-vitamine-a

Uitgelichte afbeelding

Eiwit dieten allen

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.