Vitamine E

Inspiratie papikra

Vitamine E: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Vitamine E is ook wel een vetoplosbare vitamine. Hij werkt als een antioxidant, waardoor het je cellen, organen, bloedvaten, weefsel en ogen beschermt. Vitamine E zorgt ervoor dat de stofwisseling in de cellen geregeld wordt. Ook is het een verzamelnaam voor stoffen die van nature in voeding zitten. Hierbij kun je denken aan alfa-tocoferol, gamma-tocoferol, beta-tocoferol en gamma-tocoferol.

Alfa-tocoferol wordt het beste opgenomen door de cellen en is daarom de belangrijkste onder de vitamine E. In een vitamine E supplement bevindt zich alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat. Wij vertellen je alles over vitamine E in voeding, waar het goed voor is en hoeveel je hier precies van nodig hebt. Lees snel verder voor meer informatie.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E in voeding kun je vooral vinden in halvarine, margarine, graanproducten, brood, zaden, noten, zonnebloemolie, groenten en fruit. Als je vitamine E verhit, breekt het af. Echter blijft hier genoeg van over in het eten en drinken. Dierlijke producten beschikken over vrij weinig vitamine E, waardoor je het vooral moet hebben van de plantaardige producten.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E is een antioxidant wat jouw lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die een negatief effect kunnen hebben op jouw weefsels en cellen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door omgevingseffecten, dus invloeden van buitenaf die schadelijk zijn. Hierbij kun je denken aan roken, luchtvervuiling, make-up, alcohol, medicijnen, stress en uv-straling. Wanneer er een teveel aan vrije radicalen in je lichaam zit, kan dit diverse lichaamsprocessen verstoren. Vrije radicalen kunnen zorgen voor een vroegtijdige huidveroudering. Vitamine E beschermt jouw huid tegen deze invloeden en versterkt de barrièrefunctie van jouw huid.

Ook zorgt de vitamine ervoor dat je minder snel zal verbranden in de zon. De uv-schade die de zon aan je huid toebrengt wordt beperkt. Een interessant weetje is dat vitamine E veel wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten en zonbeschermingsproducten. Dit komt doordat de vitamine ervoor zorgt dat de verzorgingsproducten dieper in de huid doordringen. Dit betekent dat jouw huid nog beter verzorgd wordt en de producten het meeste effect hebben. 

Een tekort of teveel aan vitamine E

Van een vitamine E tekort is zelden sprake. Enkel wanneer er een ernstige stoornis in het opnemen van voedingsstoffen is, kan een tekort aan vitamine E ontstaan. Wanneer er een ernstig vitamine E tekort is, kan dit leiden tot spierzwakte, bloedarmoede en neurologische symptomen. Een overschot aan vitamine E ontstaat alleen wanneer je voor een langere tijd een hoge dosis vitamine E supplementen gebruikt. 

Via je voeding is het niet mogelijk teveel vitamine E binnen te krijgen. Een teveel aan vitamine E heeft weinig bijverschijnselen. Enkel bij mensen die een tekort aan vitamine K hebben of bloedverdunners slikken, zal een teveel aan vitamine E de bloedstolling remmen. 

Hoeveel vitamine E heb je nodig?

Een volwassen man heeft dagelijks 13 milligram vitamine E nodig. Voor vrouwen wordt 11 milligram vitamine E per dag aangeraden. 

Bronnen:
https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-e/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx
https://www.perfecthealth.nl/nieuws/vitamine-e/

Uitgelichte afbeelding

Plantaardige

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.