Vitamine E

Inspiratie papikra

Vitamine E: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Vitamine E is ook wel een vetoplosbare vitamine. Hij werkt als een antioxidant, waardoor het je cellen, organen, bloedvaten, weefsel en ogen beschermt. Vitamine E zorgt ervoor dat de stofwisseling in de cellen geregeld wordt. Ook is het een verzamelnaam voor stoffen die van nature in voeding zitten. Hierbij kun je denken aan alfa-tocoferol, gamma-tocoferol, beta-tocoferol en gamma-tocoferol.

Alfa-tocoferol wordt het beste opgenomen door de cellen en is daarom de belangrijkste onder de vitamine E. In een vitamine E supplement bevindt zich alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat. Wij vertellen je alles over vitamine E in voeding, waar het goed voor is en hoeveel je hier precies van nodig hebt. Lees snel verder voor meer informatie.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E in voeding kun je vooral vinden in halvarine, margarine, graanproducten, brood, zaden, noten, zonnebloemolie, groenten en fruit. Als je vitamine E verhit, breekt het af. Echter blijft hier genoeg van over in het eten en drinken. Dierlijke producten beschikken over vrij weinig vitamine E, waardoor je het vooral moet hebben van de plantaardige producten.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E is een antioxidant wat jouw lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die een negatief effect kunnen hebben op jouw weefsels en cellen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door omgevingseffecten, dus invloeden van buitenaf die schadelijk zijn. Hierbij kun je denken aan roken, luchtvervuiling, make-up, alcohol, medicijnen, stress en uv-straling. Wanneer er een teveel aan vrije radicalen in je lichaam zit, kan dit diverse lichaamsprocessen verstoren. Vrije radicalen kunnen zorgen voor een vroegtijdige huidveroudering. Vitamine E beschermt jouw huid tegen deze invloeden en versterkt de barrièrefunctie van jouw huid.

Ook zorgt de vitamine ervoor dat je minder snel zal verbranden in de zon. De uv-schade die de zon aan je huid toebrengt wordt beperkt. Een interessant weetje is dat vitamine E veel wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten en zonbeschermingsproducten. Dit komt doordat de vitamine ervoor zorgt dat de verzorgingsproducten dieper in de huid doordringen. Dit betekent dat jouw huid nog beter verzorgd wordt en de producten het meeste effect hebben. 

Een tekort of teveel aan vitamine E

Van een vitamine E tekort is zelden sprake. Enkel wanneer er een ernstige stoornis in het opnemen van voedingsstoffen is, kan een tekort aan vitamine E ontstaan. Wanneer er een ernstig vitamine E tekort is, kan dit leiden tot spierzwakte, bloedarmoede en neurologische symptomen. Een overschot aan vitamine E ontstaat alleen wanneer je voor een langere tijd een hoge dosis vitamine E supplementen gebruikt. 

Via je voeding is het niet mogelijk teveel vitamine E binnen te krijgen. Een teveel aan vitamine E heeft weinig bijverschijnselen. Enkel bij mensen die een tekort aan vitamine K hebben of bloedverdunners slikken, zal een teveel aan vitamine E de bloedstolling remmen. 

Hoeveel vitamine E heb je nodig?

Een volwassen man heeft dagelijks 13 milligram vitamine E nodig. Voor vrouwen wordt 11 milligram vitamine E per dag aangeraden. 

Bronnen:
https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-e/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx
https://www.perfecthealth.nl/nieuws/vitamine-e/

Recente blog artikelen

5 verrassende voordelen van truffels

De laatste jaren hebben truffels erg veel aandacht gekregen van de culinaire wereld. Het is een echte favoriet geworden bij koks en fijnproevers. Truffels vallen onder...

Dim Sum

Dim Sum is in het kort de Chinese versie van een high tea. Het wordt doorgaans genuttigd als brunch en bestaat uit diverse kleine gerechtjes die gedeeld worden. Deze kleine...

Frambozen

Frambozen zijn verwant aan bramen en worden al sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Van oorsprong komt deze heerlijke vrucht uit Oost-Azië. Al in de prehistorie werd de framboos door jagers en...

Magnesium

Magnesium in voeding is erg gezond, maar wat is het precies? Magnesium is een mineraal wat jouw lichaam nodig heeft om sterke botten en spieren te vormen. De magnesium wordt door het lichaam opgenomen...

Kalium

Kalium behoort tot de mineralen en regelt samen met natrium en chloride de bloeddruk en vochtbalans in het lichaam. Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk, omdat...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.