Asperge

Inspiratie papikra

Asperge: wat is het en waar komt het vandaan?

Asperges staan ook wel bekend als de parel van het land of de koningin van groente. Het maakt deel uit van de lelieachtigen, waar de lelie, narcis, knoflook en prei ook onder vallen. Asperge groeit aan een struikachtige plant, waarbij er nieuwe scheuten vormen vanuit de wortelstokken. De scheuten noemen we asperge.

De eerste tekenen van aspergeconsumptie werden gevonden in een piramide in Egypte. Ook waren de Romeinen rond 200 voor Christus al bekend met de groente. Pas rond de 15e eeuw kwam het vanuit Spanje naar het noorden van Europa. In Nederland begon de aspergeteelt op grote school pas rond de 19e eeuw.

De voordelen van asperge

Een groot voordeel van asperges is dat het de spijsvertering bevordert. Ze zijn rijk aan vezels en vocht, waardoor obstipatie wordt voorkomen. Dit betekent ook dat het risico op darmkanker vermindert. Verder bevordert asperge de gezondheid van het hart, omdat het vezels, kalium en antioxidanten bevat. 

Naast de voordelen voor je lichaam, kan asperge ook bijdragen aan een verlaagd risico op depressie. In dit geval komt het door foliumzuur in asperges. Dit zorgt ervoor dat de homocysteïne-gehalte in het lichaam niet verhoogd wordt. Homocysteïne voorkomt dat bloed en voedingsstoffen de hersenen kunnen bereiken, en kan ook de productie verstoren van goede hormonen, zoals serotonine en dopamine.

Welke vitamines en mineralen bevat asperge?

Wanneer je asperges rauw eet, zal je de meeste voedingsstoffen binnenkrijgen. Asperges bevatten vitamine B1, B2, B11, C, E en K. Deze zorgen voor het hele lichaam, waaronder de celdeling, het immuunsysteem, de bloedstolling, huid, haar en botten. Je zult de vitamine B vooral vinden in het kopje van de asperges. 

Ook is de groente rijk aan mineralen. De mineralen dat het bevat zijn onder andere kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink. Calcium bevordert de botgezondheid, terwijl kalium vooral betrokken is bij de bloeddruk en zenuwprikkels. IJzer is van belang bij de vorming van rode bloedcellen, omdat dit nodig is voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam.

Asperge toepassen in het dagelijks leven

Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Dit is wanneer ze het verst zullen zijn bij de boer of kwekerij. Een tip om erachter te komen of ze vers zijn is door de asperges over elkaar te bewegen. Als ze een piepend geluid maken weet je dat ze vers zijn. Vervolgens kun je beginnen met het bereiden van de asperges. Je hoort ze eerst minimaal een half uur in koud water te leggen. Daarna kunnen ze geschild worden en kan de onderkant eraf. Nu kan je de asperges koken of bakken, afhankelijk van je voorkeur.

De meeste voedingsstoffen haal je uit rauwe asperges. Je kunt ze dun schillen en verwerken in een koude salade. Eet je het liever gekookt? Witte asperges duren wat langer dan groene asperges. Bij witte asperges is de kooktijd ongeveer 3 minuten, waarna je het 15 minuten laat nagaren. Bij groene asperges hoef je ze niet te schillen. Deze zijn binnen een paar minuten al gaar en hoeven niet na te garen.

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270805
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2248201/

Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en België. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.