Een goede spijsvertering

Inspiratie papikra

Tips voor een gezonde spijsvertering

Een gezond leven is belangrijk. Dit heeft niet alleen te maken met voeding, maar ook met de spijsvertering. Echter heeft voeding wel direct invloed op je spijsvertering. Wanneer je spijsvertering niet goed werkt, kan dat gevolgen hebben voor je hele lijf. Je zult klachten ervaren en je kunt zelfs ziek worden. Door goed te eten kun je ongemakken goed voorkomen. In dit artikel geven wij je vijf tips voor een goede spijsvertering. 

1 – Drink voldoende water

Het wordt aangeraden om dagelijks ongeveer 1,5 liter water te drinken. Er is een hele lijst aan gezondheidsvoordelen die samenhangen met voldoende water drinken. Zo helpt het onder andere bij de stoelgang. De dikke darm zal beter in beweging blijven met voldoende water in het systeem. Onvoldoende water kan obstipatie als gevolg hebben.

Tijdens of na een maaltijd, is het beter om een kopje warm water te drinken. Dit zal helpen bij het verteren van voedsel. Koud water zal er juist voor zorgen dat de vetten in het eten verharden. Als gevolg kan het vet zich ophopen, wat zal leiden tot darmklachten.

2 – Eet verse en onbewerkte producten

Onbewerkte producten bevatten meer voedingsstoffen en zorgen voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Bij onbewerkte producten kun je denken aan groenten en fruit van de versafdeling, vlees van de slager, vis van de markt en rauwe noten. Echter kan het lastig zijn om dit te verwerken in het dagelijks leven, omdat bijna alle producten in de supermarkt bewerkt zijn. Groente en fruit worden zoal bevroren of gedroogd, melk wordt gepasteuriseerd en noten worden gebrand. Zelfs kaas en brood vallen onder bewerkte producten. 

Doorgaans worden er stoffen toegevoegd om voedsel langer houdbaar te maken. Stoffen zoals citroenzuur (E330) zullen geen invloed hebben op de voedingswaarde van een product. Daarentegen zullen zout, suiker en palmvet er wel voor zorgen dat een product een stuk minder gezond is. Ook heb je producten die nog sterker bewerkt zijn. Deze producten zullen per portie veel calorieën, suiker, verzadigd vet en zout bevatten, met maar weinig vitamines en mineralen. Hierbij kun je onder meer denken aan ijs, snoep, chips, zoete drankjes en kant-en-klare toetjes. 

3 – Consumeer voldoende vezels

Vezels verwijzen naar een groep koolhydraten dat niet wordt verteerd door onze darmen. Goede bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkoren brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te consumeren. Ze zijn gunstig voor ons lichaam, doordat ze de darmwerking bevorderen en tegen hartziekten beschermen.

Vezels helpen je spijsvertering op twee manieren: ze activeren de darmen en nemen water op als een spons. De ontlasting krijgt op deze manier de juiste substantie, waardoor obstipatie wordt voorkomen. Hierbij is het dus van belang om voldoende water te drinken. Je ontlasting wordt soepel en de darmen blijven in beweging.

4 – Voeg gezonde vetten toe

Gezonde vetten verwijzen naar onverzadigde vetten, zoals omega 3 en omega 6. Dit kun je vinden in vette vis, avocado en extra vierge olijfolie. Onverzadigde vetten zullen helpen bij het verlagen van de LDL-cholesterol in het bloed, terwijl verzadigde vetten het LDL-cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten juist zullen verhogen. 

Door verzadigd vet te vervangen met onverzadigd vet, zul je meer gezondheidsvoordelen ervaren. Ook is het niet heel lastig om te doen. Zo kun je roomboter vervangen door halvarine, een bakje chips vervangen door een handje noten, vet vlees vervangen door vette vis en chocoladepasta door pindakaas.

5 – Niet eten voor het slapengaan

Als laatste tip: eet niet voor het slapengaan. Overdag wordt je spijsvertering goed op gang gehouden door de zwaartekracht. Wanneer je gaat slapen, zal je lichaam niet meer profiteren van de zwaartekracht. Daarom wordt het aangeraden om geen zware maaltijden meer te eten in de avond. Wel kun je lichte snacks eten, zoals komkommer of cherrytomaatjes. 

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-onbewerkt-zonder-pakjes-zakjes-en-kant-en-klaarmaaltijden-altijd-gezonder-.aspx
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2006/03/21/richtlijn-voor-de-vezelconsumptie
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/onverzadigd-vet.aspx
Uitgelichte afbeelding

Spijsvertering

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.