Vitamine K

Inspiratie papikra

Vitamine K: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Vitamine K, ook wel fyllochinon genoemd, is nodig voor de bloedstolling en de aanmaak van botten. Het bestaat uit vitamine K1, wat zich in eten en drinken bevindt. In de dikke darm kunnen bacteriën tevens vitamine K2 aanmaken, wat dezelfde werking heeft als vitamine K1. Lees snel verder voor informatie over vitamine K, waar het goed voor is en hoeveel jouw lichaam hier precies van nodig heeft. Ook gaan we dieper in op vitamine K bij baby’s.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K bevindt zich in groene bladgroenten, maar zijn ook te vinden in melkproducten, andere soorten groente, fruit, melk, eieren, vlees en granen. Kleinere hoeveelheden van vitamine K2 zijn ook wel in eigeel, lever en kaas te vinden. Maar waar is vitamine K in voeding precies goed voor? 

Waar is vitamine K goed voor?

Heb je een wondje, dan zorgt het stollen van het bloed ervoor dat deze zich zal sluiten. Vitamine K zorgt ervoor dat de bloedstolling goed verloopt, waardoor er een korstje op de wond komt. Ook speelt de vitamine een belangrijke rol bij de opname van mineralen in je botten en zorgt het ervoor dat de botten sterk blijven.

Pasgeboren baby’s dienen vanaf 8 dagen tot 10 weken iedere dag 150 microgram vitamine K druppels te krijgen. Dit is een advies van de Gezondheidsraad. De reden hiervoor is dat de baby van de moeder geen vitamine K voorraad meekrijgt. Ook kan het lichaam van de baby vitamine K nog niet voldoende aanmaken. Baby’s die de eerste drie maanden borstvoeding krijgen, hebben veel baat bij een vitamine K supplement.

Een tekort of teveel aan vitamine K

Een vitamine K tekort kan bij baby’s het geval zijn, omdat deze via de placenta het kind niet kan bereiken. Hierdoor slaat de baby geen voorraad op. Ook heeft de baby nog onvoldoende darmbacteriën om deze vitamine aan te maken. Dit maakt dat een pasgeboren kind meer kans heeft op ernstige bloedingen, waardoor baby’s altijd vitamine K na de geboorte dienen te krijgen.

Ook kunnen volwassenen die lang antibiotica gebruiken een vitamine K tekort krijgen. Dit kan zorgen voor een vertraagde bloedstolling. Antibiotica kan namelijk de darmbacteriën vernietigen en deze helpen juist bij het aanmaken van vitamine K. Of teveel vitamine K schadelijk is, is niet bekend. Een teveel aan deze vitamine komt weinig voor. Mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners gebruiken, dienen wel op te passen met vitamine K supplementen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de werking van het antistollingsmiddel vermindert.

Hoeveel vitamine K heb je nodig?

Voor volwassenen vanaf 18 jaar wordt 70 microgram vitamine K1 aangeraden. Baby’s krijgen na de geboorte extra vitamine K toegediend. Baby’s die borstvoeding krijgen, dienen de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K druppels te krijgen. In flesvoeding zit hiervan al voldoende. Wel wordt aangeraden extra vitamine K te geven als er minder dan 500 milliliter flesvoeding wordt gegeven aan de baby.

Bronnen:
https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-k/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx
https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-k

Recente blog artikelen

Gouden melk voor kinderen

Het klinkt misschien heel raar, maar gouden melk is een andere benaming voor kurkumathee.

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.