Vitamine C

Inspiratie papikra

Vitamine C: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Vitamine C is één van de bekendste vitamines die er bestaat en noemt men ook wel ‘ascorbinezuur’. Deze vitamine doet dienst als antioxidant en zorgt ervoor dat jouw lichaam tegen vrije radicalen wordt beschermd. Vrije radicalen zijn stoffen die de cellen kunnen beschadigen en een rol spelen bij het verouderingsproces. Waar zit vitamine C precies in? Waar is de vitamine goed voor en hoeveel heb je er dagelijks van nodig? Wij leggen het je graag uit. 

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C kan je lichaam niet zelf aanmaken. Om deze reden is het erg van belang dat je voldoende vitamine C via je voeding binnenkrijgt. Je kunt deze vitamine vinden in voeding, waaronder fruit, groente en aardappelen. Ook vind je deze in citrusvruchten, bessen, kiwi’s, aardbeien, paprika, tomaten, broccoli, zoete aardappelen, normale aardappelen en koolsoorten. 

Eet je dagelijks genoeg groente en fruit, dan heb je een grote kans dat je jouw lichaam van voldoende vitamine C voorziet. Vitamine C kan oplossen in water en is gevoelig voor een hoge temperatuur. Om deze reden raden we het aan groente in weinig water te koken en dit ook niet te lang te doen. Zo kun je de meeste vitamines van je groenten behouden. Je kunt uiteraard ook een vitamine C supplement slikken, maar doe dit niet als alternatief.

Vitamine C
Bron: unsplash

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C in voeding draagt bij aan een goede energie en weerstand. Ook zorgt het voor een gezonde huid, tanden, botten en bloedvaten en voor een juist functionerend zenuwstelsel. Tevens helpt het om ijzer uit voedsel op te nemen en vrije radicalen tegen te gaan. Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van collageen. Als je er zo lang mogelijk jong uit wilt blijven zien, is voldoende vitamine C tot je nemen dan ook zeker aan te raden.

Wanneer vitamine C de opname van ijzer uit voedsel bevordert, heeft dit tevens een gunstig effect voor je lichaam. IJzer zorgt namelijk voor de vorming van hemoglobine. Dit is een eiwit in je rode bloedcellen wat ervoor zorgt dat zuurstof naar alle delen van je lichaam vervoerd wordt. Oftewel, vitamine C heeft vele voordelen voor je gezondheid.

Een tekort aan vitamine C

Het is van belang om het hele jaar door genoeg vitamine C in je lichaam te krijgen. Daarom is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Sommige groepen hebben echter baat bij extra vitamine C, in de vorm van eventueel een vitamine C supplement. Hierbij kun je denken aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een verslaving aan alcohol, rokers, ouderen boven de 70 jaar en mensen die weinig tot geen groente of fruit eten. 

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Per dag heb je als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan wordt 85 mg en 100 mg vitamine C aangeraden. De maximale hoeveelheid die je mag innemen is 2000 milligram per dag.

Bronnen:
https://fitforme.nl/speciaal-voor-u/voedingsstoffen/vitamines/vitamine-c/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-c

Uitgelichte afbeelding

Vasten diëten 01

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.