Het veganistisch dieet

Inspiratie papikra

Het veganistisch dieet: wat is het en hoe werkt het?

Bij een veganistisch dieet, of vegan dieet, eet je geen dierlijke producten. Dit betekent dat je geen vlees, vis, zuivel en E-nummers van dierlijke oorsprong tot je neemt. Als je een veganistische leefstijl wilt hanteren is het noodzakelijk om voldoende eiwitten en vitamines binnen te krijgen, die normaal gesproken in dierlijke producten te vinden zijn. Een vegan dieet kan je ook helpen bij het afvallen. Wij vertellen je alles over het veganistisch dieet, hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Hoe werkt een veganistisch dieet

Een veganistisch dieet kun je combineren met afvallen. Dit heeft te maken met het feit dat een vegan dieet over meer vezels beschikt. Er wordt vooral gebruik gemaakt van plantaardige producten. Hierbij kun je denken aan vleesvervangers, pasta, aardappelen, brood, noten, groente, peulvruchten, groente en fruit. Deze plantaardige producten beschikken over meer vezels dan dierlijke producten, waardoor je je sneller verzadigd voelt. In een vegan dieet komen geen dierlijke producten voor. Wat dit tevens betekent is dat je minder vet tot je neemt en een lagere hoeveelheid calorieën.

Welke producten kan ik eten?

Een vegan dieet bevat veel vruchten, peulvruchten, noten, zaden, groente, fruit en volle granen. Dit is de basis van het dieet en het is ook te combineren in meerdere gerechten. Zuivelproducten, eieren, vlees en vis horen niet bij dit dieet thuis. Voor het veganistisch dieet wordt altijd aangeraden 200 tot 250 gram gekookte groente per dag te eten en daarnaast 100 gram rauwe groente in te nemen. Het is noodzakelijk om voor goede vleesvervangers te kiezen die voldoende eiwitten bevatten. Ook is het noodzakelijk je hoeveelheid ijzer in de gaten te houden, omdat vleesvervangers over minder ijzer beschikken dan echt vlees.

Voordelen en nadelen

Kies je voor een veganistisch dieet, dan draag je bij aan een beter dierenwelzijn, doordat je geen vlees consumeert. Je draagt ook bij aan een beter milieu door geen vlees te eten, omdat er veel water en energie nodig is voor de productie van vlees. Ook is er met een vegan dieet een zekere gezondheidswinst te behalen en zul je minder snel last hebben van overgewicht en hart- en vaatziekten. Tevens bespaar je geld, doordat vlees vaak duurder is. De nadelen van dit dieet kunnen zijn dat je sneller een tekort aan ijzer, eiwitten en vitamine B12 kunt hebben. Tevens stuit je in restaurants vaak op een minder breed aanbod.

Opmerkingen

Een veganistisch dieet kan ongezond zijn wanneer je het tekort aan vlees en vis niet aanvult met voedingsstoffen uit niet dierlijke producten. Wanneer je hier echter genoeg rekening mee houdt, kan deze leefstijl je een mooie gezondheidswinst opleveren. Zo zal je minder snel last krijgen van hart- en vaatziekten door het eten van verzadigd vet, wat in vlees en vis zit.

Echter kan veganisme wel zorgen voor een lagere botdichtheid, wat betekent dat je botten minder sterk worden. Dit heeft te maken met het niet innemen van melkproducten. Kies je ervoor om een veganistisch dieet uit te proberen? Dan is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zonder dierlijke producten te consumeren. 

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-kan-ik-gezond-veganistisch-eten-.aspx
https://www.optimalegezondheid.com/veganistisch-eten-de-beste-tips-voor-een-gezond-vegan-dieet/
https://www.veganisme.org/informatie/voeding/


Uitgelichte afbeelding

Het veganistisch dieet

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.