Weetjes over vitamine C

Inspiratie papikra

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon aanhouden zorgt er namelijk voor dat je geen tekort opbouwt aan onder meer vitaminen en mineralen. Een van de meest cruciale bouwstoffen wordt hierbij gevormd door vitamine C. Maar waarom is vitamine C nu eigenlijk zo belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat je altijd genoeg van deze vitamine in je lichaam hebt? Deze en andere weetjes over vitamine C doe je op door het lezen van dit artikel.

De negatieve uitwerkingen van een tekort een vitamine C op een rijtje

Wanneer je te kampen hebt met een tekort aan vitamine C, dan kun je hier de volgende gevolgen van ondervinden:

  • Ernstige vermoeidheid.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • Pijn aan de gewrichten.
  • Het ontstaan van wondjes die vervolgens niet of nauwelijks genezen.
  • Een verslechterde weerstand.
  • Inwendige bloedingen.

Zoals je al merkt kunnen de gevolgen van een vitamine C-tekort buitengewoon ernstig zijn. Gelukkig komen dergelijke tekorten echter niet vaak (meer) voor. Lees verder om te weten hoe je voorkomt dat dergelijke tekorten bij jou ontstaan.

In welke producten komt veel vitamine C voor?

Het is aan te raden om dagelijks minstens één of enkele producten met vitamine C te nemen. Het is dan ook maar goed dat er genoeg van deze producten zijn. Denk hierbij aan onder meer de volgende etenswaren:

  • Talrijke soorten fruit, waaronder kiwi’s, zwarte bessen, aardbeien, olijven, sinaasappelen, granaatappels, citroenen, limoenen, ananassen en kersen.
  • Groenten zoals koolsoorten (waaronder boerenkool, spitskool en rode kool), spruitjes, peulen, spinazie, broccoli, raapstelen, tomaten en rode paprika’s.
  • Verse kruiden en smaakmakers als peterselie, tijm, bieslook en chilipepers.

Als je optimaal gebruik wilt maken van deze etenswaren met veel vitamine C is het aan te raden deze niet (of zo min mogelijk) te verhitten. Verhitting zorgt er namelijk voor dat vitaminen en mineralen deels verloren gaan.

Heeft het zin om een supplement te nemen met vitamine C?

Inmiddels kun je van nagenoeg alle denkbare vitaminen een supplement kopen. Dit supplement bestaat uit bijvoorbeeld een bruistablet of een kauwtablet. Door deze voor, tijdens of na je maaltijd in te nemen verhoog je het gehalte van de betreffende vitamine in je lichaam.

Ook van vitamine C zijn er al sinds lange tijd voedingssupplementen beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook vitamine C shots. Over het algemeen zijn deze supplementen van prima kwaliteit. In die zin kan het eigenlijk sowieso nooit echt kwaad om dergelijke supplementen te nemen. Wanneer je lichaam immers te veel van een bepaalde vitamine binnen krijgt, dan zullen overbodige bestanddelen in de vorm van ontlasting of urine je lichaam verlaten. Dit heeft bijna nooit verdere, schadelijke gevolgen voor je lichaam.

Wel moet je altijd in het achterhoofd houden dat een voedingssupplement hooguit dienst kan doen als een aanvulling op je dagelijkse maaltijden. Het kan dus nooit optreden als vervanging van bijvoorbeeld verse groenten en fruit. Daar haal je immers de kwalitatief beste vitaminen uit.

Uitgelichte afbeelding

Weetjes over vitamine C uitgelichte afbeelding 01

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Gouden melk voor kinderen

Het klinkt misschien heel raar, maar gouden melk is een andere benaming voor kurkumathee. Het kan vaak lastig zijn om kinderen kurkuma te laten eten omdat zij de smaak niet lekker vinden.

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.