Pinda

Inspiratie papikra

De pinda: wat is het en waar komt het vandaan?

De pinda is erg gezond en is familie van de peulvruchtenfamilie en vlinderbloemenfamilie. De vruchten rijpen in de grond en blijven gesloten. Hierdoor worden de vruchten ook wel als noten aangeduid. Echter is de pinda geen noot, maar behoort deze tot de peulvruchten. Pinda’s vinden hun oorsprong in het Zuid-Amerikaanse Andesgebied. De pinda werd hier al in 2.000 voor Christus gekweekt. Nu kweekt men ze op grote schaal en worden ze vooral in landen zoals de Verenigde Staten en Afrika gekweekt. Wij vertellen je alles over de pinda, de gezondheidsvoordelen ervan en hoe je deze het beste in je maaltijden kunt gebruiken.

De voordelen van pinda’s

De pinda heeft als voordelen dat deze onder andere goed is voor hart- en bloedvaten. Zo helpen ze het lipide niveau in het bloed te reguleren en verhogen ze de elasticiteit van de bloedvaten. Ook verlagen ze je cholesterolgehalte. Eet je regelmatig pinda’s, dan neemt het risico op hartziekten en het krijgen van een hartaanval af. Wel is het belangrijk om pinda’s met mate te eten en gezouten pinda’s te laten staan. Deze hebben een hoog natriumgehalte, wat niet goed is voor je gezondheid. 

Pinda’s zorgen tevens voor een goede spijsvertering. De vliesjes van de pinda bevatten veel gezonde vezels die van groot belang voor de algehele gezondheid. Verwijder de vliesjes dan ook niet als je de pinda’s eet, maar eet deze mee. De bitterstoffen in het vliesje van de pinda zorgen tevens voor de productie van maag- en galzuren en dragen bij aan een betere spijsvertering. De pinda is een gezond tussendoortje en hier en handvol van eten kan je hongergevoel stillen. Wanneer je wilt afvallen, is dit erg handig. Ook kunnen pinda’s het lichaam van belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten voorzien. Het is dan ook zeker een aanrader om eens wat vaker pinda’s te eten als tussendoortje of toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden.

Welke vitamines en mineralen bevat de pinda

De pinda beschikt vooral over de vitamines B en E. Vitamine B helpt bij het goed reguleren van de stofwisseling. Ook zijn ze van belang bij het vrijmaken van energie uit je voeding. Vitamine E fungeert als een belangrijke antioxidant. Antioxidanten kunnen vrije radicalen die de cellen en weefsels in het lichaam kunnen beschadigen afbreken. Deze beschermen onder andere je organen, ogen, bloedvaten, cellen en weefsels.

De pinda toepassen in het dagelijks leven

Je kunt de pinda rauw eten, maar ook koken, roosteren of bakken. Eet een handvol pinda’s als tussendoortje of voeg ze toe aan een overheerlijke salade. Er zijn diverse salades die je zowel in de middag als avond kunt eten die je net even wat extra smaak kunt geven met pinda’s. Denk aan een salade met bladspinazie, cherry tomaten, pesto en kleine stukjes zalm. Ook kun je ze gebruiken voor het bereiden van maiskoekjes. Als je pinda’s regelmatig in je maaltijden toepast, gaat jouw algehele gezondheid er zeker op vooruit. Kies jij ook voor de overheerlijke pinda? 


Recente blog artikelen

Keratine voor gezond haar

De meeste mensen steken elke ochtend weer veel moeite in het verzorgen van het haar. Dat is natuurlijk niet heel gek, je wilt goed voor de dag komen en verzorgd haar draagt voor een groot deel..

Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayo is mayonaise zonder suiker. Er zijn diverse soorten voedingsmiddelen waarvan je wellicht niet eens weet dat deze suiker bevatten, maar dit vreemd genoeg..

Vegan mayo

Vegan mayo is momenteel erg populair onder veganisten, maar ook anderen kunnen van deze heerlijke mayo genieten. Je kunt deze mayonaise, ook wel ‘veganaise’ genoemd, tegenwoordig..

Vitaminen shots C en D

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen binnenkrijgt om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Vitamine C en D...

Airfryer bitterballen

Al sinds jaar en dag behoren bitterballen tot de meest populaire snacks in Nederland en België. Vooral rundvleesbitterballen genieten een grote populariteit. Tot niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk dat je...

Selecteer een categorie

Klok wortel

Diëten

Appel tijd voor gezond

Welke diëten zijn er en welke zijn gezond? Bepaal zelf wat het beste is voor je.

Superfoods

Wortel

Ontdek de verschillende superfoods en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

Gezondheidstips

Broccoli

Met onze gezondheidstips kom je erachter wat het beste is voor jou en je lichaam.