Asperge

Inspiratie papikra

Asperge: wat is het en waar komt het vandaan?

Asperges staan ook wel bekend als de parel van het land of de koningin van groente. Het maakt deel uit van de lelieachtigen, waar de lelie, narcis, knoflook en prei ook onder vallen. Asperge groeit aan een struikachtige plant, waarbij er nieuwe scheuten vormen vanuit de wortelstokken. De scheuten noemen we asperge.

De eerste tekenen van aspergeconsumptie werden gevonden in een piramide in Egypte. Ook waren de Romeinen rond 200 voor Christus al bekend met de groente. Pas rond de 15e eeuw kwam het vanuit Spanje naar het noorden van Europa. In Nederland begon de aspergeteelt op grote school pas rond de 19e eeuw.

De voordelen van asperge

Een groot voordeel van asperges is dat het de spijsvertering bevordert. Ze zijn rijk aan vezels en vocht, waardoor obstipatie wordt voorkomen. Dit betekent ook dat het risico op darmkanker vermindert. Verder bevordert asperge de gezondheid van het hart, omdat het vezels, kalium en antioxidanten bevat. 

Naast de voordelen voor je lichaam, kan asperge ook bijdragen aan een verlaagd risico op depressie. In dit geval komt het door foliumzuur in asperges. Dit zorgt ervoor dat de homocysteïne-gehalte in het lichaam niet verhoogd wordt. Homocysteïne voorkomt dat bloed en voedingsstoffen de hersenen kunnen bereiken, en kan ook de productie verstoren van goede hormonen, zoals serotonine en dopamine.

Welke vitamines en mineralen bevat asperge?

Wanneer je asperges rauw eet, zal je de meeste voedingsstoffen binnenkrijgen. Asperges bevatten vitamine B1, B2, B11, C, E en K. Deze zorgen voor het hele lichaam, waaronder de celdeling, het immuunsysteem, de bloedstolling, huid, haar en botten. Je zult de vitamine B vooral vinden in het kopje van de asperges. 

Ook is de groente rijk aan mineralen. De mineralen dat het bevat zijn onder andere kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink. Calcium bevordert de botgezondheid, terwijl kalium vooral betrokken is bij de bloeddruk en zenuwprikkels. IJzer is van belang bij de vorming van rode bloedcellen, omdat dit nodig is voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam.

Asperge toepassen in het dagelijks leven

Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Dit is wanneer ze het verst zullen zijn bij de boer of kwekerij. Een tip om erachter te komen of ze vers zijn is door de asperges over elkaar te bewegen. Als ze een piepend geluid maken weet je dat ze vers zijn. Vervolgens kun je beginnen met het bereiden van de asperges. Je hoort ze eerst minimaal een half uur in koud water te leggen. Daarna kunnen ze geschild worden en kan de onderkant eraf. Nu kan je de asperges koken of bakken, afhankelijk van je voorkeur.

De meeste voedingsstoffen haal je uit rauwe asperges. Je kunt ze dun schillen en verwerken in een koude salade. Eet je het liever gekookt? Witte asperges duren wat langer dan groene asperges. Bij witte asperges is de kooktijd ongeveer 3 minuten, waarna je het 15 minuten laat nagaren. Bij groene asperges hoef je ze niet te schillen. Deze zijn binnen een paar minuten al gaar en hoeven niet na te garen.

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270805
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2248201/

Uitgelichte afbeelding

Groenten asperge

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren? 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.