Vitamine D

Inspiratie papikra

Vitamine D: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Vitamine D is benodigd om calcium uit je voeding op te nemen in je lichaam. Het is belangrijk voor de groei, goede tanden en stevige botten. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij het immuunsysteem en een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Onder invloed van zonlicht kan het lichaam in de huid vitamine D aanmaken. Je vindt de vitamine echter ook in eten. Wij vertellen je alles over vitamine D, in welke voeding je dit kunt vinden en waar het precies goed voor is. 

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D vind je vooral in vette vis, waarbij je kunt denken aan zalm, haring en makreel. Met vlees en eieren krijg je ook vitamine D binnen, maar het aantal hiervan is minder dan bij vette vis. Tevens wordt de vitamine toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadboter. In roomboter kom je van nature vitamine D tegen, maar dit is een lager percentage dan je in halvarines en margarines zult vinden. Tevens wordt vitamine D aan babyvoeding toegevoegd.

Waar is vitamine D goed voor?

Wanneer er vitamine D in je voeding zit, kun je rekenen op een aantal mooie voordelen voor je lichaam. Zo zorgt de vitamine voor stevige tanden en botten. Ook fosfor en calcium worden goed uit het eten opgenomen en vastgelegd in de tanden en botten gedurende de groei. Met deze vitamine kun je ook botontkalking beperken en het risico van osteoporose op een latere leeftijd sterk verminderen. Ook speelt het een centrale rol bij de spierfunctie en het in stand houden hiervan. Tevens draagt vitamine D bij aan een goede werking van het immuunsysteem.

Een tekort of teveel aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan bij kleine kinderen rachitis veroorzaken. Dit is een ziekte die ervoor zorgt dat er afwijkingen aan het skelet ontstaan. Bij een volwassene of oudere kan een tekort aan vitamine D leiden tot botontkalking, spierzwakte of osteoporose. Heel soms kan er ook sprake zijn van een te hoge vitamine D inname. Dit gebeurt enkel als je langdurig veel supplementen gebruikt.

Wanneer je hoge doseringen boven de gestelde grens lang gebruikt, kan dit zorgen voor kalkafzettingen in het lichaam. Wanneer je normale voeding eet en je je aan de juiste adviezen houdt, zal hier niet snel sprake van zijn. Zelfs wanneer je langdurig in de zon ligt, zal dit geen invloed hebben op een teveel aan vitamine D. Dit komt doordat je huid de aanmaak hiervan geheel regelt. 

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Vraag je je af hoeveel vitamine D je precies nodig hebt? Voor ieder persoon geldt dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet meer dan 10 microgram vitamine D is. Enkel mensen boven de 70 jaar dienen 20 microgram vitamine D in voeding per dag binnen te krijgen. Dit is eventueel aan te vullen met een vitamine D supplement.

Bronnen:
https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/vitamine-d/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx
https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-d

Uitgelichte afbeelding

Vitamine D

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.