Frambozen: wat zijn het en waar komen ze vandaan?
Frambozen zijn verwant aan bramen en worden al sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Van oorsprong komt deze heerlijke vrucht uit Oost-Azië. Al in de prehistorie werd de framboos door jagers en verzamelaar geplukt. Hedendaags worden er vele soorten frambozen gekweekt. De vrucht is geliefd onder hommels en bijen, die de plant bestuiven. De framboos bestuift ook zichzelf. Een rijpe framboos is eenvoudig te plukken, hetzij enige voorzichtigheid gewenst is vanwege de zachtheid van deze vrucht. Lees snel verder over frambozen, de gezondheidsvoordelen ervan en wat je ermee zoal in jouw maaltijd kunt doen.
De voordelen van frambozen
Frambozen zijn gezond en hebben grote voordelen voor je lichaam. Ze gaan cel beschadiging tegen en zorgen ervoor dat gezonde cellen worden behouden. Eet je deze vruchten regelmatig, dan zal ook jouw immuunsysteem verbeteren. Dit heeft namelijk te maken met de grote hoeveelheid vitamine C die een framboos bevat. Ze zorgen ervoor dat de symptomen van zowel griep als verkoudheid verminderd worden en korter duren.
Ook zijn de vruchten goed voor de hart- en bloedvaten. Ze helpen het bloed goed te laten stromen en zorgen voor een gezonde bloeddruk. Doordat een framboos tevens rijk is aan vezels, blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel. En wist je dat frambozen ook goed zijn voor je gezichtsvermogen? Dit komt door de grote hoeveelheid antioxidanten in de vrucht. Verder blijken frambozen ook voordelen voor zwangere vrouwen te hebben en helpen ze tegen zwangerschapsmisselijkheid. Ook kan het pijn bij de bevalling verminderen en de melkproductie bevorderen.
Welke vitamines en mineralen bevatten frambozen
Wat frambozen aan voordelen meebrengen, is dat deze vol vitamines en mineralen zitten. Zo bevatten deze vruchten veel vitamine C. Ook vind je in frambozen de vitamines B11, E en K. De mineralen waarover de framboos beschikt zijn magnesium, koper, mangaan en kalium. Doordat frambozen tevens rijk zijn aan vezels, zorgen ze voor een optimale darmwerking.
Frambozen toepassen in het dagelijks leven
Hoe kun je frambozen het beste eten? Allereerst is het goed om te weten dat frambozen vrij zacht zijn als ze rijp zijn. Dan zijn ze het lekkerst, maar niet het beste fruit om te snacken in verband met het krijgen van rode handen tijdens het eten. Wat je wel kunt doen is de frambozen lekker door de yoghurt doen en dit, in combinatie met ander fruit, als ontbijt eten. Ook op een taart zijn frambozen onmisbaar als topping. Doe hier verse slagroom bij en het feest is compleet. Ook een aanrader is het eten van frambozen in een heerlijke zomerse fruitsalade. Denk aan een combinatie van kersen, blauwe bessen, aardbeien en stukjes banaan. Zo krijg je direct een vitaminebom binnen. Soms worden frambozen ook in groentesalades toegepast om deze extra smaak te geven.
Deze vruchten zijn hoe dan ook in diverse maaltijden toe te passen en kun je zowel bij je ontbijt, lunch of avondeten nuttigen. Door regelmatig frambozen te eten, geef je jouw gezondheid een boost en worden diverse processen in je lichaam positief beïnvloed. Weet jij al in welk recept je frambozen gaat toepassen?