Zink: hoe krijg je hier genoeg van binnen?
Zink maakt als spoorelement onderdeel uit van diverse enzymen in je lichaam die zijn betrokken bij de stofwisseling. Zo is het onder andere nodig om eiwitten op te bouwen en de groei en ontwikkeling van het weefsel te stimuleren. Ook zorgt zink voor een goede werking van het immuunsysteem. Wij vertellen je alles over zink, in welke voedingsmiddelen dit te vinden is en welke voordelen het zoal voor je gezondheid heeft.
Waar zit zink in?
Zink komt in voeding voor zoals kaas, vlees (rundvlees, lam en kip), graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren, waaronder mosselen en garnalen. Ook vind je het in peulvruchten, rijst en vis. Concreet kun je zink ook in voeding zoals asperge, spinazie, champignons, cashewnoten en havermout vinden.
Waar is zink goed voor?
Zink heeft diverse positieve voordelen voor je lichaam. Zo helpt het bij het opbouwen van DNA en het maken van eiwitten. Dit draagt bij aan de aanmaak van weefsel. Ook helpt het je immuunsysteem te beschermen tegen ongewenste bacteriën en virussen. Zink speelt een rol bij de aanmaak van botten en zorgt voor sterke nagels. Ook heeft het een positieve invloed op huid en haar. Je hormoonhuishouding wordt in balans gebracht en bij zowel mannen als vrouwen zorgt het voor een normale vruchtbaarheid. En wist je dat zink ook goed is voor je smaak- en reukzin? Zo kun je de smaak van jouw vers bereide maaltijden nog veel beter ervaren. Ook speelt zink een rol bij de opbouw en afbraak van vetten en koolhydraten. Wanneer je aan het afvallen bent, is het innemen van zink dan ook zeer gunstig voor gewichtsverlies.
Een tekort of teveel aan zink
Een tekort aan zink is mogelijk. Baby’s hebben bij een tekort kans op ernstige ondervoeding en een groeiachterstand. Ook zijn er diverse andere gevolgen van zinktekort. Niet alleen zorgt dit voor groeivertraging, maar ook voor een verminderde smaak en reuk. Tevens kan het zorgen voor huidafwijkingen en nachtblindheid. Te veel voedingsvezels, zoals fosfor, kunnen ervoor zorgen dat zink niet goed in het lichaam wordt opgenomen, wat in het ergste geval tot dit tekort kan leiden. Fosfor en voedingsvezels vind je onder andere in groenten, fruit en granen. Is er sprake van een tekort, dan kun je dit aanvullen met vitamine C met zink of een speciale zink vitamine.
Een teveel aan zink komt zelden voor, maar als dit voorkomt, is er sprake van verschillende symptomen. Zo kun je denken aan diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Wanneer zink langdurig te veel wordt ingenomen, kan dit leiden tot een verminderde weerstand en bloedarmoede. Daarom is het ook belangrijk om je zinkgehalte goed op peil te houden, zodat je niet te weinig of te veel zink binnenkrijgt.
Hoeveel zink heb je nodig?
Hoeveel zink je dagelijks nodig hebt? Voor mannen van 18 jaar en ouder geldt een dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram zink. Voor vrouwen vanaf 18 jaar wordt een dagelijkse hoeveelheid van 7 milligram aangeraden.