Vitamine B

Inspiratie papikra

Vitamine B: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Vitamine B is eigenlijk een verzameling aan uiteenlopende B-vitamines. Deze vitamines betreffen vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Een aantal van deze vitamines staan ook bekend onder een andere naam, waaronder foliumzuur (vitamine B11), biotine (vitamine B8) en niacinamide (vitamine B3). Iedere vitamine B heeft weer een specifieke uitwerking voor je algehele gezondheid. Wij vertellen je alles over vitamine B, waar dit in zit en waar deze vitamine zoal goed voor is. Lees snel verder voor meer informatie.

Waar zit vitamine B in?

Wellicht vraag je je af waarin je vitamine B kunt vinden. Vitamine B bestaat uit acht diverse soorten die je in groenten, graan, noten en vlees kunt vinden. Vitamine B12 komt echter enkel in dierlijke producten voor. Een kort overzicht van vitamine B in voeding:

  • Vitamine B1: te vinden in zaden en noten, vlees, melk, groente, brood en aardappelen
  • Vitamine B2: te vinden in lever, amandelen, lijnzaad, soja, kaas, champignons, eieren en paling
  • Vitamine B3: te vinden in vlees, vis, pinda’s, lever en chia zaden
  • Vitamine B5: te vinden in lever, paddestoelen, linzen, kaas, rundvlees, eieren en avocado
  • Vitamine B6: te vinden in pistachenoten, zonnebloempitten, kalkoen, lever, zilvervliesrijst en vis
  • Vitamine B8: te vinden in lever, melkproducten, noten, pinda’s en eieren
  • Vitamine B11: te vinden in groene bladgroenten, soja, lever, broccoli, spruitjes en quinoa
  • Vitamine B12: te vinden in vis, mosselen, lever, zeewier en melkproducten

Zoals je kunt lezen, vind je B-vitamines in veel soorten voeding. Om volop vitamine B binnen te krijgen, is het dan ook aan te raden om gezond en gevarieerd te eten.

Waar is vitamine B goed voor?

Vitamine B activeert de natuurlijke energie die zich in je lichaam bevindt. Dit komt doordat de B-vitamines erg belangrijk zijn in onze stofwisseling. Ze halen energie uit voeding, wat ze doen door een speciale rol te spelen bij het verbranden van vetten, koolhydraten en eiwitten. Iedere vitamine B heeft weer een eigen werking op je lichamelijke gezondheid. 

Wat gebeurt er bij een teveel of tekort?

Als we het hebben over een tekort of overschot aan vitamine B, dan doelen we vooral op vitamine B12. Deze vitamine is zeer belangrijk voor het aanmaken van zenuwcellen en rode bloedcellen in je lichaam. Wanneer hier een tekort aan is, beschikt het lichaam over een lage concentratie van deze stof, wat diverse klachten kan opleveren. Denk aan vermoeidheid, bleekheid en weinig eetlust. 

Van een te hoge inname van vitamine B12 is er weinig bekend over de nadelen. De Gezondheidsraad heeft wel een specifieke richtlijn hiervoor opgegeven. Zo wordt aangeraden maximaal vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te nemen en niet meer dan dat.

Hoeveel vitamine B heb je nodig?

Voor volwassen personen wordt een dagelijkse hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 aangeraden. Je kunt een tekort van deze vitamine voorkomen door voldoende dierlijke producten te eten, waaronder vlees, zuivel en eieren. Indien je vegetariër of veganist bent, is het aan te raden een vitamine B supplement te gebruiken. Zo kun je op een effectieve wijze het tekort aan vitamine B12 aanvullen.

Bronnen:
https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/vitamine-b12-tekort/
https://www.vitakruid.nl/categorieen/vitamine-b
https://www.thuisarts.nl/vitamine-b12

Uitgelichte afbeelding

Vitamine B

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.