Magnesium: hoe krijg je hier genoeg van binnen?

Magnesium in voeding is erg gezond, maar wat is het precies? Magnesium is een mineraal wat jouw lichaam nodig heeft om sterke botten en spieren te vormen. De magnesium wordt door het lichaam opgenomen aan het einde van de dunne darm. Er wordt ongeveer 20% tot 60% magnesium opgenomen, wat afhankelijk is van hoeveel er van dit mineraal in je voeding zit. Des te meer magnesium, des te lager het percentage zal zijn wat jouw lichaam op zal nemen. Wij vertellen je alles over magnesium, in welke voeding je dit kunt vinden en waar het zoal goed voor is. Lees snel verder voor meer informatie.

Waar zit magnesium in?

Magnesium zit in voeding zoals volkorenbrood en diverse andere volkoren graanproducten. Ook vind je het in melkproducten, groente, noten en vlees. Tevens kan magnesium middels water worden overgedragen aan het lichaam. Heel concreet vind je magnesium onder andere in groene bladgroenten, avocado’s, bananen, broccoli, peulvruchten, zeewier en algen, rauwe cacao en diverse soorten noten.

Waar is magnesium goed voor?

Eet je voeding met magnesium, dan heeft dit diverse positieve effecten op je gezondheid. Zo heeft magnesium onder meer invloed op het inschakelen van diverse biochemische processen in het lichaam en de energieproductie. Ze beïnvloeden tevens het DNA en RNA, wat instructies geeft voor het bouwen van nieuwe cellen en eiwitten. Magnesium is tevens nodig voor het in leven houden van cellen en het functioneren hiervan. Het helpt de bloedvaten, zenuwen en spieren ontspannen en zorgt ervoor dat er gezonde tanden en botten worden gevormd. Ook verhoogt het je weerstand tegen spanning en stress. Je geheugen en concentratievermogen verbetert, alsmede het functioneren van je spieren en de overdracht van zenuwprikkels.

Een tekort of teveel magnesium

Een tekort aan magnesium komt zelden voor, maar als dit het geval is kun je eventueel vitamine D met magnesium of magnesium in combinatie met vitamine B6 slikken. En tekort kan ontstaan als je last hebt van slecht functionerende darmen of nieren. Dit is te merken aan algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen en in extreme gevallen hartstoornissen. Echter is het niet eenvoudig vast te stellen of dit tekort te maken heeft met deze symptomen. Een arts kan dit niet goed zien, omdat het magnesium wat zich in het bloed bevindt geen goede maat is om een tekort vast te stellen. Slechts 1% van de hoeveelheid magnesium bevindt zich in het bloed. De rest bevindt zich in de botten, tanden, cellen, organen, spieren en het zenuwweefsel.

Een teveel aan magnesium ontstaat enkel bij het gebruik van tabletten met magnesium, magnesiumzouten of mineraalwater wat hier veel van bevat. Als je meer dan 250 milligram magnesium extra per dag binnenkrijgt, kun je last krijgen van darmklachten en diarree.

Hoeveel magnesium heb je nodig?

De dagelijkse hoeveelheid magnesium die nodig is voor mannen, is 300 tot 420 mg en voor vrouwen 250 tot 350 mg. Als je borstvoeding geeft, is het aan te raden de dagelijkse hoeveelheid magnesium te verhogen tot 480 mg.