Zalm: wat is het en waar komt het vandaan?

Zalm wordt wereldwijd gegeten en kennen we in veel verschillende vormen. Vaak wordt het gebakken of gerookt, maar je kan het ook rauw eten. Daarnaast heb je verschillende soorten zalm: gekweekte zalm, biologische zalm en wilde zalm. De gewone gekweekte zalm zien we doorgaans in de supermarkt. Deze zalm krijgt vaak medicijnen en groeihormonen toegediend. De biologische zalm is ook gekweekt, maar deze heeft meer ruimte om te zwemmen. Bovendien krijgen ze geen hormonen of medicijnen toegediend. 

Wilde zalm is vanzelfsprekend. Deze zalmsoort zwemt in de vrije natuur en kan van alles eten. Ze eten vooral planktonkreeftjes en garnalen, wat bijdraagt aan hun rode kleur. Deze zalmsoort is veel te vinden in Alaska en Schotland. De smaak zal ook een stuk sterker zijn.

De voordelen van zalm

Waarom is zalm gezond? De zalm kent talloze gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Het is voornamelijk een goede bron van eiwitten. Deze zijn nodig om weefsels op te bouwen en te herstellen, de botgezondheid te beschermen en spiermassa te behouden tijdens gewichtsverlies. Ook draagt zalm bij aan gewichtsverlies. De vis is eiwitrijk, met maar weinig calorieën. Hoewel het een vette vis is, is het vetgehalte goed en zal het niet leiden tot gewichtstoename. 

Daarnaast is zalm een goede bron van omega 3-vetzuren (EPA en DHA) en omega 6-vetzuren. Deze combinatie draagt bij aan de hartgezondheid, doordat ze de bloeddruk in balans houden, het cholesterolgehalte verlagen en ontstekingen van de slagaders verminderen. Verder is zalm voordelig voor je huid, omdat het vetzuren en vitamine A bevat. Zo wordt de schade van vrije radicalen verminderd, waardoor de huidveroudering ook verminderd.

Welke vitamines en mineralen bevat zalm?

Naast een bron van omega 3-vetzuren, is zalm ook een goede bron van B-vitamines. Dit zijn vooral de vitamines B2, B3, B6 en B12. B-vitamines zijn belangrijk voor gezonde hersenen en een gezond zenuwstelsel. Ook wordt het gebruikt om voeding om te zetten in energie.

Tevens bevat zalm de mineraal selenium. Hoewel je lichaam hier niet veel van nodig heeft, is het wel enorm van belang. Het werkt als een bescherming voor je cellen en rode bloedlichaampjes. Verder draagt het bij aan sterke botten en een goed werkende schildklier. Ook is zalm een goede bron van kalium, wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk. Wat betreft kalium, bevat wilde zalm meer kalium dan gekweekte zalm.

Zalm toepassen in het dagelijks leven

Zalm is ontzettend veelzijdig en kan je op verschillende bereidingswijzen eten. Koud of warm, het is maar wat je liever hebt. Als je het warm wil eten, dan kan je het stoven, bakken of grillen. Wanneer je zalm gaat kopen, is het goed om bewust te zijn van de kleur. Hoe witter de zalm, hoe vetter en hoe beter. Ook kan je zien of de zalm al oud is door te kijken naar de stevigheid. Een oude zalm is vaak minder stevig. 

Heb je liever een koude zalm? Dan is gerookte zalm een goede keuze. Een gerookte zalm is lekker op een broodje of in een salade. Ook is het mogelijk om gewoon rauwe zalm te eten bij de sushi. Hierbij moet je het wel van een betrouwbare leverancier kopen, zodat je zeker weet dat de verplichte regels zijn nageleefd. Er kunnen namelijk bacteriën of parasieten in de zalm zitten, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Als je niet zeker weet of de zalm vers is kan je eraan ruiken. Wanneer deze niet zuur ruikt en geen extreme visgeur heeft is het vers.

Bronnen:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/196464-zalm-voordelen-voor-gezondheid-van-deze-vette-vissoort.html
https://www.keukenliefde.nl/de-gezondheidsvoordelen-van-zalm-inclusief-vijf-recepten/