Zuurkool

Inspiratie papikra

Zuurkool: wat is het en waar komt het vandaan?

Zuurkool is gesneden witte kool dat wordt ingelegd. Door de inwerking van diverse melkzuurbacteriƫn wordt het geconserveerd. Deze bacteriƫn geven zuurkool ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

Oorspronkelijk komt zuurkool uit het noorden van China. Door de Mongolen en andere volkeren is het in Europa terechtgekomen. Vroeger werd het tijdens de ontdekkingsreizen meegenomen, omdat het scheurbuik zou voorkomen. Tegenwoordig is het deel van de Franse keuken, onder de naam choucroute. In sommige landen staat het ook bekend als sauerkraut

De voordelen van zuurkool

Al eerder is aangegeven dat zuurkool veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Maar wat maakt zuurkool gezond? Een groot voordeel is dat de melkzuurbacteriĆ«n de werking van de spijsvertering en de darmen verbeteren. Ook zorgt het ervoor dat de slechte bacteriĆ«n worden verminderd en de goede bacteriĆ«n worden aangevuld. 

Daarnaast is zuurkool een goede bron van vitamine C, wat dient als een antioxidant. Dit kan onder andere kanker voorkomen, de tanden gezond houden en wonden genezen. Bovendien houdt vitamine C je botten en huid gezond.

Welke vitamines en mineralen bevat zuurkool?

Naast vitamine C, bevat zuurkool ook vitamine A, B en K. Vitamine A heeft meerdere voordelen, waaronder een normale groei en een gezonde huid, haar en nagels. Vitamine B daarentegen speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Verder laat vitamine K het bloed stollen bij bloedingen en draagt het bij aan de botgezondheid.

Wat betreft mineralen, bevat zuurkool calcium, magnesium, ijzer, kalium, koper en mangaan. Magnesium is een belangrijke mineraal, omdat het noodzakelijk is voor diverse processen in het lichaam. Bovendien kan ons lichaam het zelf niet aanmaken, dus moeten we het uit voeding halen. 

Zuurkool toepassen in het dagelijks leven

Zuurkool is gezond en heeft veel voordelen. Echter kun je er niet teveel van eten, omdat het natrium bevat. Dit is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout en kan leiden tot een hoge bloeddruk. Zuurkool met mate zal nog steeds veel voordelen met zich meebrengen. 

Je kan zuurkool op verschillende manieren bereiden en eten. Het wordt aangeraden om het niet te koken of te stomen, omdat de vitamines hiermee verloren gaan. Wil je het rauw eten en van de voordelen profiteren? Dan kan dit lekker op een broodje kaas of op een hotdog. Ook wordt het veelal gegeten bij de stamppot. Ga jij ook volop genieten van de voordelen van zuurkool?

Bronnen:
https://www.webmd.com/food-recipes/features/why-is-sauerkraut-good-for-me
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/152031-is-zuurkool-gezond.html

Uitgelichte afbeelding

Groenten zuurkool

Recente blog artikelen

Gezond sporten: wel of niet suppleren?Ā 

Sporten is belangrijk voor de gezondheid. Lees hier meer over het gebruiken van sportsupplementen in combinatie met sporten.

Alles over intra-workouts

Meer te weten komen over intra-workouts? Lees dan dit artikel en kom erachter wat een intra-workout is. Ontdek ook de voordelen.

Pindakaas & Banaan Flapjacks

Flapjacks zijn traditionele Engelse haverrepen uit de oven in de vorm van rechthoeken. De flapjacks zijn gemaakt van haver, boter en bruine suiker.

Vega bitterballen: voordelen en achtergrond

Jarenlang was het zo dat als je het over bitterballen hebt, dat mensen er dan automatisch van uit konden...

Weetjes over vitamine C

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om veelzijdig te eten en je in die zin zo veel mogelijk te houden aan de welbekende Schijf van Vijf. Een divers voedingspatroon...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diƫten

Appel tijd voor gezond

Welke diƫten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.