Frambozen

Inspiratie papikra

Frambozen: wat zijn het en waar komen ze vandaan?

Frambozen zijn verwant aan bramen en worden al sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Van oorsprong komt deze heerlijke vrucht uit Oost-Azië. Al in de prehistorie werd de framboos door jagers en verzamelaar geplukt. Hedendaags worden er vele soorten frambozen gekweekt. De vrucht is geliefd onder hommels en bijen, die de plant bestuiven. Echter bestuift de framboos ook zichzelf. Een rijpe framboos is eenvoudig te plukken, hetzij enige voorzichtigheid gewenst is vanwege de zachtheid van deze vrucht. Lees snel verder over frambozen, de gezondheidsvoordelen ervan en wat je ermee zoal in jouw maaltijd kunt doen.

De voordelen van frambozen

Frambozen zijn gezond en hebben grote voordelen voor je lichaam. Ze gaan celbeschadiging tegen en zorgen ervoor dat gezonde cellen worden behouden. Eet je deze vruchten regelmatig, dan zal ook jouw immuunsysteem verbeteren. Dit heeft namelijk te maken met de grote hoeveelheid vitamine C die een framboos bevat. Ze zorgen ervoor dat de symptomen van zowel griep als verkoudheid verminderd worden en korter duren. 

Ook zijn de vruchten goed voor de hart- en bloedvaten. Ze helpen het bloed goed te laten stromen en zorgen voor een gezonde bloeddruk. Doordat een framboos tevens rijk is aan vezels, blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel. En wist je dat frambozen ook goed zijn voor je gezichtsvermogen? Dit komt door de grote hoeveelheid antioxidanten in de vrucht. Verder blijken frambozen ook voordelen voor zwangere vrouwen te hebben en helpen ze tegen zwangerschapsmisselijkheid. Ook kan het pijn bij de bevalling verminderen en de melkproductie bevorderen.

Welke vitamines en mineralen bevatten frambozen

Wat frambozen aan voordelen meebrengen, is dat deze vol vitamines en mineralen zitten. Zo bevatten deze vruchten veel vitamine C. Ook vind je in frambozen de vitamines B11, E en K. De mineralen waarover de framboos beschikt zijn magnesium, koper, mangaan en kalium. Doordat frambozen tevens rijk zijn aan vezels, zorgen ze voor een optimale darmwerking.

Frambozen toepassen in het dagelijks leven

Hoe kun je frambozen het beste eten? Allereerst is het goed om te weten dat frambozen vrij zacht zijn als ze rijp zijn. Dan zijn ze het lekkerst, maar niet het beste fruit om te snacken in verband met het krijgen van rode handen tijdens het eten. Wat je wel kunt doen is de frambozen lekker door de yoghurt doen en dit, in combinatie met ander fruit, als ontbijt eten. Ook op een taart zijn frambozen onmisbaar als topping. Doe hier verse slagroom bij en het feest is compleet. Ook een aanrader is het eten van frambozen in een heerlijke zomerse fruitsalade. Denk aan een combinatie van kersen, blauwe bessen, aardbeien en stukjes banaan. Zo krijg je direct een vitaminebom binnen. Soms worden frambozen ook in groentesalades toegepast om deze extra smaak te geven. 

Deze vruchten zijn hoe dan ook in diverse maaltijden toe te passen en kun je zowel bij je ontbijt, lunch of avondeten nuttigen. Door regelmatig frambozen te eten, geef je jouw gezondheid een boost en worden diverse processen in je lichaam positief beïnvloed. Weet jij al in welk recept je frambozen gaat toepassen? 

Recente blog artikelen

Gouden melk voor kinderen

Het klinkt misschien heel raar, maar gouden melk is een andere benaming voor kurkumathee.

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.