Zuurkool: wat is het en waar komt het vandaan?

Zuurkool is gesneden witte kool dat wordt ingelegd. Door de inwerking van diverse melkzuurbacteriƫn wordt het geconserveerd. Deze bacteriƫn geven zuurkool ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

Oorspronkelijk komt zuurkool uit het noorden van China. Door de Mongolen en andere volkeren is het in Europa terechtgekomen. Vroeger werd het tijdens de ontdekkingsreizen meegenomen, omdat het scheurbuik zou voorkomen. Tegenwoordig is het deel van de Franse keuken, onder de naam choucroute. In sommige landen staat het ook bekend als sauerkraut

De voordelen van zuurkool

Al eerder is aangegeven dat zuurkool veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Maar wat maakt zuurkool gezond? Een groot voordeel is dat de melkzuurbacteriĆ«n de werking van de spijsvertering en de darmen verbeteren. Ook zorgt het ervoor dat de slechte bacteriĆ«n worden verminderd en de goede bacteriĆ«n worden aangevuld. 

Daarnaast is zuurkool een goede bron van vitamine C, wat dient als een antioxidant. Dit kan onder andere kanker voorkomen, de tanden gezond houden en wonden genezen. Bovendien houdt vitamine C je botten en huid gezond.

Welke vitamines en mineralen bevat zuurkool?

Naast vitamine C, bevat zuurkool ook vitamine A, B en K. Vitamine A heeft meerdere voordelen, waaronder een normale groei en een gezonde huid, haar en nagels. Vitamine B daarentegen speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Verder laat vitamine K het bloed stollen bij bloedingen en draagt het bij aan de botgezondheid.

Wat betreft mineralen, bevat zuurkool calcium, magnesium, ijzer, kalium, koper en mangaan. Magnesium is een belangrijke mineraal, omdat het noodzakelijk is voor diverse processen in het lichaam. Bovendien kan ons lichaam het zelf niet aanmaken, dus moeten we het uit voeding halen. 

Zuurkool toepassen in het dagelijks leven

Zuurkool is gezond en heeft veel voordelen. Echter kun je er niet teveel van eten, omdat het natrium bevat. Dit is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout en kan leiden tot een hoge bloeddruk. Zuurkool met mate zal nog steeds veel voordelen met zich meebrengen. 

Je kan zuurkool op verschillende manieren bereiden en eten. Het wordt aangeraden om het niet te koken of te stomen, omdat de vitamines hiermee verloren gaan. Wil je het rauw eten en van de voordelen profiteren? Dan kan dit lekker op een broodje kaas of op een hotdog. Ook wordt het veelal gegeten bij de stamppot. Ga jij ook volop genieten van de voordelen van zuurkool?

Bronnen:
https://www.webmd.com/food-recipes/features/why-is-sauerkraut-good-for-me
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/152031-is-zuurkool-gezond.html