Garnalen: wat zijn het en waar komen ze vandaan?
Garnalen zijn erg gezond. Ze worden gevangen in diverse landen aan de Noordzee, waaronder Nederland, België, Duitsland, Engeland en Denemarken. De zogeheten ‘Noordzeegarnaal’ wordt door de vissers meteen na de vangst gekookt. Dit gebeurt ter plekke aan boord. Vervolgens worden ze bij de garnalenverwerker gepeld, gewassen en goed geconserveerd. Er bestaan nog vele andere garnalen naast de Noordzeegarnaal, waarbij je een onderscheid kunt maken tussen zoetwater en zeewater garnalen. Wij vertellen je alles over garnalen, de gezondheidsvoordelen ervan en hoe je ze het lekkerst kunt eten.
De voordelen van garnalen
Garnalen hebben veel voordelen en zijn onder andere rijk aan calcium, wat zorgt voor sterke botten en tanden. Ook bevat de garnaal veel eiwitten. Deze heeft het lichaam nodig om gezond te blijven en de schade van eventuele verwondingen te herstellen. Daarnaast zijn garnalen goed voor je huid en haar. Dit komt doordat zij carotenoïden bevatten, wat werkt als een sterke antioxidant die je huid tegen vroegtijdige veroudering beschermt. Doordat de garnaal ook rijk aan zink is, helpt dit nieuwe huid- en haarcellen aan te maken. En wist je dat de garnaal ook bescherming biedt tegen kanker? Dit komt door de selenium in de garnalen, wat ervoor zorgt dat het risico op overlijden door verschillende kankers verminderd wordt.
Ook is bekend dat garnalen goed zijn voor het hart en het risico op dementie verminderen. Dit komt doordat de garnalen over veel omega 3-vetzuren beschikken, wat een positieve uitwerking heeft op het hart en ondersteunt bij de strijd tegen ziektes zoals Alzheimer. Ze helpen het slechte cholesterol aan de binnenwanden van de bloedvaten te verwijderen, wat ervoor zorgt dat de bloeddruk verlaagd wordt. Doordat garnalen zoveel voordelen met zich meebrengen, is het zeker aan te raden deze regelmatig te eten.