Broccoli

Inspiratie papikra

Broccoli: wat is het en waar komt het vandaan?

Broccoli is als groente verwant aan bloemkool. Hiervan worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten. Bij bloemkool betreffen dit de aanlegsels van de bloemknoppen. Broccoli wordt in het Italiaans ook wel ‘broccolo’ genoemd, wat ‘de bloeiende top van een kool’ betekent. Deze groente vindt haar oorsprong in klein Azië, wat tegenwoordig Turkije is. Hier komt ongeveer de gehele koolfamilie vandaan. De plant gedijt het beste in mildere klimaatzones en wordt dan ook veel verbouwd in Spanje en Italië. Wij vertellen je alles over broccoli, welke voordelen deze groente je te bieden heeft en hoe je dit kunt toepassen in je maaltijden.

De voordelen van broccoli

Broccoli is gezond en heeft veel voordelen te bieden. Zo werkt deze groente preventief tegen kanker. Dit komt doordat de groente over glucosinolaten beschikken die kankercellen afwerken. De tevens aanwezige sinigrine stimuleert de afbraak van kankercellen en helpt ook de kans op verschillende kankersoorten te verkleinen. Ook staat deze groente erom bekend de gezondheid van het hart te verbeteren en bloedarmoede te verhelpen. En wist je dat het regelmatig eten van broccoli ook zorgt voor een goede spijsvertering? De hoeveelheid vitamine B in broccoli zorgt ervoor dat er enzymen, zoals pepsine, worden aangemaakt, wat ervoor zorgt dat het voedsel beter verteerd wordt. 

Ook kan broccoli je een vol gevoel geven en zorgt het ervoor dat de afvalstoffen beter worden afgevoerd. Wanneer je last hebt van depressieve klachten, kan het regelmatig eten van broccoli ervoor zorgen dat er positieve gevoelens worden aangemaakt. Deze groente stimuleert namelijk de aanmaak van dopamine. Ook calcium en magnesium, wat zich in de groente bevindt, zorgt voor een meer ontspannen gevoel, een betere nachtrust en een verhoging van het algehele energieniveau. Reden genoeg om vaker broccoli op het menu te zetten.

Welke vitamines en mineralen bevat broccoli?

Broccoli beschikt over veel vitamine A, B2, B6, foliumzuur, C en de mineralen kalium, calcium, ijzer en magnesium. Ook bevat de groente betacaroteen, luteine en zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen worden door het lichaam omgezet in bioactieve stoffen, waarbij je moet denken aan sulforafaan en indol-3-carbinol. Deze fungeren als antioxidanten en kunnen ontstekingsverschijnselen verminderen. Ook de beschadiging van lichaamscellen wordt hierdoor voorkomen.

Broccoli toepassen in het dagelijks leven

Broccoli biedt veel voordelen als je gaat koken, omdat je er alle kanten mee op kunt. Voordat je de groente gaat bereiden, dien je eerst de stronk van de broccoli eraf te halen en de top in roosjes te snijden. Je snijd het kontje van de stronk, schilt de zijkanten en hakt ook dit deel van de groente in stukken. Spoel vervolgens de roosjes in een vergiet met water af. Nu ga je de broccoli koken in een pan met heet water. Voeg hier eventueel zout aan toe voor meer smaak. Binnen 5 à 10 minuten is de broccoli iets zachter geworden en daarmee klaar om op te eten. 

Voeg de broccoli toe aan een salade of eet het samen met een lekker stuk vlees of een vegaburger en zoete aardappelen. Broccoli is tevens een mooie toevoeging aan een heerlijke ovenschotel. Ga jij deze groente ook vaker eten? 


Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en België. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.